ZF Live

ZF Live. Cristian Tudorescu, consultant financiar, despre pensiile românilor peste 15 ani: Pilonul I nu va putea susţine cu mult faţă de acum, iar la Pilonul II nu este suficient timp pentru a se aduna economii. Rămâne ca fiecare să-şi facă propriile economii şi investiţii

Autor: Alexandra Matei

20.06.2021, 10:53 5300

Cristian Tudorescu, consultant financiar, spune că cei care vor ieşi la pensie după următorii 15 ani vor fi nevoiţi să îşi acumuleze, până atunci, propriile economii, prin depozite, investiţii la bursă, fonduri mutuale sau pensiile Pilon III, întrucât Pilonul I de pensii nu va putea susţine cu mult mai mult decât ceea ce susţine în prezent, iar în ceea ce priveşte Pilonul II, alimentat obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar, nu va fi suficient timp astfel încât să se strângă sume care să asigure venituri după ce salariaţii se vor retrage din câmpul muncii.

În acest sens, el spune, ipotetic, că pensionarul va avea în 2035 circa 300 de euro de la stat, 150 de euro de la Pilonul II, iar restul va veni din economiile proprii.

„Ceea ce am căutat a fost să pun cap la cap mai multe elemente care arată că acum, în 2021, cineva care a avut un salariu, de exemplu, de 5.000 de lei net ar ieşi cu o pensie de peste 2.000 de lei, deci rata de înlocuire ar fi peste 40%. În schimb, peste un deceniu sau două, această rată va scădea, întrucât creşte numărul de pensionari. M-am uitat pe câteva simulări care arată că dacă acum în România noi avem 5,1 milioane de pensionari, peste 15 ani vom avea puţin peste 6 milioane de pensionari. La acelaşi număr de salariaţi, va trebui ca un salariat să susţină mai mulţi pensionari şi când se vor redistribui sumele, ele vor fi mai mici. Pilonul I nu va putea susţine cu mult mai mult decât ceea ce susţine acum, Pilonul II nu are timp să se adune foarte mult în următorii 15 ani, aşa că rămâne ca fiecare să-şi facă propriile economii şi investiţii pentru când va ieşi la pensie“, a spus Cristian Tudorescu, consultant financiar, la emisiunea online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO