ZF Live

ZF Live. Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: BNR va continua să majoreze dobânda-cheie gradual, cu 0,25 puncte, la următoarele şedinţe. Ne aşteptăm că la jumătatea lui 2022 să se atingă punctul final al ciclului curent de majorare, la 3%. BNR va menţine o stabilitate a cursului şi va permite o depreciere în linie cu ultimii ani, undeva la o medie de 2%

Autor: Mircea Nica

12.01.2022, 08:38 251

♦ Ne aşteptăm la o inflaţie la finalul anului de 4,8% ♦ Pentru moment, BNR a redevenit debitor net faţă de sistemul bancar ♦ Luni a organizat o licitaţie prin care a tras 3,8 mld. lei de la bănci pe o săptămână, la dobânda cheie ♦ Cel mai probabil după 2 sau 3 luni va redeveni creditor net.

Decizia BNR de majo­ra­re a ratei de do­bân­dă a politicii mo­ne­tare cu 25 de puncte de ba­ză a surprins con­sen­sul pieţei, fiind susţinut şi de creş­terea dobânzii de politică monetară în Polonia cu 50 de puncte de bază, a spus Ciprian Dascălu, eco­nomist-şef al BCR, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Cred că nu doar inflaţia sau cel pu­ţin în scenariul nostru, nu vedem doar inflaţia ca determinant al unei creş­teri mai ample de rată de do­bândă, mai ales că în teoria econo­mică, cu cât faci creşteri mai agresive cu atât reuşeşti să stăpâneşti inflaţia de bază pe orizontul de politică mo­netară. Opinia noastră era susţinută de faptul că săptămâna trecută, banca din Polonia a ridicat politica de do­bân­dă cu 50 de puncte de bază. Prin lărgirea coridorului facilitatea de credit a ajuns la 3%“, a spus Ciprian Dascălu.

Având în vedere prognozele BCR, Ciprian Dascălu susţine că aştep­tările privind creşterea dobânzii de politică monetară a BNR sunt de o creştere graduală de 25 puncte de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO