ZF Live

ZF Live. Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff&Asociaţii şi Radu Dumitrescu, partener Deloitte România: Băncile preferă să vândă NPL-uri cu 60% discount în loc să renegocieze datoria cu clientul, de teama contagiunii

Autor: Roxana Rosu

17.07.2017, 00:08 672

Băncile preferă să vândă por­to­foliile de credite neper­for­mante (NPL-uri) cu un discount de până la 60% faţă de valoarea no­­­minală a creditului, în loc să re­­­ne­gocieze cu debitorul o reducere a da­to­riei, de teama contagiunii cu restul por­to­fo­­liu­­lui de împrumuturi, a spus la ZF Live Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociaţii.

„Riscau să vină şi alţii, cu credite sănătoare şi să ceară acelaşi lucru.“

La rândul lui, Radu Dumitrescu, partener Deloitte România, a adăugat în aceeaşi emisiune că băncile nu iau peste noapte decizia de a vinde creditele neperformante cu o parte foarte mică din valoarea iniţială, ci după o lungă perioadă de discuţii cu debitorul, în care se caută soluţii. „Cel care cumpără primeşte aceleaşi drepturi pe care le-a avut şi banca“, a precizat el, menţionând că nu ştie să fi existat situaţii în care acţionariatul firmei de recuperare de creanţe să aibă vreo legătură cu banca.

Pe de altă parte, partenerul Reff& Asociaţii consideră că în perioada de criză băncile nu au înţeles întotdeauna businessul împrumutaţilor şi marea problemă a fost lipsa de încredere, greu de recuperat ulterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO