ZF Live

VIDEO ZF Live. Vlad Ardeleanu, director general Superbet: Am avut şi pariuri de 10.000 lei, dar foarte rar, nu favorizăm acest tip de risc; media este de până în 10 lei

Autor: Roxana Rosu

29.11.2017, 00:04 26752
Reţeaua de case de pariuri Superbet, fondată în 2008 de Sasha Dragic, mizează în acest an pe afaceri de 120 milioane euro şi pe continuarea extinderii regionale, după ce a deschis  birouri în Serbia şi Croaţia.

„Avem birouri în România, în Belgrad (Serbia) şi Zagreb (Croaţia) şi mai nou în Gibraltar.  Ne-am dus în Gibraltar pentru că toate firmele mari de pariuri din lume sunt în Anglia şi au baza în Gibraltar. Acolo sunt cei mai mari specialişti pe zona de betting. Este foarte dificil să obţii o licenţă de operare în Gibraltar. Noi am depus o cerere“, a spus Vlad Ardeleanu, director ge­neral al Superbet, la ZF Live.

Până în 2020 compania vrea să construiască o afacere regională şi se uită la Slovacia, Serbia, ţară pentru care a numit deja un CEO, dar şi Polonia, unde a obţinut deja licenţa de operare pe retail.

În paralel cu reţeaua de agenţii fizice, compania operează deja în România şi pe online, pe superbet.ro, şi vrea să dezvolte o platformă globală, pe superbet.com. Această divizie are sediul la Londra, dar zona de producţie este în Gibraltar.

„Am început în România în 2009, iar săptămâna trecută am demarat şi în Polonia. Am obţi­nut licenţă de operare pe retail şi vrem 50 de agenţii în acest an, apoi în 2018 să depunem o cerere şi pentru operarea pe digital.“

Reţeaua are peste 1.000 de agenţii în România, sub bran­durile Superbet, Bet Arena şi Go Bet.

Superbet este brandul fanion, cu cea mai mare pondere, de peste 600 de agenţii, Go Bet este braţul de franciză, cu circa 150 de agenţii, iar Bet Arena este un start-up cu 200 de agenţii, creat sub umbrela Superbet. „Agenţiile Bet Arena au un spaţiu mai mare, fiind orientate spre clientul recreaţional care vrea să vadă meciul în agenţie, nu acasă.“

În paralel cu zona de retail, Superbet este prezentă din 2015 şi pe online.

Compania a încheiat anul trecut cu afaceri de aproape 100 milioane euro şi speră să ajungă până la finalul lui 2017 la 120 milioane euro, din care 50-60% vin din online.

În medie, reţeaua emite circa 8 milioane de bilete de pariu pe lună, cu un preţ minim de 1 leu şi o medie de 10 lei.

„Au fost şi bilete de 10.000 lei. Dar foarte rar, nu favorizăm acest tip de risc. Pariurile stau într-o medie de până în 10 lei. Atunci când un client vrea să parieze sume foarte mari, facem o analiză de risc în agenţie. Clientul ne spune ce vrea şi biletul ajunge la departamentul de trading unde avem o echipă de statisticieni şi analizăm riscurile unui astfel de bilet“.

Cotele de pariu se stabilesc pe baza unor algoritmi matematici, dar decizia finală este luată de echipa de statisticieni. „Sunt oameni care au studiat matematică, statistică, dar care sunt şi foarte atenţi la fenomenul sportiv, ştiu particularităţile care afectează în acel moment o echipă sau un jucător şi îşi ajustează un pic cotele“. În total, la Superbet lucrează circa 3.000 de oameni, majoritatea fiind operatori din agenţii.

Vlad Ardeleanu, care a lucrat anterior pentru Artima, Carrefour sau A&D Pharma,  spune că mare parte din succesul acestui business se bazează pe valoarea echipei de „bookies“, oamenii care fac de fapt produsul. „E o industrie mică, ne ştim între noi şi dacă aflăm despre un trader foarte bun în altă parte facem tot ce se poate ca să îl aducem la noi“.

Managerul povesteşte că are un prieten pasionat de statistică şi de şah care câştiga sume mari din pariuri. „Mi-a povestit cum câştigă şi l-am angajat. El avea luni în care câştiga din pariuri peste 10.000 de euro“.

În ceea ce priveşte sumele câştigate, Vlad Ardeleanu spune că există zile sau luni în care reţeaua este semnificativ pe minus sau pe plus, iar managementul cash flow-ului este critic în aceste condiţii. „Trebuie să ai un overdraft de unde să tragi bani când ai nevoie, altfel poţi să intri în colaps. Noi am plătit mereu pariurile, la 9 dimineaţa“.

De exemplu, Superbet a plătit săptămâna trecută unui jucător 850.000 lei pe mai multe bilete jucate la Craiova, cu o valoare totală de 50 de lei. Clientul a jucat 10 bilete a câte 25 de meciuri şi a nimerit toate rezultatele corect. „E o excepţie, nu se întâmplă prea des. Plătim direct în contul lui bancar la astfel de sume“.

Înainte de a intra în businessul de pariuri, Sasha Dragic, care deţine peste 51% din Superbet, a avut afaceri cu cherestea.

Compania a derulat in septembrie la BVB o emisiune de obligaţiuni pe trei ani la o dobândă fixă de 12% pe an, cu o valoare totala de 9,7 mil. lei cu maturitatea în 2020. Banii vor fi utilizaţi pentru extinderea afacerii de retail, agenţii noi de pariuri, cât şi pentru impulsionarea businessului online.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO