ZF Live

VIDEO ZF Live. Sorina Donisa, CEO APT: Economia ar mai putea absorbi încă un milion de angajaţi fără probleme. Problema este că salariile cresc prea repede într-un timp foarte scurt

Autor: Ştefan Stan

18.05.2017, 20:30 927
Migraţia externă a aproximativ 3 milioane de români în câţiva ani a lăsat un gol foarte mare pe piaţa muncii din România şi, de aceea, un milion de noi angajaţi ar putea fi absorbiţi de economie fără probleme. Totuşi, dacă va creşte costul forţei de muncă cu un ritm foarte mare, este posibil să nu ai unde să plasezi nici 300.000 de oameni, a declarat Sorina Donisa, CEO al grupului de firme de servicii în sectorul resurselor umane APT, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Când vorbim de un salariu de 1.450 de lei (sa­lariul minim brut pe economie – n.red.), vorbim de un cost care poate fi absorbit şi este convenabil pentru investitorii mari. Realitatea demonstrează că avem companii care îşi extind facilităţile în Ro­mânia. Dacă am sta mai bine din punct de vedere logistic, ar fi loc de dezvoltare şi în zona de nord şi în zona de est a României“, a spus Sorina Donisa.

Salariile din România diferă foarte mult de la industrie la industrie. Sunt industrii în care salariile cresc încontinuu, spre exemplu industria auto, IT, industria de servicii şi cea de retail.

„Sunt cele patru industrii unde vedem că există ce­rere, expansiune şi extindere.  Faţă de acum doi ani, vedem pe unele industrii creştere de peste 10% ale salariilor. Dacă găseam un absolvent de fa­cul­tate a­nul trecut şi reuşeam să îl recrutăm cu un sa­lariu de 500 de euro net, acum  îl găsim cu 600 de euro net.“

Ea spune că salariul de intrare în in­dus­tria IT este undeva la 700 de euro net, în in­dus­tria de servicii undeva la 500 - 550 de euro net, în timp ce în automotive mai sunt încă companii care plătesc la nivelul salariului minim pe econo­mie. „Toate companiile au nevoie de o pla­nificare. Nu poţi să faci un salt de 35% în şase luni al salariului minim. Toate companiile îşi plani­fică bugetele pe termen lung. Trebuie să se anunţe din timp care va fi evoluţia salariului minim pe eco­no­mie. Succesul constă foarte mult în predic­tibi­li­ta­te.“

Ea spune că, deşi nu e niciun fel de pro­blemă pentru un angajator să se majoreze un sa­lariu la 2.000 la 2.500 de lei, întrebarea este care e valoarea adăugată pe care o aduce pentru com­panie. „Dacă ai idei sau servicii care îţi aduc o pro­duc­tivitate mare, nu are nimeni nimic împotrivă. Dar noi vorbim de o forţă de muncă relativ brută“.

„Poţi să plăteşti cu 2.500 de lei un operator într-o fa­brică automatizată şi robotizată, te interesează ca omul tău să fie pregătit bine“, a continuat ea. Ea a mai adăugat că sunt puţine companii care au avut curajul să se ducă în oraşe mai mici şi să deschidă centre de bu­si­ness. „Trebuie să ajungem să ajungem să avem mai multe oraşe – poli de dezvoltare. Ce am ex­ploatat sunt oraşele mari, puternic industrializate“.

Grupul APT este un jucător din top 10 de pe piaţa serviciilor de recrutare şi muncă temporară, cu afaceri consolidate de 121 milioane de lei anul trecut, în creştere cu 5% faţă de 2015 şi un număr mediu de circa 2.200 de angajaţi în regim temporar.

 

Ce a mai declarat Sorina Donisa

- Surprinzător, nu se găsesc vân­ză­tori şi nu se găsesc contabili la un nivel de pregătire aşteptat de către client. Putem avea şi vânzători de 1.000 de euro, şi vânzători de 2.000 de lei net.  Vânzătorii trebuie să aibă şi rezultate.

- În momentul în care toată lumea caută vânzători frumoşi, deştepţi şi ieftini, nu ai cum să mai găseşti. Toată lumea vrea ca vânzătorii să aibă un salariu fix mic şi să pri­mească bonusuri pe bază de performanţă.

- Găseşti contabili, dar la salarii mult mai mari decât anul trecut. Un contabil bun trebuie să sară de 1.000 de euro net, şi nu vorbim de senior. Ceea ce vedem de la clienţi, vorbim de 3.000 de lei net, până în 4.000 de lei net. La 4.000 de lei deja este prea mult pentru ei. Piaţa a crescut într-un timp foarte scurt, companiile nu sunt încă pregătite să dea piept cu această cerinţă mare de candidaţi pe piaţa forţei de muncă. Automat piaţa funcţionează, există cerinţă, cresc salariile.

- Trebuie să crească salariile, altfel o să crească fluctuaţia de personal, iar retenţia va fi mai grea. Mă aştept să asistăm la o creştere a preţurilor în piaţă, mai ales pe zona de servicii. Creşterea de salarii trebuie susţinută cu ceva din zona de business. Fie ai grijă ca oamenii tăi să fie mai productivi, să obţii mai multe rezultate cu oamenii pe care îi ai, fie probabil vom asista la o creştere de preţuri.

- Este foarte clar că zona tehnologică ne va influenţa vieţile. Cele mai căutate slujbe vor fi în zona digitală, tehnologică.

- Pentru 2018, trebuie să ne pregătim de o creştere de 10-15% a salariului mediu, undeva la 2.500 - 2.700 de lei net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO