ZF Live

VIDEO ZF Live. Românii plătesc un sfert din ceea ce câştigă pe rate şi dobânzi la bănci. Cum se poate micşora această povară? Urmăriţi înregistrarea emisiunii ZF Live de joi, 31 octombrie, cu Mihai Pătrulescu, senior economist Unicredit Ţiriac Bank

Autor: Octavian Calei

31.10.2013, 14:36 740

„Ne aşteptăm la o stabilizare la niveluri foarte joase a soldului creditelor în 2014 şi poate din 2015 să vedem o reluare a creditării”, a spus Mihai Pătrulescu, senior economist Unicredit Ţiriac Bank, la emisiunea ZF Live de joi, 31 octombrie.

Această declaraţie vine în contextul în care România este pe locul al doilea în UE în privinţa poverii creditelor, iar rata creditelor neperformante depăşeşte cote îngrijorătoare, peste 20%.

„Băncile au marcat pierderi, provizionele acoperă 80% din creditele neperformante. Acestea sunt costurile crizei”, a spus Pătrulescu.

Unele dintre cauzele care au dus la această situaţie în sistemul bancar este expunerea mare a creditelor contractate de români pe valută şi faptul că 50% dintre împrumuturi reprezintă credite de consum.

„Avem un stoc mult mai mare de credite de consum, de 50%, în timp ce în UE este la 30%. Suntem loviţi de o rată a dobânzii mai mare şi maturitatea medie a acestui tip de credit este mai restrânsă”, a explicat economistul de la Unicredit Ţiriac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO