ZF Live

Video ZF Live. Marinela Ardelean: Care sunt cele mai bune vinuri din România

Autor: Alexandra Marcu

19.04.2016, 11:29 5317

Cele mai bune 214 vinuri din România şi din Republica Moldova au fost reunite în “The Wine Book of Romania”, volum realizat de Marinela Ardelean, specialist în branding şi business development în industria enogastronomică. “Am pus în faţa celor opt membri ai juriului 250 de sortimente de vin şi au descalificat băuturile care nu aveau cel puţin trei stele”, a spus Marinela Ardelean în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Sunt trei vinuri produse de crama Isă­rescu care se regăsesc în acest ghid. Este vorba despre un Cabernet Sauvi­gnon Reserve 2011, o Tămâioasă ro­mâneas­că şi un Sauvignon Blanc din 2008, care a obţinut cinci stele.” În carte, în dreptul fiecărui sortiment de vin sunt trecute anumite informaţii, precum soiul, numărul de sticle produse, crama din care face parte, gradul de alcool şi un preţ estimativ. Cărţile vor intra în librării săptămâna viitoare la preţul de 140 de lei. “Primul tiraj este de 2000 de ghiduri, dar sigur se va epuiza rapid, avem multe cereri din străinătate.”

În România sunt 146 de crame, iar majoritatea sunt crame mici deţinute de câteva familii, printre care se numără şi Gîrboiu, Domeniile Anastasia şi Jidvei. “Peste 70% din cramele din România sunt doar business-uri, nu hobby-uri.”

În “The Wine Book of România” sunt prezente şi 14 crame din Republica Moldova, dintre care doar trei au obţinut cinci stele. În momentul de faţă, Marinela Ardelean şi Liviu Popescu, unul din proprietarii Fratelli au în plan dezoltarea unei aplicaţii pentru mobil şi deschiderea unui magazin în nordul Bucureştiului, cu scopul de a promova vinurile româneşti. “Cartea este interactivă, o răsfoieşti mereu, dar când te duci la cumpărături o laşi acasă şi te foloseşti de aplicaţie.”

Popescu spune că a observat o creştere a vânzărilor vinurilor româneşti, printre ele numărându-se Murfatlar, Gîrboiu sau Crama Avereşti. “Rose-ul de cinci stele rivalizează cu un vin din Provence. Fac săptămânal comenzi la crame, am un stoc tampon de un anumit număr de sticle.”

Având în vedere că niciun local din România nu este deschis 12 luni pe an la aceeaşi capacitate, consumul alternează destul de mult, iar proprietarii de restaurante nu pot face comenzi anuale la băuturi. “Cea mai bună perioadă în ceea ce priveşte consumul de vin începe din octombrie şi se termină în aprilie”, a completat Popescu.

Marinela Ardelean e de părere că producătorii români ar trebui să se axeze mai mult pe calitatea şi pe valoarea vinurilor. Pieţele din China, Anglia şi Polonia importă din ce în ce mai mult vin românesc. “Producătorii români au nevoie de unitate, de un mesaj comun, o misiune la care să adere toţi pentru că o singură persoană nu poate să schimbe lumea.”

Festivalul Vinului va avea loc pe 21 şi 22 mai la Fratelli Studios, eveniment la care vor fi prezenţi 50 de producători româneşti, dar şi din străinătate. Intrarea va costa 100 de lei, iar cei care doresc să stea în zona VIP trebuie să scoată din buzunar 250 de lei. “Cramele vin cu cinci vinuri fiecare, însă nu toţi producătorii din carte au fost invitaţi la festival.”

Ce a mai spus Marinela Ardelean la ZF Live:

·        Juriul nu a ştiut de unde vine vinul, sticlele erau acoperite

·        Am luat adresele şi contactele cramelor de la ONVPV, Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole

·        Crama Isărescu are 40 ha, 9 etichete, vinurile se vând direct la cramă

·        Dacă vrei un lucru, în mediul privat îl obţii mult mai repede decât în sistemul de stat

·        Ghidul este un instrument eficient

·        Am crescut la Cavnic, Maramureş, şi am fost mereu în preajma aromelor

·        Câteva vinuri din carte se găsesc şi la supermarket

Ce a mai spus Liviu Popescu la ZF Live:

·        Marinela este legătura dintre producător şi consumatori

·        Aş investi în 50 de ha de podgorii şi în 5 ani aş putea să vând afacerea unui grup internaţional

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO