ZF Live

VIDEO ZF LIVE. Ioana Marcu, consultant în coaching: Dacă ar fi să rezum într-o singură propoziţie ce ar trebui să facă un lider, aceasta ar fi să ştie să crească oameni

Autor: Cristina Bellu

26.10.2017, 00:04 1630

Obiectivul principal al unui lider, dincolo de obţinerea unor rezultate pozi­tive pentru companie, ar trebui să fie acela de a creşte oameni care să aducă valoare adăugată organizaţiei, este de părere Ioana Marcu, fost director de resurse umane al operatorului de telecom Orange România şi actual consultant în coaching.

„Astăzi, este foarte greu să stabileşti priorităţile în leadership. O provocare importantă pentru şefii de companii este cum să aleagă ce este cel mai important de făcut, în condiţiile în care resursele sunt limitate. Eu sunt de părere că prima prioritate a unui lider, dincolo de obţinerea de rezultate, este aceea de  a creşte oameni“, explică Ioana Marcu.

În plus, consultantul punctează faptul că indiferent de rolul pe care un lider îl are într-o companie, acesta trebuie să aibă capacitatea de a aduce valoare adăugată în organizaţie, în afara zonei sale de expertiză. „Un lider bun aduce valoare adăugată şi altor zone cu care interacţio­nează. Apoi, cu cât un manager este bine cu el însuşi, cu atât echipa cu care lucrează va fi bine. Echipele care funcţionează excelent sunt cele care au un şef care se simte bine în pielea lui.“

În primăvara acestui an, după aproape 20 de ani de carieră în domeniul resurselor umane din cadrul Orange România şi al furnizorului de servicii de outsourcing Accen­ture România, Ioana Marcu a decis să dea curs unei noi provocări, orientân­du-se către coaching. „Dacă ar fi să ne luăm după ce scrie în cărţile de specialitate, teoretic ar fi bine să-ţi schimbi jobul o dată la trei ani. Din punctul meu de vedere, este bine să faci o schimbare dacă simţi lucrul acesta, atunci când eşti mulţumit cu realizările tale şi când ai o stare de bine.“

Coachingul este o metodă de dez­voltare personală şi profesională, relaţia dintre coach şi client decurgând sub anu­mite aspecte într-un mod similar cu antre­na­mentul unui sportiv. Conceptul apărut în urmă cu peste 50 de ani în America a cu­noscut în ultimii 15 ani o dezvoltare accen­tuată ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate în foarte multe domenii, de la cele legate de business la cele privind viaţa personală.

„Poţi să faci coaching individual sau de echipă, singura condiţie este ca toţi cei implicaţi să-şi dorească cu adevărat să se schimbe în bine. Coachingul te ajută să ai o ve­dere de ansamblu asupra problemei, să-ţi găseşti propriile soluţii, să iei decizii ferme şi să le aplici“, explică consultantul.

Ioana Marcu este de părere că există foarte mulţi lideri care nu se gândesc că pot să fie ajutaţi şi remarcă faptul că momentul în care a reuşit cu adevărat, în care a schim­bat un moment nefavorabil în unul favorabil, a fost atunci când a decis că nu ştie cum să facă un lucru. „În general, oamenii cu care lucrez apreciază şi ce avem în comun, nu doar ce avem diferit. Ştim cu toţii că nu ştim tot. Din punctul meu de vedere viitorul leadershipului nu mai este deloc directiv şi ierarhic, ci este unul cola­borativ, de susţinere şi de creştere.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO