ZF Live

VIDEO ZF Live. Adrian Ion, Slender Tree: A lăsat poziţia de CFO la Glencore pentru a-şi face un business cu mobilier din lemn vechi şi metal

Autor: Corina Zamfir, Dragoş Dinu

14.09.2017, 00:04 1594
Adrian Ion, fost consultant la Deloitte spune că a renunţat la o carieră prosperă şi la un salariu de până la 10.000 de euro pe lună pentru a-şi deschide propria afacere de familie în domeniul creaţiei de mobilă.

Invitat în emisiunea de business ZF Live, Adrian Ion şi-a explicat parcursul unei cariere care pentru unii ar părea curioasă: a lucrat în România pentru companii mari cum ar fi Deloitte şi Glencore, dar şi în Irlanda, după care şi-a deschis în Bucureşti propriul atelier de creaţie, în anul 2016, o firmă pe care a numit-o Slender Tree şi care se ocupă de designul şi crearea de mobilier „inedit şi exotic”.

Adrian Ion are aşteptări mari de la firma Slender Tree şi speră ca în trei ani să facă primul milion de euro. Ion şi-a deschis afacerea cu o investiţie de 60.000 de euro, buget care s-a dus pe echipamente, şi recunoaşte că nu a avut un buget dedicat pentru marketing, spunând că la început nu era foarte clar cum vor evolua lucrurile. „Ne aşteptăm să închidem anul cu o cifră de afaceri de 200.000 de euro. Lucrăm în medie cam la 10 proiecte pe lună, când zic proiect poate însemna un apartament întreg. Un apartament mobilat complet cu piesele de mobilier realizate de noi poate ajunge la 20.000 de euro, dar preţul poate să difere în funcţie de cerinţe.”

Adrian Ion a mai spus că pentru a construi mobila sunt folosite elemente de metal, lemn reciclat, câteodată şi metal brut sau chiar ciment. După cum spune acesta, sunt folosite, în special, piese care captează pri­virea, care câte­odată pot fi şocante. Slender Tree poate pro­duce orice fel de mobilier, mai puţin piese tapiţate.„Avem şi nişte soluţii care sunt destul de rare în România.“

„Recu­pe­răm lemnul care este extrem de degradat, care în mod normal se aruncă, apoi printr-o baie în sticlă lichidă, un proces numit impregnare epo­xidică, acesta devine ex­trem de dur şi plăcut vizual.“

„Luăm lucruri pe care alţii le consideră inutile şi le transformăm în obiecte frumoase.”

Fostul consultant a spus că lucrează cu oameni care au foarte mulţi ani de experienţă în domeniul prelucrării lemnului sau în domeniul metalului, muncitori care au ajuns în jurul vârstei de 50 de ani. Pe lângă aceşti experţi ai lemnului şi ai metalului, Adrian Ion a început să aducă tineri pe care să îi formeze, dar, după cum a spus acesta, este principala limitare de care se loveşte firma sa.

Antreprenorul vrea ca din cei trei oameni cu care lucrează constant să ajungă la sfârşitul anului la cinci angajaţi, anul viitor la 10, iar peste încă un an la 25 de persoane.

„Comenzile nu sunt o problemă. Noi avem nevoie de un anumit tip de om, cineva care să fie destul de flexibil, să poată improviza mult, să combine materiale pe care nu le-a mai văzut sau nu le-a combinat nicioadată”, a spus Ion.

O masă realizată de firma lui Adrian Ion poate costa, în funcţie de unicitatea lemnului şi de tratamentul aplicat, între 2.000 de lei şi 9.000 de lei. Construirea unui astfel de mobilier poate dura între o săptămână şi trei săptămâni.

„Am avut, de exemplu, o masă de răşină epoxidică fabricată din nişte grinzi vechi de 90 de ani, o piesă care a ajuns la 9.000 de lei. Pe piaţa de afară, un produs echivalent poate fi de două-trei ori mai scump”, a mai spus acesta.

Adrian Ion spune că îşi doreşte ca Slender Tree să ajungă un brand recunoscut pe piaţă, cu o reputaţie bună, care să exporte piese de mobilier şi în afara ţării: „În trecut am fost pasionat de modelism, întâmplător am dat peste aceste soluţii epoxidice care oferă multe posibilităţi de a fi combinate, formând tot felul de structuri uşoare, dar dure. Am considerat asta o oportunitate”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO