ZF Live

Unul dintre criticii Poştei Române a ajuns director la companie. O discuţie cu Octavian Bădescu, directorul diviziei de livrări rapide al celei mai mari companii de curierat de stat. Urmăriţi aici înregistrarea video din 24 mai 2013

26.05.2013, 16:54 239

Octavian Bădescu, unul dintre criticii neregulilor de la cea mai mare companie de curierat de stat, a spus vineri la emisiunea de business ZF Live, transmisă în fiecare zi de luni până vineri de la 10:00 la 11:00 dimineaţa pe live.zf.ro, că a ajuns directorul diviziei de livrări rapide a Poştei Române pentru că a considerat că ar fi momentul să se implice în restructurarea colosului care se zbate în pierderi mari din 2009.

Bădescu, absolvent al Academiei de Studii Economice, a pus în 2007 bazele companiei de curierat Sameday Courier, cu afaceri de un milion de euro, din care a ieşit recent.

Octavian Bădescu a fost solicitat în funcţia de director al diviziei de livrări rapide a Poştei Române prin programul „CEO Privat la Stat”.

Ce a spus Octavian Bădescu la ZF Live:

Sunt antreprenor ca formaţie, am pornit în curierat acum 12 ani ca agent de vânzări de la 50 de dolari salariu fix la Romexpres Curier, apoi am fost director de vânzări la Alo Curier, am fost director general, acţionar minoritar, am vândut către acţionarul majoritar, am fost consultant pentru câteva luni la Geopost, divizia de curierat a poştei franceze, în 2007 am înfiinţat Sameday Courier

Poşta ca să se redreseze trebuie să speculeze avantajele competitive pe care le are. Aceste avantaje competitive rezidă dintr-o istorie şi o tradiţie de peste 150 de ani, din faptul că are cea mai mare reţea de unităţi din ţară, are cel mai mare număr de angajaţi, este cel mai mare angajator din România şi experienţa cumulată a oamenilor din Poştă ajunge la câteva sute de mii de ani.

30-32 de kg limita la curierat rapid per colet, cât poate să ducă o persoană

Curierat rapid înseamnă un timp definit de ajungere de 24-48 ore, contează să fie garantat, înseamnă confirmare de primire, track and trace – clientul ştie totdeauna unde a ajuns coletul şi viteza.

90% din cifra de afaceri sucursalei servicii expres este generată de serviciul Prioripost.

În patru ani, estimez că putem ajunge la o cifră de afaceri de câteva zeci de milioane de euro: 20-30 mil. Este ceea ce estimez eu ca potenţial neexploatat în Poşta Română şi am convingerea că putem atinge această performanţă

Am fost plăcut surprins să găsesc angajaţi bine pregătiţi teoretic, cu o experienţă foarte mare în poştă. Unul dintre angajaţii mei are 48 de ani de lucru în aceeaşi companie, cu 10 ani mai mult decât vârsta mea.

Trebuie îmbunătăţită performanţa operaţională şi marketingul. Unul dintre motivele pentru care a subperformat Poşta pe acest segment de curierat rapid este insuficienta popularizare a serviciului.

Când s-au format preţurile, s-a pornit de la costuri şi nu neapărat în comparaţie cu piaţa. Pe unele zone, preţurile sunt mai mari decât pe piaţă în timp ce altele sunt mai mici.

Dotarea logistică este una dintre priorităţi

Moderator ZF: De ce merg prost companiile de stat?

Companiile de stat sunt mai mari. Când eşti mai mare, te mişti un pic mai greu. Un alt aspect este managementul profesionist. Eu cred că se poate performa mai bine. Managementul companiilor de stat este o zonă care a fost dominată politic. Leadership-ul este extrem de important într-o companie, mai ales una care oferă servicii şi are o orientare către client.

Calitatea resurselor umane este mai ridicată. Este ca şi cu brandul României – avem o imagine mai proastă decât în realitate.

Pierderile uriaşe ale Poştei Române se datorează unui mix de cauze cărora le-aş mai adăuga şi o componentă obiectivă. În general, peste tot în lume şi în Europa mai ales, poştele se confruntă cu probleme. Numărul de trimiteri scade, tehnologizarea a determinat scăderea numărului de scrisori. Au existat şi nişte contracte perfectibile, cărora li se adaugă şi cauzele menţionate de dvs (incompetenţa, hoţia – n.red.). Nişte paşi s-au făcut, iar rezultatele din 2012 au arătat o anumită îmbunătăţire.

În zona aceasta a calităţii serviciilor orientate spre client este foarte mult spaţiu de îmbunătăţit

Am criticat Poşta Română, dar mă consider în zona criticilor constructivi. În momentul în care critici anumite lucruri şi statul, sub o formă sau alta, vine şi spune „da, am o problemă. Mă ajuţi s-o rezolv?”, a continua să stai pe margine şi să critici devine o problemă de moralitate. Asta a fost una dintre motivaţiile pentru care am venit la Poştă. 

750-800 de oameni la divizia de livrări rapide, 8 mil. euro cifră de afaceri

Am un salariu corect, nu vreau să-l public ca să nu stric piaţa. Este mult mai mic decât v-aţi aştepta dvs.

Există resurse care nu sunt suficient exploatate, nu e neapărat nevoie de investiţii de milioane de euro. Cu câteva sute de mii de euro se pot face lucruri foarte bune.

Comerţul online aduce venituri de 1 mil. de euro

Anul acesta va apărea primul serviciu. Vor fi servicii comparabile cu cele ale competitorilor. Vor fi servicii de livrare în 24 de ore în toată ţara. Mai pregătim câteva surprize pe care o să le facem publice la momentul lansării

Eu cred că economia României se îndreptă cu paşi mărunţi către mai bine

Bugetul Poştei pe anul acesta este echilibrat
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO