ZF Live

Ministrul Finanţelor, la ZF Live: Am văzut declaraţia domnului Lazea despre reducerea taxelor. Eu m-am consultat cu guvernatorul Isărescu

26.02.2015, 16:37 404

 Ştiu ce a spus economistul-şef al BNR despre reducerea taxelor, dar eu m-am consultat cu guvernatorul Mugur Isărescu, a declarat joi la ZF Live ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

Valentin Lazea, economistul şef al BNR, a declarat marţi că relaxarea politicilor monetare şi fiscale nu conduce la creştere economică.
 
"Eu m-am consultat cu guvernatorul Isărescu. M-am consultat anul trecut foarte mult şi cu dl. Lazea şi am încredere în opinia lui. El spunea că nu putem avea pretenţiile din Germania şi să muncim ca în Grecia. Întrebarea mea este: noi avem salariile din Germania, ca să punem taxele din Germania ? Nu  ", a spus ministrul.
 
"Dacă numai prin politici monetare şi fiscale relaxate s-ar obţine creştere economică, atunci Zimbabwe ar trebui sa aiba cea mai mare creştere economică pentru că ei au cea mai relaxată politică monetară. Problema este că înţelepciunea, secole întregi de management economic arată că nu prin politici fiscale şi monetare laxe se obţine creştere economică. Ceea ce agravează problematica în momentul de faţă este că în lume există un trend general care spune că asta e calea cea bună. Economiştii în general au abdicat de la învăţătura de secole care spune că nu asta e calea şi acum încearcă să fie mai deştepţi decât toate generaţiile trecute, aruncă la gunoi cărţile şi experienţele care spun că nu politica monetară şi fiscală laxe generează creşterea şi acum încearcă să reinventeze roata. Şi dacă economişti din toată lumea spun asta, şi ai noştri decidenţi spun că de ce să nu creadă chestia asta? Va fi o bătălie ideatică şi miezul problemei pentru mulţi ani de acum înainte", a afirmat Lazea la o conferinţă pe tema aderării la zona euro, menţionând că exprimă un punct de vedere personal.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO