ZF Live

Mădălina Neagu, Schoenherr şi Asociaţii, la ZF Live: piaţa de avocatură business a fost în creştere în 2012 ca volum al tranzacţiilor

Autor: Octavian Calei

24.04.2013, 12:53 590

Ziarul Financiar a avut miercuri, 24 aprilie ca invitat la emisiunea de business ZF Live, care se desfăşoară în fiecare zi de luni până vineri de la ora 10.00 la 11.00 dimineaţa şi este transmisă pe site-ul live.zf.ro, pe avocatul Mădălina Neagu, care a vorbit despre evoluţia pieţei de avocatură din România.

 

Înregistrarea emisiunii poate fi urmărită pe live.zf.ro şi pe site-ul zf.ro.

                                      

Mădălina Neagu, partener Schoenherr şi Asociaţii, afirmă că piaţa de avocatură business a fost în creştere în 2012 ca volum al tranzacţiilor, menţionând pe unele dintre cele mai importante.

 

Ce a spus la emisiune Mădălina Neagu:

 

Piaţa de avocatură business a fost în creştere în 2012, ca volum al tranzacţiilor, puţin contrar tendinţei la nivelul UE, care a fost de scădere.

 

Piaţa românească are particularităţile ei. Au fost nişte tranzacţii importante, printre care a fost şi cea în care noi am fost implicaţi – vânzarea lanţului de magazine Real de către Metro la grupul francez Auchan. Alte tranzacţii care au ţinut prima pagină a ziarelor au fost cea cu eMag sau Nepi, cele din energie, în special cea regenerabilă (eoliene şi solare)

 

Cristi Moga, reactor ZF:

În ceea ce priveşte încasările, creşterea la nivelul de activitate nu s-a văzut. Dacă ne uităm la top 10, şase firme au realizat venituri mai mici decât în 2011. A fost un an dificil pentru avocaţi. Poate au muncit mai mult în 2012, dar banii de la clienţi nu s-au văzut.

 

România nu a fost niciodată o piaţă care să suporte onorarii foarte mari. Dacă ne comparăm cu vestul Europei, unde majoritatea onorariilor depăşesc 200 de euro pe oră, la noi sunt în jur de 200 de euro, dar nu depăşesc cu mult această sumă. Depinde de nivelul de senioritate al avocatului prezentat în proiect.

 

Anul 2013 a început în forţă pentru M&A, au fost anunţate 6-8 tranzacţii în ianuarie, noi am avut câteva contracte pe partea de energie.

 

Un avocat de business în România, fără să fie partener, câştigă în jur de 2.000-3.000 de euro pe lună. Câştigurile sunt în continuare destul de atractive pentru un absolvent de facultate.

 

În Bucureşti cred că sunt 8.000 de avocaţi, este o concurenţă foarte mare. Piaţa avocaturii este o piaţă matură.

 

Partenerii câştigă în funcţie de performanţe. Dacă piaţa permite, venitul poate ajunge la 3-4 milioane de euro pe an.

 

Marjele caselor de avocatură se situează la 40-50%, cam la nivelul celor din afară.

 

Absolvenţii au un viitor în România. Firmele de avocatură au tendinţa de a-şi înnoi echipa de la an la an. Vrem un grad de maturizare foarte rapidă a juniorilor.

 

Absolvenţii de avocatură muncesc 10 ore pe zi în perioada de adaptabilitate.

 

Cristi Moga, redactor ZF: Avocaţii din penal pot câştiga 1 milion de euro dintr-un singur dosar – e vorba de persoane influente - fără echipă în spate, fără logistică sau costuri. Veniturile celor din penal depind de succes. Este o piaţă restrânsă din care fac parte zece litiganţi cunoscuţi în mediul lor.

 

Casa de avocatură Schoenherr şi Asociaţii a avut un profit de 7,1 mil. euro în 2012

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO