ZF Live

Creşterea Robor şi investigaţia Consiliului Concurenţei. ZF Live. Cristian Păun, profesor de economie, ASE Bucureşti: În loc să dăm vina pe cauza importantă a creşterii dobânzilor, respectiv inflaţia, este mai atractiv să spui că dobânda se formează undeva într-un conclav cu oameni care se înţeleg

Autor: Mircea Nica

11.11.2022, 09:00 443

„Consiliul Concurenţei este o instituţie a statului român, stat român care s-a împrumutat masiv de la bănci şi le plăteşte băncilor dobânzi care acum au crescut. Este posibil ca această mişcare să fie un mod prin care statul român pune presiune pe bănci”, a mai explicat Cristian Păun, în cadrul emisiunii ZF Live.

Cauza importantă şi principală care a dus la creşterea dobânzilor este inflaţia, nu ideea prin care dobânda se formează pe baza înţelegerilor la nivelul băncilor, mai ales că piaţa interbancară, prin natura sa, presupune îneţelegeri între bănci, a spus Cristian Păun, profesor de economie ASE Bucureşti, în cadarul emisiunii de business ZF Live.

„Interbancarul, prin natura lui, este o piaţă atipică care nu ştiu cât de mult se potriveşte  cu politica în domeniul concurenţei pentru că este o piaţă între concurenţi. Piaţă înseamnă înţelegere, cooperare. Concurenţii, băncile, cooperează. Prin definiţie treaba asta intră în contradicţie pe concepte cu Consiliul Concurenţei. Nu este ca în piaţa bunurilor”, susţine Cristian Păun.

El a mai adăugat că este posibil să se urmească o mutare a atenţiei de la o problemă la alta, iar ce face Consiliul Concurenţei nu este etic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO