ZF IT Generation

ZF IT Generation. Valentin Filip, managing partner, Fortech Investments: Anul acesta vrem să investim peste 3 milioane de euro în start-up-uri tech. Am crescut tichetul de investiţii

19 mar 2024 Autor: Ioana Nita

Până în a doua jumătate a anului viitor, Fortech Investments are în plan să mai investească în 10-12 start-up-uri de tehnologie, până acum având în portofoliu 17 start-up-uri, atât din România, cât şi din străinătate.

Fortech Investments, fondul de investiţii susţinut în prezent de asociaţii companiei Fortech Products, şi-a propus să aloce anul acesta un buget de peste 3 milioane de euro pentru finanţarea start-up-urilor de tehnologie, atât de pe plan local, cât şi din străinătate, verticalele vizate cu precădere fiind medtech, fintech, automotive şi producţie. De la înfiinţarea sa în 2021 şi până în prezent, Fortech Investments a investit în total între 5 şi 6 milioane de euro în 17 start-up-uri de tehnologie, printre acestea numărându-se KFactory, Telios Care, Bright Spaces, Licenseware, easySales, Prime Dash şi Synaptiq.

„Anul trecut am investit undeva la 2,5 milioane de euro şi sperăm anul acesta să investim şi mai mult, peste 3 milioane de euro, deoarece spre finalul anului am avut succesul de a găsi mai multe start-up-uri în care să vrem să investim şi am reuşit să finalizăm discuţiile şi analiza cu ele doar aproape de finalul anului sau începutul acestui an şi deci practic o foarte bună parte a muncii a fost făcută în 2023, dar rezultatele se văd anul acesta. Aşadar investiţiile pe care ne aşteptam să le facem pe finalul anului s-au mutat în 2024“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Valentin Filip, managing partner al Fortech Investments. El a adăugat că de la începutul acestui an şi până în prezent a finalizat deja trei investiţii, una dintre ele fiind cea realizată în start-up-ul local Rayscape (500.000 de euro).

„Avem şi un start-up care merge pe zona de ESG, specific în zona de construcţii. Vine din Austria. Deci, cum v-am obişnuit, investim în toată Europa şi nu numai. Şi în acelaşi timp, avem şi un start-up în zona de HR şi recrutare care se foloseşte de AI (inteligenţă artificială - n.red.) pentru a facilita acest proces şi sperăm să meargă în continuare chiar şi după publicarea actului care reglementează utilizarea AI în Europa. Aceste două start-up-uri pe care le avem adiţionale pe lângă Rayscape sunt ambele din Europa.“

Până de curând, ponderea start-up-urilor locale în portofoliul Fortech Investments se situa la 60%, însă acum începe să scadă la circa 40% în condiţiile în care fondul a făcut tot mai multe investiţii în afara României. Totodată, Fortech Investments a crescut şi valoarea tichetelor investite la circa 400.000 – 500.000 de euro în ultimul an.

„Dacă acum doi ani investeam în medie în jurul valorii de 250.000 de euro, în momentul de faţă încercăm să investim undeva în jur de 400.000-500.000 de euro ca şi tichet iniţial“, a punctat Valentin Filip.

Anul trecut, echipa Fortech Investments a realizat în total 12 investiţii împărţite în mod egal între runde de tip follow-on – investiţii în start-up-uri aflate deja în portofoliul său – şi investiţii noi. „Anul 2023 a fost un an cu activitate destul de sporită, din dorinţa de a identifica start-up-uri şi în acelaşi timp de a identifica poate mai mult decât înainte partenerii cu care să facem fie investiţii în start-up-uri noi, fie să facilităm investiţii pentru start-up-urile noastre. Pe baza întregii acestei activităţi am reuşit ca până la finalul anului să avem şase investiţii noi şi şase follow-on-uri în start-up-urile pe care le aveam deja în portofoliu.“

„Planificasem să avem puţin mai multe investiţii noi, dar în acelaşi timp faptul că am avut motive serioase să susţinem companiile din portofoliu a fost un aspect care să ne bucure“, a precizat el.

Printre start-up-urile tech în care Fortech Investments a făcut investiţii de tip follow-on anul trecut se numără Prime Dash (fintech) şi Bright Spaces (proptech) din România şi Uplift din SUA. Iar printre start-up-urile noi intrate în portofoliul său în 2023 se numără Synaptiq (medtech) din Cluj-Napoca, Find Me Cure (medtech) din Bulgaria şi HEPTA Airborne din Estonia.

“Pe lângă start-up-urile care vin din medicină, avem şi o investiţie în HEPTA Airborne din Estonia, unde avem drone şi o platformă bazată pe AI care poate să analizeze probleme

la liniile de înaltă tensiune fără să fie nevoie ca persoanele să călătorească pe întreaga lungimea a acelor linii, unde sunt sute de kilometri şi efortul ar fi foarte mare. Deci din punctul acesta de vedere am încercat să susţinem start-up -uri care folosesc tehnologii de ultimă oră şi care în acelaşi timp au un impact semnificativ în rezultatele clienţilor lor”, a menţionat Valentin Filip.

Până în a doua jumătate a anului viitor, Fortech Investments are în plan să mai investească în 10-12 start-up-uri de tehnologie, atât din România, cât şi din străinătate.

“Mai avem puţin şi vrem să profităm la maxim de perioada care ne -a rămas. Noi credem că vom mai investi în mod activ ca şi investiţii iniţiale până undeva la mijlocul anului viitor. Deci din punctul acesta de vedere ţintim să mai adăugăm în portofoliul nostru circa 10-12 start-up-uri.”

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR