ZF IT Generation

ZF IT Generation. Teodor Blidăruş, CEO şi cofondator al FintechOS: Reducem numărul de oameni şi tăiem costurile pentru că ne concentrăm pe doar 4 pieţe cheie şi dorim să reducem dependenţa de finanţări externe. În 2023 veniturile vor creşte cu 50% la 30 mil. dolari şi vom reduce la jumătate pierderile operaţionale

21 nov 2023 Autor: Adrian Seceleanu

Compania „corectează“ acum erori din trecut - extinderea pe prea multe pieţe şi recrutarea de oameni pentru acele teritorii noi - făcute într-o perioadă în care banii erau ieftini iar industria „exuberantă“ ♦ Acum, piaţa s-a schimbat fundamental, iar investitorii se uită la alte lucruri ♦ Numărul de oameni concediaţi din România şi de pe alte pieţe nu este atât de mare cum s-a vehiculat, spune Teodor Blidăruş, fără a preciza totuşi care e amploarea reducerilor.

FintechOS, unul dintre cele mai cunoscute start-up-uri tech lansate pe plan local, care care s-a poziţionat drept un furnizor global de tehnologie pentru bănci, asigurători, organizaţii de creditare şi alte companii de servicii financiare, care a avut o creştere puternică în ultimii ani, a lansat un program de restructurare, care include şi concedieri din România şi de pe alte pieţe, inclusiv a unor oameni tehnici.

Decizia - o surpriză pentru ecosistemul de start-up-uri tech din România, care până acum a fost obişnuit doar cu creşteri şi mai pu­ţin cu restructurările şi concedierile aso­ciate doar cu marile corporaţii - a fost luată, spun reprezentanţii companiei, nu pentru că vânzările au scăzut ci pentru a se adapta la noile condiţii pe piaţă: de la banii mai scumpi până la schimbarea de direcţie a in­vestitorilor, care acum nu mai caută creştere cu orice preţ ci profit. „Cred că în primul şi în primul rând este o ajustare a strategiei, şi strategia asta vizează mai multe arii. Una este ceea ce voi aţi numit restructurare, este baza de costuri, dar inclusiv partea de veni­turi, zona de ridicare de bani, pieţele pe care ne ne desfăşurăm activitatea. Deci eu cred că aş defini-o ca pe o strategie orchestrată prin care compania devine mai puternică. Una peste alta, dacă stăm şi ne gândim pentru companiile de tip start-up sau chiar şi scale-up, din cauză că sunt foarte depen­den­te de finanţare exter­nă, aceasta este o fragili­tate, dacă vrei, iar eu cred că FintechOS la aproape 30 de mili­oane de dolari venituri la sfârşitul anului ăsta este într-o poziţie bună, să poată să reducă această fragilitate“, a de­clarat în cadrul emisunii ZF IT Generation Teodor Blidăruş, cofondator şi CEO al FintechOS. „În condiţiile în care piaţa s-a schimbat încontinuu în ultimii 2 ani şi cred că 2024 este evident că va fi un an dificil, atât din punct de vedere economic şi politic, că cred că este matur să să ne adaptăm strategia la condiţiile de piaţă existente.“

Operaţiunea nu are loc pe fondul unei scăderi a vânzărilor ci din contră, a unui an în care veniturile sunt mai mari în paralel cu o reducere agresivă a pierderilor opera­ţio­nale, a susţinut Blidăruş. „Eu cred că 2023 este unul dintre cei mai buni ani ai noştri, adică avem o creştere susţinută, o să atingem 30 de milioane de dolari, o creştere semnificativă faţă de 2022. Creşterea veni­tu­rilor va fi în jur de 50%“.

Blidăruş consideră că rata de creştere de 50% este cu atât mai importantă cu cât are loc în condiţiile în care în paralel start-up-ul îşi reduce agresiv şi pierderile operaţionale. „Spre deosebire de creşterea din alţi ani, care avea loc în condiţiile unei lipse de profitabilitate, faptul că acum compania este capabilă să facă o creştere de 50% şi să-şi consolideze poziţia şi să treacă şi pe profit, cred că rezultatul este adevărat, foarte, foarte bun. (...) Practic, pierderea noastră operaţională s-a înjumătăţit şi ne uităm ca în primul trimestru sau primăvara anului 2024 pierderea să devină zero“.

De ce are atunci nevoie FintechOS de o restructurare, dacă veniturile sunt în creştere, iar pierderile s-au redus substanţial iar obţinerea de profit pare a fi la câteva luni distanţă?

„În principal pentru că ne reducem acoperirea altor pieţe sau expunerea pe anumite pieţe. Ceea ce înseamnă că în condiţiile acestea anumite roluri care sunt într-o zonă de creştere sau dedicate către o zonă de creştere nu vor fi necesare în următorii ani“.

Compania are acum doar câteva zone cheie pe care se va concentra şi s-a retras sau a redus expunerea pe altele. „Am restructurat operaţiuni în toate pieţele în care eram. Eram în Germania, eram în Singapore, eram în Polonia, în Spania. (...) Ne-am consolidat poziţia de jucători cheie pe pieţele ţintă, adică reducând numărul de pieţe ţintă şi ajungând practic la a avea patru pieţe principale: zona balcanică, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite.“

Câţi oameni va concedia cu totul FintechOS? Blidăruş a refuzat să precizeze numărul total, dar a spus că este mult mai mic decât numărul vehiculat pe diferite forumuri de discuţii online, de câteva sute de oameni. „N-o să pot să-ţi dau un număr în momentul de faţă din respect pentru discuţiile pe care încă le avem, dar nu este nici pe departe numărul că pe care l-am văzut vehiculat. Nici nu suntem atâţia oameni în companie şi nici n-am fost vreodată.“ Oamenii sunt concediaţi şi din România şi de pe alte pieţe externe, a mai spus CEO-ul FintechOS. „Sunt într-adevăr şi oameni din România şi nu e o decizie simplă. Adică am plecat de aici, eu sunt un om tehnic, am crescut în piaţa asta; sunt nişte discuţii dureroase, încercăm să ne comportăm cât mai competent, dar şi cu compasiune. O jumăte din oameni sunt din România, o jumăte sunt în extern“.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR