ZF IT Generation

ZF IT Generation. StatInf, un start-up fondat în Franţa de două românce, caută o finanţare de 1 mil. euro pe SeedBlink, pentru a accelera dezvoltarea produsului

26 oct 2023 Autor: Adrian Seceleanu

Softul creat de StatInf ajută giganţii din auto sau aviaţie să valideze funcţionarea sistemelor electronice, înainte de a lansa pe piaţă noi maşini sau avioane, dar ar putea fi utilizat şi în alte industrii.

StatInf, un start-up fondat de două românce în Franţa, care poate ajuta companii precum Airbus să rezolve o problemă sofisticată - validarea funcţionării corecte a sistemelor electronice înaintea lansării pe piaţă a unui nou produs (de exemplu, un avion), a lansat o campanie de finanţare pe platforma SeedBlink, cu obiectivul de a strânge 1 mil. euro pentru a putea accelera dezvoltarea la capacitatea maximă.

„Este suma care ne-ar permite nouă să avansăm dezvoltarea produsului cu viteza maximă posibilă“, a declarat în cadrul ZF IT Generation Adriana Gogonel, co-fondatoare şi CEO al StatInf.

Ea estimează că produsul are potenţialul să explodeze şi să ajungă nu doar să genereze venituri de zeci de milioane de euro pe an, ci şi să devină un instrument standard folosit de giganţi precum Tesla dar şi NASA. „Văd softul nostru ca fiind soluţia la care o să facă apel orice constructor de automobil, de rachete de oriunde în lume. Deci o văd pe buzele celor de la Tesla, de la SpaceX, de la NASA, care vor spune, da, soluţia propusă de StatInf, asta ne trebuie aici“.

Compania a fost fondată după şase ani de cercetare de Adriana Gogonel şi Liliana Cucu-Grosjean, la îndemnul unor specialişti din cadrul gigantului Airbus care erau la curent  cu munca de cercetare realizată de cele două românce. Adriana şi Liliana, care sunt surori, au studiat ambele matematica la Galaţi, şi ulterior au emigrat în Franţa, unde şi-au continuat şi aprofundat studiile în matematică şi statistică. Softul creat de echipa celor două românce rezolvă o problemă cheie, care va deveni din ce în ce mai importantă, în toate industriile – validarea funcţionării corecte a sistemelor electronice.

„Pentru ca un nou model de maşină sau de avion să iasă pe piaţă, trebuie să se facă o validare funcţională a părţii electronice, adică să se asigure, să se dovedească faptul că toate programele fac ceea ce trebuie să facă. Dar se face şi o validare temporală, să se asigure că toate programele fac ceea ce trebuie să facă, dar în timpul care le este dedicat, adică atunci când apăs pe acceleraţie la maşină, mă aştept ca în mai puţin de o secundă maşina să accelereze, când apăs pe frână, să frâneze; dacă depăşeşte timpul care îi este alocat, cum ea îşi împarte resursele procesorului cu alte programe - de exemplu, la o maşină automată o să avem frâna şi acceleraţia cu acelaşi spaţiu dedicat pe procesor, nu pot să fie în paralel. Şi atunci, de exemplu, dacă nu am făcut o bună estimare a cât poate să dureze în cel mai rău caz ca frâna să acţioneze, poate să rămână acceleraţia blocată, şi maşina să accelereze în loc să frâneze“, a explicat Adriana Gogonel. Softul realizat de StatInf asigură această parte de validare temporală - fapul că diversele module îşi execută sarcina în timpul alocat.

Start-up-ul lucrează deja cu mai mulţi giganţi din Franţa şi are o listă de companii care aşteaptă lansarea comercială a softului, anul viitor. Printre companiile cu care compania a lucrat până acum se numără Airbus, MBDA, CNES, Liebherr, Thales Avionics şi Safran Aero.

Compania are un potenţial uriaş de piaţă, pentru că produsul este potrivit şi pentru firme mai mici, spune Adriana Gogonel. „StatInf e o societate care are ambiţia de a deveni lider mondial în analiza temporală a timpilor de execuţie. Am început atacând piaţa critică, a companiilor care dacă au probleme de producţie, erorile pot costa vieţi umane. Dar am putea să lucrăm şi cu companii mici, dar deocamdată vrem să îi convingem pe cei mari şi aşa cei mici o să vină mai uşor şi o să ne permitem când o să vină cei mici să facem o împachetare a produsului pe care să şi-o permită pentru că astăzi avem licenţe destul de scumpe pentru un start-up, de exemplu, care ar avea nevoie de noi. Constructorii de drone, constructorii de minisateliţi, toţi ar putea beneficia de ceea ce propunem noi.“

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR