ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Update. Tudor Darie, cofondator şi CEO al Fagura - platformă de investiţii: Vrem să luăm o rundă intermediară de finanţare de un milion de euro. Acum avem autorizaţie de la ASF pentru a intra pe piaţa din România. Start-up-ul pregăteşte lansarea platformei pe piaţa locală în următoarele două luni

8 sep 2023 Autor: Ioana Nita

Fintech-ul Fagura din Republica Moldova, care a creat o plat­for­mă prin care oferă împrumu­turi, dar şi posibilitatea de a in­vesti în aceste credite, şi-a pro­pus să atragă la finalul acestui an/începutul anului viitor o finanţare intermediară de un milion de euro, care să susţină start-up-ul până la deschiderea unei runde de investiţii de tip „late seed“ sau „serie A“ în 2025. Până în prezent, Fagura a atras în total investiţii de 1,1 milioane de euro, iar recent start-up-ul a obţinut autorizaţia de la Auto­ritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a-şi începe operaţiunile în România.

„În acest moment avem deja o plat­for­mă care este testată, validată, şi suntem în etapa în care vom avea nevoie de resurse pentru a creşte, pentru a scala proiectul pe o piaţă mult mai mare. Ne pregătim să avem o rundă de investiţii, s-ar putea să fie de «serie A» sau «late seed», în anul 2025. Însă, până în acel moment, vom avea o run­dă intermediară. Dorim să ridicăm un «con­vertible note» la finalul acestei toamne, poate chiar începutul anului viitor, de apro­ximativ un milion de euro. Resursele pe care le vom atrage vor fi convertite în «equity» la runda de investiţii care va avea loc în anul 2025, în aşa fel încât fondurile pe care le vom obţine în această rundă intermediară să ne pregătească pentru următoarea - să creştem veniturile, să creştem baza de clienţi, să scalăm deja pe piaţa europeană şi în acel moment deja să fim un proiect mult mai matur“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Tudor Darie, cofondator şi CEO al Fagura. Până în prezent, start-up-ul din Republica Moldova a atras în total prin intermediul a două campanii de equity crowdfunding 1,1 milioane de euro de la circa 500 de in­vesti­tori din România, Republica Moldova, Marea Britanie şi alte ţări europene.

Prin intermediul platformei Fagura, lansate în 2019, utilizatorii au posibilitatea de a investi în împrumuturile diferitelor com­panii, valoarea investiţiilor derulate până acum prin platformă fiind cuprinsă între 3 şi 5 milioane de euro.

„Compania obţine acces mult mai sim­plu la finanţare, deci cumva democratizăm zona asta a finanţărilor, iar pe de altă parte, investitorul obţine un randament din investiţia pe care a realizat-o. Dacă vorbim de cifre, până în acest moment, prin Fagura s-au intermediat investiţii de 3-5 milioane euro şi am generat o profitabilitate pentru inves­titori cuprinsă între 12 şi 15%, o profitabi­lita­te medie, pentru că fiecare investitor in­vesteşte cu propria strategie de risc. Şi în ultimul an, ştiind deja că ne pregătim de lan­sare în România, noi am lansat finan­ţarea IMM-urilor, inclusiv în Republica Moldova, pentru că proiectul este testat şi validat pe piaţa de Republica Moldova. Astfel, din august 2022 până în august 2023, noi am acumulat deja o anumită experienţă în ceea ce priveşte finanţarea acestor com­panii, investitorii ştiu cum să facă acea analiză a pitch-urilor pe care le listăm pe platformă şi pot să vă zic că avem rezultate foarte bune“, a explicat el.

Pentru Fagura, obţinerea autorizaţiei de la ASF pentru intrarea pe piaţa din România, reprezintă un pas important în dezvoltarea şi scalarea businessului. Lansarea pe plan local va avea loc peste circa două luni, iar start-up-ul se va axa pentru început pe finanţarea IMM-urilor.

Cum a decurs însă tot acest proces de obţinerea a autorizaţiei de la ASF? „Noi am început să ne pregătim pentru acest proces de autorizare cu aproximativ un an şi jumătate în urmă. Ştiam că acel regulament european de crowdfunding urma să intre în vigoare şi că ASF va deschide procesul de autorizare. Iar în momentul în care procesul de autorizare a fost deschis, noi deja aveam tot dosarul de autorizare pregătit. Am avut alături din noi echipă foarte bună de avocaţi de la CEE Attorneys, care ne-a assistat în pregătirea acestui dosar de autorizare. L-am depus, iar ulteriore a fost un exerciţiu foarte util în colaborare cu ASF. Zic foarte util pentru că tot procesul acesta, pe lângă pregătirea dosarului de autorizare care a însemnat foarte multe regulamente interne, procese pe care noi le-am elaborat, a presupus şi o structurare a activităţii noastre. De asta zic că a fost util“, a detaliat cofondatorul şi CEO-ul Fagura.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR