ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Update. Cătălin Rus, cofondator şi chief operating officer, Prime Dash: Mediul de investiţii a devenit foarte dificil. Am vorbit cu sute de companii înainte de a semna cu Fortech

1 nov 2023 Autor: Adrian Seceleanu

Valentin Filip, managing partner, Fortech Investments: Pot să confirm faptul că piaţa e într-o oarecare stagnare.

Start-up-urile care caută finanţare în acest an se confruntă cu un mediu mult mai dur, în care investitorii se uită mai puţin la potenţialul companiei şi mai mult la rezultatele din prezent, o schimbare semnificativă faţă de cea din anii precedenţi.

„Noi am început anul trecut eforturile noastre de a ridica fonduri. Adevărul este că de anul trecut, când s-a schimbat întreaga piaţă de investiţii la nivel global, a devenit din ce în ce mai greu să ridici bani. Am vrut să ridicăm o rundă mult mai mare, în schimb, am ales să ridicăm mai puţin, să fie o rundă bridge care să ne ajute totuşi să ne consolidăm produsele, să ne consolidăm echipa“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Cătălin Rus, cofondator şi chief operating officer al Prime Dash, companie fondată în Oradea, care a dez­voltat soluţii de business in­telligence pentru IMM-uri dar şi o so­luţie completă pentru instituţii finan­ciare şi nefinanciare pentru digita­lizarea şi managementul creditării.

Până la a semna o tranzacţie cu Fortech Investments, Prime Dash a avut sute de discuţii cu potenţiali investitori. „Mediul total de investiţii aş spune că e foarte dificil. Am vorbit cu sute de companii, am lucrat cu companii din UK de peste tot legat de investiţie. Este foarte dificil, cred că este foarte dificil şi chiar trebuie să şi ai noroc să găseşti partenerii potriviţi cu care să mergi mai departe la drum. Nu este imposibil, trebuie doar să ajungi la o anumită maturitate cu produsul cu compania ca să treci la următorul pas de investiţie,  ceea ce e şi normal. Per ansamblu, cred că este foarte dificil în momentul de faţă, fiindcă dacă înainte fondurile de investiţii erau orientate mult spre zona de produs şi potenţial, acum se uită mai mult la cifre, la a dovedi, de a valida dincolo de «hai să aruncăm într-un potenţial produs sau serviciu cu bani şi o să vedem noi ce o să iasă de acolo»“, a adăugat Rus.

Valentin Filip, Fortech Investments: Ne dorim să investim, dar în acelaşi timp vrem să ne asigurăm că investim acolo unde unde este corect să o facem.

„Într-adevăr, pot să confirm faptul că piaţa e într-o oarecare stagnare şi acesta este un aspect pe care l-am menţionat în mai multe discuţii. Din punctul acesta de vedere, pot spune că pentru noi, cel puţin, interesul de a investi rămâne constant, chiar dacă asta presupune că trebuie să ne uităm peste mai multe lead-uri, oportunităţi, în aşa fel încât să le alegem pe cele care sunt potrivite nouă. Deci practic ne dorim să investim, dar în acelaşi timp vrem să ne asigurăm că investim acolo unde unde este corect să o facem. În relaţie cu Prime Dash pentru noi ce a fost important a fost să fie un domeniu pe care îl înţelegem şi în care putem să îl sprijinim şi în acelaşi timp, să fie o relaţie care să fie de lungă durată între Prime Dash şi clienţii săi“, a spus şi Valentin Filip, managing partner, Fortech Investments.

Prime Dash va primi o investiţie de 550.000 de euro de la Fortech Investments, conform datelor prezentate de Valentin Filip.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR