ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up pitch. Vlad Costea, fondator Sigtree Technologies, platformă marketplace pentru dezvoltatorii imobiliari: Ţintim o finanţare de aproximativ 500.000 de euro, bani cu care vrem să ne extindem pe cinci pieţe noi

10 apr 2021 Autor: Alexandra Cepăreanu

“Am ajuns la aproximativ 1.000 apartamente înregistrate, aproximativ 30 de clădiri de birouri şi aproape 2.000 de utilizatori.“


Startup-ul Sigtree Technologies, care pune la dispoziţia dezvoltatorilor imobiliari o platformă de tip marketplace care aduce la un loc furnizorii de servicii cu locatarii unei comunităţi, vizează obţinerea unei finanţară de aproximativ 500.000 de euro, de la investitori externi, pentru a lansa platforma pe cinci pieţe noi.

ãÎn următoarea perioadă o să vină o finanţare şi pentru noi, care probabil va fi externă, nu din România. Banii vor fi folosiţi doar pentru extinderea internaţională. Considerăm că piaţa din România o putem adresa, dar pentru a ne extinde pe pieţe noi va trebui să folosim ceva bani“, a spus Vlad Costea, fondator al Sigtree Technologies, în cadrul celei mai recente emisiuni ZF IT Generation.

El a explicat că profilul ideal al dezvoltatorilor imobiliari pentru care startup-ul poate personaliza platforma este reprezentat de jucătorii medii, care au până în 50 de angajaţi şi care construiesc proiecte mixte (rezidenţial şi birouri).  

ãÎn România, se livrează peste 4.000 de proprietăţi anual, dar estimăm că pe profilul nostru de client se încadrează doar 15% dintre acestea. În Suedia, unde tot aproximativ 40.000 de proprietăţi se construiesc anual, acolo putem să ne adresăm la 50-60% din piaţă. Într-o ţară ca Marea Britanie se livrează circa 40.000 de proprietăţi pe trimestru, acolo putem targeta între 30% şi 40% din acestea.“

La nivelul UE, piaţa imobiliară ajunge la o valoare de aproximativ 1 milion de apartamente pe an, din care startup-ul românesc poate adresa circa 30% din total.
ãAvem o strategie de dezvoltare, ştim pe ce pieţe vrem să ajungem, iar fiecare piaţă va fi tratată în mod individual, bazându-ne pe acest profil de a construi.“  
Vlad Costea a mai spus că în 2020 un dezvoltator imobiliar din Japonia şi-a arătat interesul pentru platforma dezvoltată de Sigtree Technologiess, însă, ceea ce a blocat colaborarea între startup-ul românesc şi jucătorul japonez a fost limba.

ãPur şi simplu nu am fi putut să lucrăm cu traducător. Dar piaţa internaţională încă există, penetrarea smart home a ajuns la aproximativ 10%, foarte puţin dacă ne gândim că produse dedicate acestei zone sunt pe piaţă de 10 ani.“

De asemenea, fondatorul startup-ului vizează ca peste cinci ani platforma să fie prezentă pe mai multe pieţe internaţionale, inclusiv pieţe non UE.
ãClar vom fi pe mai multe pieţe, chiar şi pe unele din afara Europei Ð Canada care este o piaţă foarte bună pentru noi, Africa de Sud, Israel, Emiratele Arabe Unite. Sperăm că peste cinci ani să discutăm deja despre un exit. Deşi nu avem o ţintă clar definită spre un exit, pot să spun că vom fi pregătiţi pentru acest pas, dacă va veni, la un moment dat.“

Sigtree Technologies a fost înfiinţată în urma unei investiţii de 150.000 Ð 200.000 de euro, în 2018, când Vlad Costea împreună cu alţi doi colegi - cei trei lucrau împreună într-o corporaţie internaţională - au dezvoltat o platformă care integra mai multe dispozitive IoT pentru case inteligente.  

ãProdusul arăta diferit la început, pentru că era o platformă care integra mai multe dispozitive IoT. În 2019 am hotărât să poziţionăm această platformă în jurul dezvoltatorilor imobiliari şi în jurul sistemelor smart-home. Astfel, am dezvoltat conceptul de community management unde dispozitivele IoT puteau monitoriza apartamentul, iar dacă detectau că este ceva în neregulă puteau să trimită o cerere de suport către jucătorii validaţi care erau înregistraţi pe platformă“, a spus Vlad Costea.

În contextul pandemic, partea de integrare de dispozitive a devenit irelevantă, astfel că, în prezent, platforma este livrată sub formă de software către dezvoltatorii imobiliari care pot deschide aceste marketplace-uri pentru diferite comunităţi.

“În prezent, platforma înregistrează atât clienţi companii multinaţionale, cât şi dezvoltatori imobiliari. Creştem de la lună la lună. Luna aceasta am ajuns la aproximativ 1.000 apartamente înregistrate, aproximativ 30 de clădiri de birouri şi aproape 2.000 de utilizatori“, a adăugat fondatorul Sigtree Technologiess.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR