ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Valentin Carnei, project manager Tutorina – aplicaţie pentru parenting: Până la finalul anului vrem să ajungem la 10.000 de utilizatori. Avem apoi în plan şi extinderea pe pieţe din regiune

28 iul 2023 Autor: Ioana Nita

Proiectul Tutorina este dezvoltat cu ajutorul unei investiţii de circa 1 milion de euro din fonduri europene.

Grupul SABS din Iaşi, specializat în furnizarea de soluţii software, ţinteşte ca până la finalul acestui an să ajungă la 10.000 de utilizatori pentru aplicaţia mobilă de parenting, numită Tutorina, pe care a lansat-o recent pe piaţă în urma unei investiţii de circa un milion de euro. Dezvoltarea platformei Tutorina, care include o aplicaţie mobilă dedicată părinţilor şi o aplicaţie mobilă dedicată copiilor, a durat aproximativ un an şi jumătate.

„Toţi psihologii spun că este nevoie să stăm de vorbă cu copilul, să avem o înţelegere cu copilul, un fel de contract legat de timpul pe care îl petrece pe telefon, de tipul de conţinut şi aplicaţiile pe care au voie sau nu au voie să le folosească copiii. Evident, nu putem îngrădi accesul la tehnologie al copilului pentru că asta este era în care trăim. În schimb, ca părinţi trebuie să fim foarte atenţi şi să păstrăm un echilibru între ceea ce reprezintă viaţa reală şi statul acesta în mediu virtual, pe telefon, care poate avea consecinţe foarte serioase pe termen lung dacă tehnologia nu este folosită în mod echilibrat”, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Valentin Carnei, manager al proiectului Tutorina dezvoltat în cadrul SABS.

Practic, proiectul Tutorina a fost demarat în urma experienţei proprii a lui Valentin Carnei, care din rolul de părinte pentru trei copii s-a lovit de situaţia în care unul din copii a ajuns să acceseze conţinut nepotrivit vârstei lui pe telefon. Deşi pe piaţă există deja la nivel global multe soluţii de control parental privind accesul copiilor la telefon şi la un anumit tip de conţinut pe internet, Tutorina vine ca o alternativă a acestora şi ca un răspuns la nevoia părinţilor care vor să găsească alte metode prin care să protejeze copilul de conţinut neadecvat vârstei lor şi nu pur şi simplu prin restricţii impuse.

“În aplicaţie avem mecanisme prin care părintele decide ceea ce înseamnă echilibrul pentru copilul său. Noi adaptăm aplicaţia pentru că echilibrul este dinamic, se schimbă în funcţie de negocierea dintre părinte şi copil care are loc în mod constant. Copil are putere asupra telefonului lui, iar părintele coordonează accesul copilului pe telefon”, a explicat el.

În prezent, prin intermediul aplicaţiei Tutorina părinţii pot monitoriza filtra aplicaţiile folosite de copiii lor pe telefon, iar în curând vor avea la dispoziţie şi un mecanism de de filtrare pentru a gestiona accesul la conţinutul online.

“Ceea ce vom aduce în curând în aplicaţie va fi zona de monitorizare a ceea ce se întâmplă pe WhatsApp. Dacă copilul trimite date cu caracter personal, pinuri sau CNP-ul, noi monitorizăm aceste lucruri direct pe dispozitiv, nu transferăm date de ceea ce vorbeşte copilul pe dispozitiv mobil. De exemplu, dacă copilul a trimis CNP-ul, noi sesizăm automat părinţii cu privire la faptul că acesta a trimis date cu caracter personal. De asemenea, părinţii pot pune diferite filtre privind conţinutul de pe social media, ceea ce funcţionează şi pe YouTube - pot bloca anumite canale şi pot introduce anumite expresii pentru filtrarea conţinutului. Monitorizăm ceea ce copilul vede pe YouTube, părintele având acces într-un istoric la ceea ce a vizionat copilul”, a precizat Valentin Carnei, adăugând că aplicaţia foloseşte şi un mecanism bazat pe inteligenţă artificială.

“Ne uităm la comportamentul copilului în aplicaţiile pe care le foloseşte şi venim cu recomandări şi către părinţi şi către copil. Spre exemplu, dacă copilul stătea 1-2 ore pe telefon şi la un moment dat există deviaţii de la acest comportament, notificăm părinţii: << e bine să vorbeşti cu copilul tău pentru că în ultima vreme stă foarte mult pe telefon>>.”

Pe lângă aceste funţionalităţi, Tutorina este dotată şi cu un modul educaţional, aplicaţia adaptând experienţele de învăţare la nevoile individuale şi la stilul de învăţare al fiecărui copil. De asemenea, Tutorina oferă urmărirea în timp real a dispozitivului utilizat de copil, permiţând părinţilor să ştie în orice moment unde se află copilul lor. În plus, aplicaţia generează rapoarte şi analize detaliate despre screen time, utilizarea aplicaţiilor şi istoricul activităţilor.

O altă funcţionalitate la care lucrează echipa Tutorina este un sistem prin care îi motivează pe copii să deblocheze niveluri, să câştige puncte şi să atingă status-uri avansate.

“Vrem să îmbunătăţim aplicaţia foarte repede pe baza experienţei şi feedback-ului utilizatorilor, astfel încât cât să scalăm numărul de utilizatori. Ne-am dori ca un utilizator care foloseşte aplicaţia noastră să o mai recomande altor 5 persoane şi acesta să fie principalul motor de creştere. Ne adresăm în special copiilor cu vârste între 5-6 ani şi până la 13 ani. Considerăm că aplicaţia noastră se potriveşte foarte bine pentru aceste vârste. După 13 ani vine perioada adolescenţei şi sunt alte provocări atunci.”

În prezent, aplicaţia Tutorina poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play Store, start-up-ul încă analizând viitoare modele de monetizare.

După ce aplicaţia va prinde tracţiune pe plan local, echipa Tutorina are în plan intrarea pe pieţele din regiune, în ţări precum Republica Moldova sau Polonia. Totodată, echipa Tutorina analizează şi posibilitatea atragerii unei investiţii pentru sclarea la nivel european.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR