ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Mikk Loanemets, cofondator. Start-up-ul estonian Income Marketplace, platformă pentru investiţii în credite: Discutăm cu zeci de jucători din întreaga lume înrolarea în aplicaţie

9 nov 2021 Autor: Ioana Nita

Start-up-ul se află în proces de strângere de fonduri pe platforma locală SeedBlink.com, proiectul fiind evaluat la 8,7 mil. euro.

Income Marketplace, start-up din Estonia listat pe platforma SeedBlink, care dezvoltă o platformă de investiţii alternative şi o aplicaţie mobilă care le permite utilizatorilor să investească în împrumuturi din întreaga lume sume pornind de la 10 euro pentru care pot primi dobânzi între 7 şi 12% pe an, a reuşit ca în decurs de circa 9 luni să intermedieze investiţii în valoare de 3,3 milioane de euro.

„Am început să lucrăm la proiect în primăvara-vara anului trecut şi am lansat platforma în februarie anul acesta. Deci încă nu avem nici măcar un an de  când suntem pe piaţă, dar până în prezent am reuşit să atragem patru entităţi non-bancare care acordă împrumuturi, ale căror produse de creditare sunt disponibile pentru investiţii. Acum suntem în discuţii cu zeci de emitenţi de împrumuturi - circa 4-5  au trecut prin procesul de due diligence şi cu care suntem în proces de onboarding în următoarele luni. Până în prezent, în total au fost investiţi puţin peste 3,3 milioane de euro în aceste produse de împrumut pe platforma noastră şi suma creşte în fiecare săptămână. Deci suntem foarte optimişti şi considerăm că este un moment foarte, foarte bun pentru acest tip de business acum”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Pitch, Mikk Loanemets, cofondator al Income Marketplace.

După ce se înregistrează pe platforma Income şi trec de un proces online de verificare a identităţii, utilizatorii pot transfera bani din contul bancar către platformă şi apoi îi pot investi în diferite companii care acordă împrumuturi. Dobânda acordată pentru banii investiţi de utilizatori variază între 7 şi 12%.

Start-up-ul este listat în prezent pe platforma locală de equity crowdfunding SeedBlink.com, ţinta fiind de a strânge 350.000 euro. Campania de pe SeedBlink.com face parte dintr-o rundă de finanţare mai mare, de 1.250.000 euro, din care 900.000 euro au fost deja obţinuţi, investitorul principal fiind Tolaram Group. În prezent, proiectul este evaluat la 8,7 milioane euro.

Campania de strângere de fonduri a Income Marketplace se încheie pe 12 noiembrie. Numărul de investitori confirmaţi până în prezent este de 47, conform SeedBlink. Investiţia minimă în Income via SeedBlink este de 2.500 de euro.

Banii obţinuţi de la investitori vor merge şi către extinderea echipei, conform reprezentanţilor Income. „iar 35% din cei 1,3 milioane de euro vor fi utilizaţi spre dezvoltarea echipei. „Avem nevoie de avocaţi, analişti, oameni în departamentul de servicii pentru clienţi. De asemenea, aproximativ 30% din suma de 1,3 milioane de euro vor fi investiţi în dezvoltarea unei pieţe secundare şi pentru simplificarea platformei şi a aplicaţiei de mobil“, a declarat anterior în cadrul emisiunii Start-up Radar, parte a platformei ZF IT Generation, Kimmo Rytkönen, CEO şi cofondator al Income Marketplace.

„Ca toate startup-urile, avem nevoie de bani pentru a creşte. Deci strângem fonduri în acest moment şi strângem bani şi prin SeedBlink. Kimo Rytkönen, unul dintre fondatori, a fost cel care a intrat de fapt în contact cu SeedBlink şi cred că motivul principal a fost că de fapt SeedBlink în sine este un nou start-up de succes. SeedBlink se concentrează pe companii de tehnologie şi ne-am gândit că ar fi interesant să încercăm să cooperăm, să vedem câte sinergii putem identifica. Şi până acum, cred că a fost destul de bine”, a precizat el.

Start-up-ul estonian acceptă investitori din Europa pe platformă dar lucrează cu entităţi non-bancare care acordă împrumuturi din întreaga lume, obiectivul companiei fiind să aibă o acoperire globală.

„După cum am spus, acceptăm investitori din Europa, dar avem o acoperire globală. Suntem interesaţi să integrăm companii de împrumut din întreaga lume. Şi, de fapt, am făcut asta încă de la început. În acest moment, avem pe platformă un emitent de împrumuturi brazilian, un creditor IMM finlandez, o companie indoneziană de creditare pentru consumatori şi o companie letonă de finanţare a maşinilor. Suntem în proces de integrare a câtorva creditori mexicani şi din America Latină. De asemenea, puţini din Asia de Sud-Est şi puţini din Europa. Aşa că ţinem ochii deschişi din punct de vedere al regiunilor şi, de asemenea, din punct de vedere al sectoarelor. Deci, ştiţi, aşa cum am spus, aceste active digitale, pot fi de la toate tipurile de creditori nebancari şi ne dăm seama în mod constant cum şi ce tip de active am putea introduce mai multe pe platformă. Cu toate acestea, împrumuturile şi produsele comerciale sunt calea de urmat”.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR