ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up pitch. Laurenţiu Stamate şi Robert Iacob, cofondatori ai MyBloc, aplicaţie care digitalizează administrarea blocurilor: Până la jumătatea anului în curs, vrem să dublăm numărul de apartamente pe care le avem în gestiune, adică să ajungem la 500 de clienţi

23 apr 2021 Autor: Alexandra Cepăreanu

Startup-ul MyBloc, care a lansat în septembrie 2020 o aplicaţie care îşi propune să digita­lizeze serviciile de admi­nistrare a blocurilor, gestionează în prezent peste 230 de apartamente, iar până la jumătatea anului în curs vizează să ajungă la pragul de 500 de clienţi.

„Acum administrăm 236 de aparta­mente urmând ca până la începutul acestei veri să ajungem la un număr de 500 de aparta­mente. Am pornit pe ideea de a construi un eco­sistem de produse şi servicii pentru locatari, iar administrarea de bloc re­pre­zintă baza pe care vom construi următorii paşi“, a spus Robert Iacob, cofondator al MyBloc, în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Pitch.

Astfel, pentru a putea folosi serviciile prestate de aplicaţia MyBloc, asociaţia de proprietari a blocului trebuie să încheie un contract cu reprezentanţii startup-ului, apoi, prin introducerea datelor de contact ale locatarilor, cei din urmă pot avea acces la diverse informaţii – precum facturi – şi la diverse servicii – cum ar fi plata întreţinerii.

„Când se face contractul primim datele de contact ale proprietarilor – e-mail şi număr de telefon, dacă aceştia sunt de acord, le ataşăm la cont, iar apoi aceştia au acces în aplicaţie şi pot vedea listele de plată, explicaţiile de întreţinere şi pot să beneficieze şi de alte servicii personalizate“, a adăugat Laurenţiu Stamate, cofondator al startup-ului.  

În prezent, platforma MyBloc permite plata online a facturilor prin Banca Transilvania, însă, reprezentanţii startup-ului au în plan dezvoltarea şi integrarea mai multor funcţionalităţi în aplicaţie.

„De curând am integrat şi PayPoint, astfel că putem scoate o factură de întreţinere care ajunge la cutia poştală a locatarului, această cale se adresează mai mult persoanelor în vârstă, care nu au acces la internet. Anul acesta vrem să dezvoltăm serviciul de plată, astfel încât oamenii să poată plăti prin intermediul aplicaţiei toate utilităţile. Spre exemplu, noi am implementat în aplicaţie şi funcţia de administrare a mai multor spaţii sau locuinţe, chiar dacă nu sunt în acelaşi bloc, scopul fiind să permitem consumatorilor să plătească tot ce au nevoie printr-un simplu click“, a explicat Robert Iacob.

Preţurile variază între 10 lei şi 20 de lei pe apartament, în funcţie de pachetul ales care conţine diferite servicii precum, administrarea blocului cu inspecţia clădirii – va veni cineva o data pe lună pentru a face verificări, plata online şi întocmirea tuturor documentelor contabile.

„Practic, noi oferim toate serviciile pe care le prestează un administrator vechi, plus partea de tehnologie. Scopul este de a dezvolta un pachet tehnologic care să înlocuiască administratorul de bloc.“

Ideea de business a luat naştere în 2019, când Robert Iacob şi Laurenţiu Stamate aveau joburi de programatori în cadrul a două companii internaţionale, Microsoft şi First Bank.

„Laurenţiu lucra în Praga, la Microsoft, iar eu lucram ca programator la First Bank. Ne-am întâlnit de Crăciun şi mi-a propus să vin la Microsoft şi am decis să lucrăm la acest proiect în ideea de a mă pregăti pentru interviu. Între timp, ideile au început să curgă şi am fost foarte entuziasmaţi şi în vara lui 2019 am venit în România. Din noiembrie 2019 am început să punem pe hârtie proiectul.“

În prezent, aplicaţia este activă doar în Bucureşti şi Brăila, dar planurile cofondatorilor startup-ului vizează în principal consolidarea pe piaţa din Bucureşti şi apoi dezvoltarea la nivel naţional.

„Noi locuim în Bucureşti şi este mai uşor să ţinem legătura cu clienţii. Iar în viitor, vrem să ne dezvoltăm la nivel national în primul rând, apoi la nivel internaţional, mai ales că legislaţia din România, pe acest segment, este aceeaşi ca cea de la nivel european“, a menţionat Robert Iacob.

Planurile de dezvoltare la nivel national, dar şi international, implică pe de o parte francizarea businessului, la care antreprenorii din spatele proiectului vor începe să lucreze din această vară.  

„Începând cu anul viitor ne propunem să începem să francizăm modelul de business şi platforma. O să începem din această vară să testăm acest model cu un administrator.“

De asemenea, platforma MyBloc este dezvoltată pe tehnologia cloud, care permite scalarea rapidă a aplicaţiei.

„Aplicaţia este gândită de la început pe suita de tehnologii de la Microsoft şi poate să susţină în prezent aproximativ 10.000 de apartamente. Deci, dacă de mâine am avea 10.000 de clienţi, nu am avea niciun fel de problemă pe partea de soft“, a adăugat Laurenţiu Stamate.

În ceea ce priveşte investiţia în dezvoltarea startup-ului şi aplicaţiei, cei doi cofondatori au spus că nu au apelat până în prezent la nicio formă de finanţare.

„Nu am accesat nicio metodă de finanţare, cochetăm cu ideea, suntem înscrişi în programul de accelerare Innovation Labs şi vrem să analizăm şi să fim sfătuiţi cumva şi pe această parte pentru a face o alegere bună“, a mai spus Robert Iacob.

Alături de cei doi antreprenori mai sunt în proiectul MyBloc încă două persoane pe partea de programare, două persoane în departamentul de costumer support şi operaţional, o persoană pe partea de contabilitate şi juridică şi o persoană pe partea de marketing online.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR