ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up pitch. Bogdan Almaşi, cofondator şi CEO al Assetto, o platformă de investiţii alternative în imobiliare cu un tichet minim de 100 de euro: Poate că vom ajunge să avem peste 10.000 de coproprietari pentru o clădire de mare valoare

27 iun 2023 Autor: Adrian Seceleanu

Compania a dezvoltat o reţea de parteneri care să ofere consultanţă pentru toate laturile fiecărei tranzacţii - de la zona juridică până la expertiza tehnică a imobilelor.

Assetto, o platformă a cărei am­biţie este să schimbe profund piaţa imobiliară, oferindu-le investitorilor de retail cu bugete limitate acces la o clasă de active imobiliare rezervată doar marilor jucători, cum ar fi mallurile sau clădirile de birouri, estimează că în cazul achiziţiilor mai mari ar putea ajunge să aibă zeci de mii de investitori într-un proiect.

„În primul rând, noi ne-am dori să livrăm o experienţă foarte, foarte similară, dacă nu chiar identică cu aceea de coproprietate. Dacă ne gân­dim la lumea tradiţională şi la tranzacţiile tradiţionale în lumea imobiliară dacă am fi, de exemplu, cinci coproprietari care ne hotărâm să cumpărăm împreună, să punem împreună resurse financiare să cum­părăm un apartament, de exemplu, ne ducem toţi cinci la notari, semnăm toţi actul de vânzare-cumpărare şi vom fi înscrişi la cartea funciară toţi cinci ca fiind coproprietari. Evident, în momentul în care noi ne dorim să facem mult mai accesibile aceste imo­bile şi vorbim de imobile de milioane, poate chiar de zeci de milioane de euro, se va pune problema unei liste foarte, foarte lungi de coproprietari, poate mii, poate chiar peste 10.000 de coproprietari ai unei singure clădiri“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Bogdan Almaşi, CEO şi cofondator al Assetto. El este cunos­cut cunoscut şi pentru implicarea în proiectul platformei locale de crowd­funding Ronin, unde tichetul de in­vestiţii minim într-un start-up este, de asemenea, de 100 de euro.

Pentru a gestiona numărul mare de coproprietari, activul imobiliar va fi gestionat prin intermediul unei com­panii din Elveţia, a explicat Almaşi. „Şi atunci înscrierea efectivă a unui număr atât de mare de copro­prietari este practic imposibilă şi în acest caz am găsit următoarea soluţie: compania noastră din Elveţia va fi un fel de custode al dreptului de proprie­tate în lumea offline, adică compania din Elveţia semnează o promisiune de vânzare-cumpărare cu vânzătorul clădirii şi în momentul respectiv noi emitem pe baza acelei promisiuni de vânzare-cumpărare în lumea digitală acele fracţii digitale care reprezintă fracţii din dreptul de proprietate.“

Odată ce am vândut toate aceste fracţii, banii sunt folosiţi pentru a plăti clădirea, pentru a vira banii către vânzător. În momentul respectiv la cartea funciară în România, compania din Elveţia este înscrisă ca proprietar şi în favoarea utilizatorilor platformei noastre, compania noastră pune ipotecă. Dreptul de proprietate este în felul acesta mutat în lumea digitală şi fragmentat şi transmis către utilizatorii platformei noastre.“

Până în prezent Assetto a atras o investiţie de 500.000 de euro de la un investitor angel din Londra, la o evaluare de 2 mil. euro. Aplicaţia este aproape de lansare, iar pentru următoarea etapă de dezvoltare a platformei start-up-ul este în discuţii pentru o nouă rundă de investiţii de 1 mil. euro.

 

 

Ce a mai declarat Bogdan Almaşi în cadrul emisiunii:

În martie 2022 am atras o investiţie preseed de 500.000 euro pentru 25% din companie, de la un angel investor din Londra care a venit alături de noi şi care este în continuare alături de noi. Din martie-aprilie 2022 am început să dezvoltăm produsul care în momentul de faţă este 99% gata. Suntem în ultimele săptămâni de testare a aplicaţiei şi în momentul de faţă, împreună cu partenerii noştri din real estate încercăm să găsim cele mai interesante imobile cu care vom începe activitatea, care vor fi primele listate în platforma Assetto.

Aceste fracţii digitale pe care noi le emitem pe baza legislaţiei din Elveţia sunt de fapt nişte instrumente financiare. Ele au la bază o structură foarte asemănătoare cu structura unei obligaţiuni, unui bond şi în aceste condiţii noi respectăm pe deplin reglementările din zona pieţei de capital, atât din Elveţia, cât şi din Uniunea Europeană, pentru că noi paşaportăm aprobarea pe care o luăm pentru această emisiune în Elveţia, o paşaportăm în toate ţările membre ale Uniunii Europene pentru a putea să funcţionăm peste tot şi pentru a putea să oferim aceste instrumente financiare tuturor cetăţenilor Uniunii Europene. Partea de protecţie evident că vine în conformitate cu protecţia oferită investitorilor de către reglementarea din domeniul pieţelor de capital.

Aplicaţia de mobil este, de fapt, platforma unde agregăm toţi actorii din acest setup pe care l-am descris mai devreme. Iar pentru că vorbim de servicii financiare, fiecare utilizator care se va înregistra în aplicaţia noastră de mobil va trebui să treacă prin acel proces de identificare online pe care deja cred că l-am întâlnit cu toţii fie că ne deschidem un cont la o bancă online exclusiv online, fie că deschidem, nu ştiu, ne înregistrăm într-o aplicaţie a unui fintech sau vrem să deschidem un cont de investitor pe bursă.

O tranzacţie, când e vorba de o clădire de mare valoare şi cu un număr mare de chiriaşi, vine cu diferite provocări de ordin tehnic şi juridic, şi financiar şi tocmai de aceea noi nu ne dorim să ne specializăm noi în business-ul de real state. Business-ul de real estate este cunoscut foarte bine şi executat foarte bine de către companii care fac asta de mulţi ani. Şi în felul acesta lucrăm în continuare şi lucrăm deja de mai bine de jumătate de an la dezvoltarea unor parteneriate cu actori cunoscuţi din din zona aceasta de real estate. Pe de o parte, brokerii imobiliari care vor putea să aducă spre Assetto deal-uri interesante proprietăţi interesante pentru investitorii noştri şi care le precalifică din punct de vedere comercial, juridic şi financiar.

Apoi lucrăm cu companii de avocaţi, cu firme de avocaţi specializate pe real state şi care au asigurat consultanţa juridică pentru tranzacţii foarte mari realizate pe piaţa românească de real estate şi care au experienţă şi ştiu să ne ajute să ne protejăm de eventualele riscuri care pot să apară din zona juridică. De asemenea suntem în discuţii şi cu două companii care fac expertiză tehnică şi care vor fi furnizorul nostru de consultanţă pe zona aceasta şi vor expertiza din punct de vedere tehnic toate clădirile pe care le vom lista în platformă. Şi de asemenea, avem un parteneriat şi cu o companie de audit foarte, foarte serioasă şi cunoscută, care este specializată în analizarea părţii financiare a exploatării imobilelor de tip birouri, comercial, logistică, hoteluri. Întotdeauna fiecare tranzacţie va fi securizată prin consultanţa pe care ne-o vor oferi aceste companii, aceşti parteneri. De fiecare dată când vom avea o tranzacţie, partenerii care au asigurat consultanţa vor fi nominalizaţi şi vom avea încărcate acolo, în pagina imobilului respectiv rapoartele lor, care vor veni cu antetul lor, cu semnătura lor şi cu toate concluziile.

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR