ZF IT Generation

ZF IT Generation. Sfatul expertului. Monica Stătescu, partener la Filip & Company: Este o perioadă de expectativă în ceea ce priveşte investiţiile în start-up-uri tech. Există discuţii, însă se concretizează mai greu

28 apr 2023 Autor: Ioana Nita

„Dacă investitorii sunt în general profesionişti cu experienţă care ştiu un pic mai bine ce să caute şi ce vor, din perspectiva fondatorilor de multe ori nu există experienţa asta. Sunt oameni cu idei foarte bune, care eventual au o capacitate de execuţie foarte bună, însă nu au neapărat experienţă în zona investiţională şi nu ştiu exact ce să caute şi încotro să se îndrepte.“

Zona investiţiilor în start-up-uri de tehnologie se află în prezent într-o perioadă de expectativă, în care discuţiile dintre fondatori şi investitori durează mai mult până la încheierea efectivă a tranzacţiei, în condiţiile în care contextul economic la nivel global şi local nu este favorabil, iar investitorii, fie business angels, fie fonduri de capital de risc, sunt mult mai precauţi cu privire la plasarea resurselor materiale. În această situaţie, în care fondurile sunt mai greu accesibile, este foarte important ca fondatorii de start-up-uri tech să ştie exact care este cel mai potrivit tip de investitor pentru etapa în care se află - business angel, fond de tip venture capital sau fond de tip private equity, pentru a accelera procesul de finanţare, precum şi pentru a evita probleme ulterioare. 

„Noi vedem că este o perioadă oarecum de expectativă. Nu spunem neapărat că nu există discuţii şi ini­ţiative care se întâmplă în spatele cor­tinei, să spunem, însă pare un pic mai dificil să se concretizeze efectiv. Cred că este o perioadă în care toată lumea aşteptă să se aşeze cumva lucrurile. În acelaşi timp, apar şi oportunităţi de investiţii care înainte prezentau un interes mai scăzut. Au mai crescut dobânzile, deci există şi investitori care poate că s-ar fi dus în zona de venture capital, dar găsesc acum nişte oportunităţi de investiţie care par mai sigure. Zona aceasta de investiţii în start-up-uri este o zonă de risc, iar atunci când este o perioadă un pic mai tulbure, nu te duci chiar în zona cea mai riscantă a investiţiilor, încerci să te plasezi un pic mai conservator.“

„Şi atunci nu e de mirare că zona aceasta este un pic mai în expectativă. Mă aştept totuşi ca lucrurile să-şi mai revină, sperăm, în a doua partea anului. Dar este îmbucurător că lucrurile nu stagnează complet“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Monica Stătescu, partener în cadrul casei de avocatură Filip & Company. Ea a menţionat, de asemenea, că există în prezent o efervescenţă în zona de investitorilor de tip business angel, fiind tot mai mulţi care fac astfel de plasamente, însă aceştia trebuie să aibă întâi un portofoliu variat de investiţii, procentul alocat investiţiilor cu grad de risc crescut, cum este în cazul start-up-urilor tech, fiind recomandat să fie maxim 10% din totalul portofoliului.  

„Cei care vor să fie business angels nu realizează exact că investiţia asta nu este orice fel de investiţie. Nu este ca atunci când cumpără un imobil şi îl închidiază sau cumpără nişte tituri de stat, investiţii care au o anumită siguranţă în ce priveşte randamentul, profitul şi faptul că nu pierzi investiţia. Aici vorbim de o zonă de capital de risc, de sume pe care eşti dispus să le pierzi, fără ca asta să-ţi cauzeze o problemă financiară. Sunt sume pe care atunci când le pui pe masă, trebuie să fii împăcat cu ideea că nu o să le mai ai. Este adevărat că de asta şi profitul trebuie să fie mare. Astea sunt sume pe care le investeşti şi în schimb, dacă lucrurile merg bine, ar trebui să primeşti de câteva ori investiţia pe care ai făcut-o. Asta este atractivitatea. Dar evident, atunci când este o profitabilitate mare, este şi un risc mare. Şi în mod surprinzător, nu toată lumea conştientizează lucrul acesta până la capăt.“

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR