ZF IT Generation

ZF IT Generation. Reza Garrow, head of product development, Plant an App. Cum a ajuns un american să lucreze pentru un start-up fondat în România, care vrea să transforme aproape toţi corporatiştii în programatori

30 oct 2020 Autor: Adrian Seceleanu

Succesul fulminant al UiPath, producător de roboţi software cu originea în România, care a ajuns la o evaluare de peste 10 mi­­­­li­arde de dolari, ajută întreaga in­dustrie locală pentru că toţi cei care au auzit de compania lui Da­niel Dines dar nu ştiau de ori­­­­­ginile firmei prind încredere în talentul programatorilor de aici.

„Succesul UiPath cu siguran­ţă nu strică, iar când subiectul apare în conversaţii, atunci oamenii fac imediat cone­xi­unile. Majoritatea oamenilor cred că UiPath este o companie ame­­ricană şi sunt suprinşi când le spunem că ori­­­ginile sunt din Ro­mâ­nia”, a declarat în ca­drul emisiunii ZF IT Gene­­ration Reza Garrow, Head of Product Development în cadrul start-up-ului local Plant an App. Americanul, cu o lungă ca­rieră în IT, spune că a fost fas­­cinat de tehnologia dez­voltată de ro­­mâni şi atunci a hotărât să se ală­ture echipei, o evoluţie contrară mo­du­lui în care merg lucrurile de regulă, admite şi el.

De regulă companiile americane sunt cele care externalizează activităţi către pieţe precum România, a spus el în cadrul emisiunii. „Am folosit tehnologia dezvoltată de echipa lui Bogdan Liţescu de la Plant an App de câţiva ani şi am fost impresionat şi m-am îndrăgostit de tehnologie, de platformă şi de echipă atât de mult încât am decis că vreau să fiu parte din acest proiect. Nu ştiam foarte multe despre România la început. Am lucrat de-a lungul carierei mele cu programatori din diferite ţări vecine României. Ceea ce se numeşte aici outsourcing sau offshore development a început cu India, apoi cu China şi apoi a început să se mute spre alte pieţe. Ucraina este o piaţă foarte fierbinte pentru companiile din SUA în acest moment. După ce am cercetat mai multe despre România am realizat că nu lucrasem niciodată cu cineva din ţară până atunci şi nu îl ştiam decât pe Bogdan. Sunt fascinat acum că am cercetat mai mult despre România şi sentimentul meu este că România va creşte, că este locul în care vei dori să fii prezent, este o piaţă execelentă, cu mult talent, cu oameni pasionaţi, doritori să rezolve probleme, care nu doar aleargă după bani. Banii sunt importanţi, dar nu reprezintă totul, nu vei avea succes dacă doar alergi după bani, trebuie să vrei să te dezvolţi, să rezolvi probleme.”

Compania locală Plant an App, specializată în low-code, care a dezvoltat o platformă pentru crearea rapidă de aplicaţii software dedicate firmelor mari, estimează o finanţare de minim 500.000 de euro, în urma listării pe platforma de equity crowdfunding Republic.ro, din Statele Unite ale Americii.

„Jumătate dintre investitorii curenţi sunt clienţii şi partenerii noştri. Avem câţiva investitori şi din România. Suma maximă pe care o putem ridica prin platforma din SUA este de un mil. dolari. Suma minimă care poate fi investită prin intermediul acestei platforme este de 150 de dolari”, a spus Bogdan Liţescu, fondator şi CEO al Plant an App, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În prezent, compania românească discută cu platforma locală de equity crowdfunding SeedBlink pentru o listare la nivel naţional.

„Posibil să deschidem o rundă de finanţare şi în România, pentru investitorii locali, prin listarea pe platforma SeedBlink.”

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR