ZF IT Generation

ZF IT Generation. Răzvan Rughiniş, cofondator Innovation Labs: Antreprenorii locali trebuie să aibă ambiţii globale, să se bată în ring pentru idei, a trecut vremea în care ascultam cu orele doar ce spun alţii

2 mar 2021 Autor: Adrian Seceleanu

Antreprenorii din România trebuie să aibă ambiţii mai mari, la nivel global, să se lupte pentru ideile lor şi să aibă îndrăzneala de a-şi susţine proiectele, să nu se mai mulţumească să fie ultimii care sunt băgaţi în seamă, pentru a determina o dezvoltare şi mai puternică a ecosistemului de proiecte locale tech.

„În primul rând ar trebui să avem ambiţii globale, asta este clar. Prea adesea avem impresia că venind din România suntem de la periferia civilizaţiei şi trebuie de fiecare dată să-i ascultăm ore şi ore în şir pe cei care vin din ţări cu o tradiţie antreprenorială mai veche şi dacă la final cumva avem şi noi vreme două minute să ne strecurăm ideea trebuie să ne bucurăm. Nu, nu, lucrurile nu mai sunt la nivelul acela incipient în care România era privită cu suspiciune. De mai bine de 30 de ani România are un profil de tehnologie recunoscut global”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Răzvan Rughiniş, cofondator al programului de preaccelerare pentru start-up-uri tech Innovation Labs.

“2020 este o lecţie pentru a ne stabili ambiţii mari mari. De multe ori ni s-a spus câte lucruri nu se pot face în România, câte lucruri nu se pot face în digital. Dacă este să tragem concluzia ultimului an, cu bune şi cu rele, este faptul că potenţialul nostru este mult mai mare decât cel pe care îl vedem la suprafaţă. Trebuie să fim mai ambiţioşi, să ne dorim mai mult, să ne schimbăm mai uşor, să fim mai puţin ancoraţi în ce nu se poate face”, a adăugat el.

Antreprenorii ar trebui să fie motivaţi de faptul că în plină criză investiţiile în proiecte tech s-au dublat în România. “Nu putem să nu observăm dublarea investiţiilor de tip seed din anul 2020 faţă de 2019, nu vorbim de o creştere de 5%, de 10%. Economia se contractă, lumea este temătoare, dar ceea ce înseamnă finanţarea incipientă a start-up-urilor din România a crescut de mai mult de două ori. Acesta trebuie să fie un imbold pentru noi, cei din acest ecosistem să ne creştem ambiţiile, să participăm cu mai multă dedicare în această comunitate extraordinară în care inovarea nu mai este doar un act de rebeliune. Trebuie să ne creştem ambiţiile, să participăm cu mai multă dedicare în această comunitate extraordinară în care inovarea nu mai este doar un act de rebeliune, pentru că adesea încercăm ca persoanele acestea mai disruptive să le ţinem undeva izolate în organizaţie să nu creeze distorsiuni prea mari. Nu mai suntem acolo, cred că aceste persoane au măcar un loc la masă, şi măcar le ascultăm.”

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR