ZF IT Generation

ZF IT Generation. Răzvan Pistolea, fondator şi CEO al Digital Dryads, o platformă de monitorizare a pădurilor: Vrem să atragem o finanţare de 500.000 de euro în perioada următoare

3 apr 2023 Autor: Alexandra Cepăreanu

Platforma se află în stadiul de prototip, fiind lansată pe mai multe pieţe „Am fost căutaţi pentru colaborări inclusiv din SUA şi din ţări din Africa.“

Start-up-ul local Digital Dryads, care a dezvoltat o platformă ce foloseşte imagini surprinse din satelit pentru a monitoriza pădurile şi pentru a combate defrişările ilegale, are în plan să deschidă o rundă de finanţare de tip seed în valoare de 500.000 de euro, sumă care să susţină continuarea dezvoltării platformei, a spus Răzvan Pistolea, fondator şi CEO al companiei.

„Vom viza o investiţie în valoare de 500.000 de euro. Investitorii pot fi şi din România şi din afară, nu con­tează. Important este să fie aliniaţi cu viziu­nea noastră şi să fie o investiţie de tip smart, adică nu ne interesează doar banii, ci şi partea de «know-how» şi «mentoring» cu care vine acel investi­tor, spre exemplu, dacă vorbim de par­tea de monitorizare satelitară pentru partea de securitate, atunci acel inves­titor să poată veni cu conexiunile la firmele din România sau din afară care să fie interesate de acest tip de software“, a spus Răzvan Pistolea.

Lansată în 2020, platforma este funcţională pe mai multe pieţe însă se află încă în stadiul de prototip, finan­ţarea urmând să susţină şi lansarea o­ficială a acesteia. În prezent, platfor­ma oferă o soluţie de monitorizare a pădurilor, securitate şi îngrijire - ast­fel că atunci când plantele şi arborii din pădure sunt atacaţi de un para­zit/ciu­percă sau alte elemente, pro­prie­tarii află rapid şi pot acţiona din timp.

„Ne dorim o finanţare substan­ţia­lă care să ne permită dezvoltarea şi trecerea de la un prototip funcţional la o soluţie industrială. Noi am lansat platforma pe mai multe pieţe, dar în ţările din vestul Europei pot să spun că a fost cel mai bine primită, acolo a fost adoptată şi utilizată. Am fost căutaţi pentru colaborări inclusiv de SUA şi din ţări din Africa. În Româ­nia, lucru­rile nu au stat bine, nu a existat deschi­derea la care ne aştep­tam noi şi pe care o doream noi, dar atunci când am ieşit pe piaţa inter­naţională rezultatele au fost mult mai bune“, a explicat CEO-ul Digital Dryads.

El a adăugat că la nivelul pieţei din România platforma Digital Dryads este căutată pentru partea de securitate. „Astfel, noi am abordat în primul rând companiile private. În perioada următoare urmează să încercăm câteva studii de fezabilitate împreună cu câţiva jucători locali.“

În prezent, platforma este oferită gratuit, însă pune la dispoziţia utilizatorilor şi o variantă comercială, cu plată, care poate fi personalizată în funcţie de nevoi.

„Platforma este oferită gratuit şi pentru persoane fizice, pentru firme, ministere, ş.a.m.d. Dar există şi o componentă comercială, însă pentru asta trebuie să intraţi în legătură cu noi şi în funcţie de nevoi vom face o ofertă personalizată.“

 

Ce a mai spus Răzvan Pistolea la ZF IT Generation

♦ Pe platformă există două module separate -  un modul de monitorizare video, deci există un soft care poate fi pus pe camerele video şi poate urmări, spre exemplu, transporturile cu lemne şi poate spune care este volumul aproximativ de lemn din acel transport. Şi un alt modul care permite utilizatorului ca, folosind telefonul mobil, să facă o poză la o stivă de lemne care se află pe sol sau într-un camion/container şi să afle imediat volumul de lemn. Şi acest lucru face ca o treabă care dura să zicem 1h-2h-3h şi o echipă de 2-3-4 oameni, se poate face cu o singură aplicaţie, cu o singură persoană în 30 de secunde. Şi această aplicaţie, în ultima perioadă, a cunoscut o creştere semnificativă mai ales în Europa şi în America. Deci această aplicaţie este principalul driver în momentul de faţă. Poate că şi în România o să fie mai căutată. În alte ţări guvernul a cumpărat genul acesta de aplicaţii şi le oferă gratuit silvicultorilor. Deci depinde de ţară.

♦ Investiţiile iniţiale au fost făcute cu bani propria, pe care i-a adus echipa de acasă. Iar mare parte din această sumă s-a dus pe dezvoltarea efectivă. Din păcate nu am avut fonduri să mai facem şi marketing.

♦ Am făcut parte din mai multe programe de accelerare, ultimul fiind Black Sea ClimAccelerator al Impact Hub Bucharest.

♦ Când am început proiectul eram patru oameni în echipă. Pe parcurs s-au adăugat mai mulţi la viziunea noastră, iar legat de cât a durat dezvolta iniţială, undeva între 5-6 luni. Acum nu avem o versiune finală. Noi am vrut să facem mai mult un proof of concept, adică un prototip. Şi am oferit acest prototip gratuit, el a fost apoi preluat şi premiat în diferite consorţii, inclusiv de Comisia Europeană. Este un proiect „lăudat“ şi văzut ca o bună practică la nivel european, fiindcă nu este doar pentru pădurile din România, este pentru pădurile din orice stat european şi nu numai.

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR