ZF IT Generation

ZF IT Generation. Mihai Tătăran, fondator şi CEO, Avaelgo: Cumpărătorul pachetului de 75% din acţiuni este un fond private equity din Germania, care vrea să creeze un grup de IT care să atingă o evaluare de unicorn în 5-7 ani

31 oct 2023 Autor: Adrian Seceleanu

Achiziţia s-a făcut pe baza unui multiplu de EBITDA, care a fost „mult mai mare“ decât media pieţei. Mihai Tătăran preia şi un rol european, de a construi businessul pe tehnologie Microsoft al grupului IPS.

Cumpărătorul pachetului majoritar de acţiuni al Avaelgo, un furnizor de soluţii IT din Timişoara şi unul dintre partenerii relevanţi pe plan local ai gigantului american Microsoft, este un fond de tip private equity din Germania, care are în plan să construiască un grup european de IT care să atingă o evaluare de peste 1 miliard de euro în 5-7 ani de zile. Acest fond din Germania, care îşi doreşte pentru moment să rămână anonim, se află deci în spatele IPS Solutions, grupul software cu sediul central în Lichtenstein care a preluat acţiunile Avaelgo.

„Un match-maker din România, Vlad Paşca, din Cluj, ne-a făcut legătura cu un alt fond de investiţii, un alt private equity din Germania, care părea similar însă erau nişte diferenţe notabile, mai ales la structura de capital, anume un foarte mare aport propriu şi mai puţin fonduri de pensii sau chiar deloc. Deci mai degrabă oameni deschişi să se uite la un pariu pe viitor decât să caute beneficii trimestriale care trebuie raportate unui fond de pensii şi asta mi-a plăcut foarte mult. Nu pot să dau prea multe detalii, nici nu pot să numesc private equity-ul. IPS Solutions este o firmă din grupul de firme pe care ei îl construiesc acum şi eu alături de ei.  Ei doresc să fie anonimi deocamdată, dar sunt un private equity care îşi doreşte să construiască o platformă în care ne lasă pe noi, antreprenorii în care au investit, să facem businessul cum ne dorim noi“, a dezvăluit Mihai Tătăran în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

El a mai spus că iniţial compania discu­tase cu un alt fond german, dar acesta s-a spe­riat de războiul din Ucraina şi a aban­do­nat tranzacţia. „Noi am avut iniţial o discuţie cu un alt fond de private equity din Germania, care a avansat până la due dilligence, urma să vină oferta şi a început răz­boiul din Ucraina şi oamenii aceia şi-au re­tras oferta. Exista o scrisoare de intenţie sem­nată, era foarte avansată discuţia şi s-a oprit din cauza războiului. Noi ne-am văzut de treabă. Riscul de ţară da, riscul de ţară perceput de către ei. Erau conservatori aveau fonduri de pensii în spate, e absolut de înţeles.“

Fondul german a preluat 75% din Avaelgo, la o evaluare mult peste cea practicată de regulă în industrie, a spus Mihai Tătăran, fără a oferi cifre exacte.

„S-a pornit de la o logică de multiplicator de EBITDA - profitul înainte de amortizări şi taxe, un multiplu care a fost foarte mare. Este un multiplicator mult mai mare decât primeşte o firmă de servicii în mod standard. Poate ştiţi din piaţă de multipli de 5,6,7 X EBITDA. Noi suntem mult peste. Este un cash out acum, sunt nişte etape de cash out în următorii ani, în funcţie de nişte realizări. Sunt nişte ţinte pe care trebuie să le ating şi este pachetul de acţiuni care rămâne acolo. De o infuzie de capital nu a fost nevoie încă dar ea este pregătită acolo. Oricând 1.000.000 euro se poate pune pe masă“.

Avaelgo a avut afaceri de 22 mil. lei în 2022, cu un profit net de 2,8 mil. lei, rezultate ge­nerate cu o echipă de 33 de oameni, con­form datelor de la Finanţe. Luând în calcul toate formele de colaborare, Avaelgo are o echipă de 60 de oameni, a precizat Tătăran.

 

Ce a mai declarat Mihai Tătătan în cadrul emisiunii:

Noi vom găsi sinergiile între companiile din grup aşa cum ni le dorim noi. Eu am de acum două roluri, de CEO al Avaelgo - este un mandat foarte clar şi sunt motivat financiar să fac asta, practic parte din achiziţie este dusă în următorii ani, însă am şi rolul de a conduce un business unit la nivel de grup, un business unit virtual, care este dincolo de graniţe, pe toată Europa - trebuie să construiesc business-ul pe tehnologie Microsoft şi asta m-a atras pe mine în primul rând, că până la urmă, cu blueprintul Avaelgo de vânzări şi marketing şi de a realiza proiecte - cu tot cu metodologie, noi o să fim vârful de lance pentru a crea business pentru toate firmele din grup în în Europa, pe tehnologie Microsoft.“

Această capacitate de a ieşi în piaţă cu ceva inovativ, conturat, închegat, cu o viziune holistică, cu capacitatea de a vinde şi de a crea business acolo unde clientul poate nici nu este conştient că are o nevoie, pentru că asta este esenţa. Noi venim uneori, probabil în 25% din proiectele noastre, dar acestea sunt cele reprezentative - care ne duc în faţă, venim cu propuneri de a construi business acolo unde nu este o nevoie foarte clar conturată. Tocmai asta ne face semnificativi, ne diferenţiază semnificativ faţă de competiţie

75% din companie este deţinută de către fondul de investiţii prin această companie, IPS Solutions. Discuţiile au durat un an şi trei luni - enorm pentru că piaţa şi lumea s-au schimbat, nu mai suntem ca în august 2022.

Pentru mine a fost foarte ok din start să cedez pachetul majoritar, pentru că ştiu că asta e construcţia şi îmi permite mie să construiesc dându-mi această libertate în care eu am business planul, eu îl fac, ei îl aprobă, Eu trebuie să construiesc mai departe dintr-o poziţie de minoritar într-adevăr, dar de CEO şi business unit manager la niveul întregului grup. Deci a fost o negociere care din start a avut aceste condiţii pe masă, eu să am libertate totală de a construi iar ei să aibă un pachet majoritar semnificativ.
 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR