ZF IT Generation

ZF IT Generation. Martin Medek şi Vit Subert, cofondatori Unicorn Attacks, o organizaţie din Cehia care sprijină corporaţiile şi start-up-urile să colaboreze: Dacă nu dezvoltăm ecosistemul de start-up-uri, potenţialii fondatori se vor duce pe alte pieţe mai mari, îi vom pierde

10 mar 2023 Autor: Adrian Seceleanu

Ţările din Europa Centrală şi de Est au o mare oportunitate de a-şi dezvolta ecosistemul de start-up-uri tech, oportunitate care nu ar trebui ratată, pentru că altfel oamenii care simt că pot inova şi lansa propriile companii vor pleca în alte ţări mai mari, unde asemenea iniţiative sunt sprijinite.

„Cred că, în regiunea noastră în ansamblu, există o mare oportunitate, deoarece iniţial eram mai orientaţi către agricultură şi producţie în fabrici, dar există o educaţie destul de bună în rândul personalului tehnic - dezvoltatori, ingineri software, în special în România şi Cehia, care sunt două ţări excepţionale în regiune. Prin urmare, există o mare oportunitate de creştere a start-up-urilor, care vine natural din această zonă, deoarece termenul de start-up a apărut în principal în zona dezvoltării tehnice şi software. Cred că este vorba de momentul perfect acum, altfel vom vedea pieţe epuizate, deoarece oamenii talentaţi şi educaţi vor pleca pur şi simplu în alte pieţe mari pentru a-şi dezvolta start-up-urile acolo. Deci, este parţial responsabilitatea noastră ca ţări şi companii să construim un ecosistem şi o modalitate de lucru aici, pentru a ajuta economia în ansamblu, nu doar start-up-urile în sine, ci şi economia pentru viitor“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Vit Subert, cofondator şi CEO, Unicorn Attacks.

„Cred că suntem într-un moment potrivit şi într-un loc potrivit - vorbesc despre Europa Centrală şi de Est. Viteza schimbării nu va încetini niciodată în regiune sau în lume şi, prin urmare, este un moment bun să fim aici, în această regiune, pentru că există potenţial pentru dezvoltarea de noi companii tehnologice“, a spus şi Martin Medek, co-owner, Unicorn Attacks. „Cuvântul potrivit, din punctul meu de vedere, este emergent. Există o tendinţă de creştere în regiunea Europei Centrale şi de Est şi în fiecare dintre ţările din această regiune când vine vorba de înfiinţarea de companii noi tehnologice şi start-up-uri, precum şi de fonduri de capital de risc - mă refer la fonduri, incubatoare, acceleratoare, CVC-uri etc., deci aceasta este cu siguranţă o zonă emergentă. Ce înseamnă în principiu emergent? Înseamnă că ne grăbim să ajungem din urmă pieţele care sunt deja dezvoltate, cum ar fi piaţa din SUA, care poate fi o sursă de inspiraţie pentru Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte capitalul de risc şi modul în care interacţionează cu comunităţile“, a adăugat Medek.

Unicorn Attacks lucrează şi cu start-up-uri dar şi cu mari corporaţii, a explicat Vit Subert. „În calitate de companie, am fost înfiinţaţi acum cinci ani şi suntem împărţiţi în două părţi. În principal, lucrăm cu corporaţiile şi companiile mijlocii, ajutându-le să se modernizeze şi să inoveze din interior - asta facem pentru ei - iar pe de altă parte, ne concentrăm pe startup-uri şi îi ajutăm să găsească investitori, să se pregătească pentru rundele de investiţii şi să crească - pur şi simplu, să facem totul să funcţioneze. Şi, desigur, ajutăm ambele părţi să se întâlnească şi să lucreze împreună, astfel încât lucrăm cu fondurile de investiţii de risc, precum şi cu fondurile de investiţii ale corporaţiilor“, conform lui ?ubert.

 

 

Martin Medek, co-owner, Unicorn Attacks: Există o tendinţă de creştere în regiunea Europei Centrale şi de Est şi în fiecare dintre ţările din această regiune când vine vorba de înfiinţarea de companii noi tehnologice şi start-up-uri, precum şi de fonduri de capital de risc.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR