ZF IT Generation

ZF IT Generation. Iuliana Anton, fondatoare Şcoala de IT Wantsome din Iaşi: Avem şi absolvenţi de teologie sau medicină care vin la noi să înveţe IT

7 aug 2020 Autor: Adrian Seceleanu

La noi în IT dacă ai o conexiune foarte, foarte bună la internet libertatea de mişcare e fantastică, asta îţi oferă IT-ul: poţi să munceşti de absolut oriunde.

Wantsome, cea mai mare unitate de învăţământ independent în IT din Nord-Estul României, a avut printre cursanţii interesaţi să-şi schimbe profesia şi absolvenţi de teologie sau medicină, dar şi români care s-au întors din străinătate.

„Vin la noi persoane care sunt interesate de reconversie în IT din alte domenii, spre exemplu vin din arhitectură, din geografie, din medicină, din filologie, inclusiv din muzică, din teologie“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Iuliana Anton, fondatoare, Wantsome. „Cursanţii care vin să înveţe în această perioadă sunt mai puţin speriaţi de ceea ce se întâmplă cu criza sanitară şi mai curajoşi, mai asumaţi; ei vor fi mai pe picioarele lor când se va termina pandemia şi vor fi primii care se vor reprofila într-un domeniu nou pentru că au o atitudine extrem de bună. Învăţarea aduce întotdeauna forţă, încredere în tine.“

După izbucnirea crizei sanitare compania s-a mutat rapid în online. „Noi fiind în zona de tehnologie ne-am mutat rapid în online pentru că aveam tehnica necesară să ajungem acolo. Mentorii noştri au depus mult mai mult efort pentru cursurile online pentru a menţine nivelul de interacţiune, pentru că este necesar mai mult efort. Au fost foarte multe discuţii 1 la 1, reu­şim nu doar să păs­trăm per­for­manţa dar am văzut şi avan­taje în cursu­rile on­line, precum cursanţii noştri. Ei nu mai pierd timp să vină la sediile noastre, stau în zona de confort a căminului lor şi asta îi ajută. Sunt mentori care şi-au luat laptopul şi au plecat la mare şi au reuşit să ofere cursuri şi de acolo. La noi în IT dacă ai o conexiune foar­­te, foarte bună la internet libertatea de miş­care e fantastică, asta îţi oferă IT-ul: poţi să mun­­ceşti de absolut oriunde şi poţi să înveţi de absolut oriunde“.

Vârstele cursanţilor înscrişi la Wantsome în ultimii 3 ani se încadrează în intervalul 16 - 47 de ani. Cursanţii cu vârste între 23 şi 25 de ani sunt, de regulă, studenţi care doresc să se angajeze şi au nevoie de experienţă practică, de mentorat suplimentar sau de cunoaşterea efectivă a unei noi tehnologii pe care vor să o testeze în proiecte personale.

Iar cei între 28 şi 40 de ani au ca scop dobândirea de cunoştinţe noi pentru un avans în carieră sau reconversie profesională 100% faţă de ultimul loc de muncă sau de studiile efectuate.

În prezent, Wantsome oferă cursuri structurate pe 4 mari categorii: cursuri de specializare pentru angajaţi în IT; cursuri pentru reconversie profesională în IT; cursuri pentru elevi; programe de training pentru companii sau echipe de lucru, care pot fi personalizate în funcţie de nevoile specifice ale acestora. Ariile principale de activitate sunt: programare, QA (testare), operations (reţele şi infrastructură, DevOps), BA (business analysis) şi UX/UI Design. Acestea sunt structurate pe mai multe niveluri de pregătire, de la începător până la avansat. În trei ani de la înfiinţare, Wantsome a avut un total de 1.130 de cursanţi.

 

Ce a mai declarat Iuliana Anton în cadrul emisiunii:

► Wantsome este o comunitate de learning, de învăţare, cu o practică pe bune, prin mentorat şi ne preopunem să-i învăţăm pe toţi cei care vor să deprindă abilităţi de IT şi să ajungă în IT sau să dezvolte continuu alături de noi dacă sunt deja în industrie.

► Am demarat în 2017 acest proiect şi ne-am apucat de el pentru că am văzut o nevoie pe piaţa muncii de specialişti care să fie tot timpul cu cunoştinţele la zi şi mai ales de juniori pentru că este foarte important să menţii această continuitate. Noi ne-am gândit că putem să facem lucurile acestea şi putem să dăm o mână de ajutor comunităţii de IT din Iaşi. Ulterior am prins aripi şi ne-am dezvoltat şi am ajuns şi în Bucureşti iar acum odată cu mutarea cursurilor în online suntem în toată ţara şi nu numai pentru că avem cursanţi şi din străinătate.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR