ZF IT Generation

ZF IT Generation. Ionuţ Dorel Motoi, fondator al aplicaţiei Valetino. „Vrem să lansăm aplicaţia în 15 oraşe din România, până la finalul anului viitor, şi să avem 130 de valeţi înscrişi în platformă“

17 dec 2021 Autor: Alexandra Cepăreanu

Valetino este disponibilă în prezent în nouă oraşe din România l Aplicaţia înregistrează 61 de valeţi care au prestat servicii pentru peste 2.250 de utilizatori.

Start-up-ul EU Valeting Services, care a dezvoltat aplicaţia Valetino prin care echipa proprie formată din „valeţi” poate presta diverse servicii - precum mersul la spălătorie, service sau la vulcanizare - pentru proprietarii de autoturisme care nu au timp să se ocupe de acestea, vrea să se extindă în şase oraşe noi din România şi să dubleze numărul de valeţi din platformă, până la finalul anului viitor. În prezent, în aplicaţia Valetino, lansată în luna octombrie a anului trecut, sunt înregistraţi 61 de valeţi care au prestat servicii pentru peste 2.250 de utilizatori.

„Suntem prezenţi în Cons­tanţa, Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi, Oradea, Timişoara şi mai nou în Galaţi şi Brăila. Ne-am propus să acoperim 15 oraşe mari din România la finalul anului viitor. De asemenea, vrem să avem un­deva la 130 de valeţi certificaţi care să presteze serviciile de va­leting în aceste oraşe şi, totodată, noi ca şi echipă internă sperăm să ajun­gem la 10 angajaţi”, a spus în ca­drul emisiunii ZF IT Gene­ration, rubrica Start-up Pitch, Ionuţ Dorel Motoi, fondator al aplicaţiei V­aletino.

El estimează că la finalul anului în curs, aplicaţia Valetino, în care au fost investiţi peste 200.000 de euro, va depăşi 9.000 de utilizatori, atât persoane fizice cât şi juridice.

„Ne aşteptăm să salvăm timp pentru 9.000 de persoane, la finalul acestui an. Oamenii ştiu că este un serviciu util, de care au nevoie, doar că au nevoie să aibă încredere, iar încrederea o câştigă auzind de la alte persoane care au utilizat serviciul nostru. Avem clienţi atât persoane fizice cât şi persoane juridice şi, doar în ultimele trei luni, peste 800 de maşini au fost conduse în trafic de colegii noştri valeţi care nu au avut niciun incident.”

Practic, Valetino pune la dispoziţia utilizatorilor servicii de îngrijire a autorurismului. Astfel, utilizatorii trebuie să îşi creze un cont în aplicaţie şi să facă o solicitare pentru un serviciu sau mai multe, spre exemplu, spălatul maşinii şi schimbul de cauciucuri.

„În funcţie de adresa de preluare şi de predare a maşinii, dar şi de serviciul care vrei să fie prestat, valeţii vor face oferte. Spre exemplu, unul ofertează 60 de lei, un alt valet face o ofertă de 70 de lei, altul 50 de lei. După ce clientul a ales un valet, acesta intră în contact cu el, face poze la maşină, proprietarul îi predă cheia, semneză un proces verbal electronic şi apoi valetul va pleca cu maşina”, a explicat Ionuţ Motoi.

De asemenea, pe parcursul perioadei în care valetul prestează diverse servicii, acesta este monitorizat de aplicaţie, iar dacă şoferul încalcă regulile de circulaţie platforma trimite alerte spre reprezentanţii Valetino.

„Dacă valetul depăşeşte viteza legală cu mai mult de 50 de km pe oră, spre exemplu, noi o să fim alertaţi, iar la trei astfel de alerte ne despărţim. Şi le recomandăm să nu folosească deloc telefonul atunci când prestează servicii de valeting.”

În continuare, după lansarea serviciului în toate oraşele din România, reprezentanţii Valetino vor să scoată aplicaţia pe piaţa europeană, vizând în primul rând ţări precum Spania sau Austria.

„În momentul de faţă ne dorim să ne extindem în Austria şi în Spania, dar aşteptăm să ne aşezăm bine pe piaţa din România. Probabil în 2023 ne vom extinde în alte ţări. De principiu cred că vom începe cu Spania, pentru că şi comunitatea de români de acolo este destul de mare şi am avut deja solicitări să prezentăm acest serviciu în Spania pentru că români de acolo au văzut-o, au auzit de serviciul oferit şi vor să îl folosească.”

De asemenea, pentru a susţine planurile de extindere la nivel european, Ionuţ Dorel Motoi a adăugat că în luna iunie a anului viitor are în plan să atragă rundă de investiţii, în valoare de 1,5 – 2 milioane de euro.

„Prima investiţie pe care am atras-o a fost cea de la Autonom, care era deja clientul nostru în momentul în care au venit cu runda de finanţare. Avem nevoie de investiţii în continuare şi ne pregătim ca prin luna a şasea a anului 2022 să cerem o investiţie mai mare. Ne-am dori undeva la 1,5 mil. euro – 2 mil. euro, astfel încât să facem paşi în afara ţării”, a spus fondatorul Valetino.

 

Ce a mai spus Ionuţ Dorel Motoi la ZF IT Generation

Sunt antreprenor din 2005 şi am o companie de IT activă pe piaţa locală. Într-o zi eram în birou şi mă gândeam la câtă treabă am şi la faptul că şi maşina este murdară şi ar trebui să o duc la spălătorie, iar un client m-a întrebat de ce nu rog un băiat care lucrează pentru mine să îmi spele maşina. Apoi discutam cu un doctor care îmi spunea că o oră din timpul lui valorează circa 150 de euro. Apoi am început să pun bazele aplicaţiei şi să o dezvolt.

În ceea ce priveşte numele, mi-am amintit că Batman avea un valet şi că în Statele Unite şi prin ţările din Vest sunt valeţi care preiau maşina şi o parchează şi aşa mai departe şi am zis să combin valet cu inovaţie şi a ieşit „Valetino”.

Am început să lucrăm la aplicaţie încă de anul trecut, din luna mai şi am reuşit să o lansăm pe piaţă tot anul trecut, în luna a zecea. Prima solicitare a fost făcută chiar de mine, pentru o doamnă din Constanţa care a făcut solicitarea după ce a văzut reclama noastră şi a fost foarte încântată şi este şi acum clientul nostru.

O provocare pe care am avut-o, pe lângă denumire şi proceduri, a fost să avem valeţi de încredere şi pentru acest lucru avem o procedură de selecţie destul de riguroasă. Astfel, oricine doreşte sau poate să fie valet, trebuie să se înscrie, apoi plăteşte un pachet de certificare iar noi îl programăm la un instructor auto sau la un pilot, depinde cu cine avem colaborare în zona respectivă, şi apoi valetul este testat pe partea de stil de condus. Dacă are un stil de condus defensiv sau după ce este testat pe această parte şi doar dacă trece acest test, mergem mai departe şi primeşte videoclipuri online despre cum să utilizeze aplicaţia. După ce ne confirmă că este pregătit, după ce trece testul cu instructorul auto, ne întâlnim cu el şi face o solicitare de test cu noi, astfel încât să treacă de emoţiile de la prima solicitare şi abia apoi poate să ia solicitări reale de la clienţii noştri.

Tu, fiind o persoană fizică care a auzit de noi şi ai făcut o solicitare în aplicaţie, vezi oferta pe care o vei plăti cu cardul în momentul în care valetul a plecat cu maşina. Poţi să efectuezi plata serviciului de valeting, poţi să plăteşti şi serviciul de spălat al maşinii, tot cu cardul, dar asta înseamnă că maşina va fi dusă în lista noastră de parteneri agreaţi ca să ne putem deconta facturile. Deci, monetizăm odată din serviciul prestat de valet, de unde oprim un comision, plus comision de la prestatorii de servicii. În prezent avem şase luni de activitate, dar la finalul primului an estimez o cifră de afaceri de 30.000 de euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR