ZF IT Generation

ZF IT Generation. Investor Watch. Marius Istrate, preşedintele TechAngels - grup de business angels: Ne aşteptăm ca în ultima parte a anului să crească valoarea investiţiilor realizate de membrii grupului în start-up-urile tech. Estimăm investiţii de circa 2 milioane de euro

13 sep 2023 Autor: Ioana Nita

 Investitorii străini, din ţări precum Italia, Bulgaria, Grecia, Franţa şi Statele Unite ale Americii, sunt interesaţi să finanţeze start-up-uri de tehnologie din România  Per total, în 2022 membrii grupului TechAngels au realizat investiţii în valoare totală de 5,7 milioane de euro, iar pentru anul curent se estimează investiţii de circa 3 milioane de euro.

În a doua parte a a­cestui an, in­ves­tiţiile locale în start-up-urile de teh­nologie vor creş­te comparativ cu pri­ma jumătate din 2023, când in­vestitorii au ales să fie mai prudenţi şi au stat în expectativă, însă com­para­tiv cu aceeaşi perioadă din 2022, valoarea finanţărilor se preconizează a fi mai redusă, accentul fiind pus per total anul acesta în runde de tip „fol­low-on“. Astfel, membrii TechAn­gels - cel mai mare grup de investitori de tip business angel de pe plan local - estimează că valoarea in­vestiţiilor în start-up-uri tech reali­za­te de ei se va situa la circa 2 milioane de euro în a doua jumătate a anului. În primul semestru din 2023, aceştia au investit circa un milion de euro în peste 20 de start-up-uri, valoarea reprezentând însă doar o treime din suma investită în acelaşi interval al anului trecut.

„Din ceea ce ne spun membrii noş­tri ar fi o cantitate de bani dublă fa­ţă de primul semestru disponibil pen­tru investiţii, adică aproximativ 2 mili­oane de euro disponibili pentru inves­tiţii. Asta şi pentru că nu s-a investit foarte mult în prima jumătate anului. Am fost într-un soi de expectativă. Vrem să vedem care din companiile în care am investit deja anul trecut sau la începutul acestui an ar mai avea nevoie de combustibil. Practic, intră în joc şi această sezonalitate şi tragem linie la final de an şi vedem cine mai are nevoie de sprijin. Mă aştept aşa­dar să fie un volum de investiţii mai mare în a doua jumătate anului. Apetit există şi datoria noastră la TechAngels este să le prezentăm mem­brilor noştri oportunităţi de in­vestiţii care pot genera un randament per investiţie, ca ei să-şi facă fiecare propria evaluare, să vadă dacă sunt sau nu interesaţi de ele. Asta rămâne datoria noastră principală. Atât timp cât platforma poate furniza oportu­ni­tăţi, o să vedem o creştere a volumu­lui. Nu vreau să mă antepronunţ, dar pare că am atins totuşi nivelul de jos, pragul de jos şi putem să creştem uşor de aici“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Marius Istrate, preşe­dinte al TechAngels.

El a preluat conducerea grupului din vara acestui an de la Mălin Ştefănescu, care a fost preşedintele TechAngels în ultimii patru ani.

În 2022, membrii TechAngels au investit anul trecut în total 5,7 milioane de euro, cu 36% mai puţin decât în 2021, când suma investită agregată s-a situat la un nivel record de aproape 9 milioane de euro.

„Noi observasem de fapt din a doua jumătate a lui 2022 o încetinire, volumul nostru de investiţii în a doua jumătatea lui 2022 a fost uşor peste 1,5 milioane de euro, ceea ce deja reprezenta o încetinire. Şi era cumva contra tendinţei obişnuite la TechAngels, pentru că noi în trimestrul al treilea şi în trimestrul al patrulea aveam de obicei, datorită sezonalităţii, un volum mai mare de investiţii. Cumva se repliază forţele spre final de an şi mai investim în companii care trebuie suţinute, în care am investit deja, facem un «follow-on», în general, pe final de an, în caz de nevoie. Anul trecut, în a doua jumătate, deja vedeam încetinire confirmată în prima jumătate a acestui an“, a punctat el.

În prima parte a acestui an, s-a menţinut tendinţa de scădere cu doar un milion de euro investiţi de membrii TechAngels în start-up-uri tech, două treimi din această sumă mergând spre finanţări de tip „follow-on“, deci în companii deja susţinute de investitori. În general, tichetele medii pentru investiţii în start-up-uri noi se situează la circa 10.000 de euro, iar în cazul rundelor de tip „follow-on“ sunt în intervalul 15.000 - 20.000 de euro.

„De cele mai multe ori, tichetul este mai mare într-o investiţie de tip «follow-on», cu atât mai mult cu cât am avut nişte runde cu o greutate destul de mare în prima parte a anului. Am avut runda de serie A a FlowX în prima jumătate anului, care este una consistentă şi unde mai mulţi membri au făcut «follow-on». În a doua jumătate a anului există runda Druid, care, la fel, este o rândă cu greutate şi în care urmează să vedem la finalul celui de-al doilea semestru dacă membrii noştri fac «follow-on» şi rămân implicaţi acolo, pentru că există vehicule pentru aşa ceva.“

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR