ZF IT Generation

ZF IT Generation. Investor Watch. Mălin Ştefănescu, Techangels: Sperăm ca la finalul anului să depăşim totalul investiţiilor de dinainte de pandemie. În 2019 investiţiile s-au ridicat la circa 6 milioane de euro

21 iul 2021 Autor: Ioana Nita

„Suntem 106 membri în prezent în TechAngels. Suntem de vreo trei ori mai mulţi oameni decât eram anul trecut.“

TechAngels, grupul local de investitori privaţi implicaţi în susţinerea start-up-urilor din domeniul tehnologiei din România şi din regiune, ţinteşte să ajungă la finalul acestui an la investiţii totale de peste 6 milioane euro, urmând să depăşească astfel nivelul înregistrat în 2019, înainte de declan­şarea pandemiei.

În prima jumă­tate a acestui an, investiţiile totale realizate de aso­ciaţia de busi­ness angels s-au situat la 3 mili­oane euro, potrivit unui sondaj făcut în cadrul grupului, foarte aproape deja de suma de 4 milioane euro investită per total în 2020, an marcat de declanşarea pandemiei. Creşterea se datorează pe de-o parte numărului mai mare de investitori înscrişi în grup, precum şi numărului mai mare de proiecte tech lansate pe plan local.

„Este mai bine decât anul trecut. Anul trecut a fost clar o perioadă de cumpănă în trimestrul doi cel puţin când lumea a stat să vadă ce se întâmplă. Au existat totuşi investiţii dar mai degrabă au fost în ultima perioadă de lockdown când s-au făcut investiţii de recapitalizare a firmelor în care se făcuseră deja investiţii. Anul trecut în totalitate cred că am investit în jur pe la 4 milioane euro, iar anul acesta suntem deja la 3 milioane euro investite în prima jumătate deci e clar că lucrurile merg mai bine. Apetitul pentru investiţii a crescut“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Investor Watch, Mălin Ştefănescu, preşedintele TechAngels.

„Cu siguranţă mă aştept să depăşim anul trecut şi e posibil să depăşim şi 2019 când am investit ca grup undeva pe la 6 milioane. Dar nu există o sumă ţintă tocmai din cauză că suntem indivizi şi nimeni nu poate să îmi spună nici mie şi nici eu nu pot să spun cuiva trebuie să investeşti atâţia bani până la sfârşitul anului“, a completat el.

„Totuşi, ţinând cont de faptul că grupul a crescut, ţinând cont de faptul că numărul de start-up-uri a crescut şi că există apetit pentru investiţii mă aştept ca suma să fie mai mare decât cea din 2019 până la sfârşitul anului“.

În primele şase luni ale acestui an, grupul TechAngels a investit în 14 start-up-uri noi, însă per total a asistat la peste 60 de pitch-uri.

„Suntem agnostici din punct de vedere al segmentelor de tehnologie în care investim. Dacă sunt start-up-uri bune care fac treabă, care au fondatori buni, sunt investibile. Nu aş putea spune că este un apetit special pentru un anume tip de industrie dinspre investitori. În schimb, dinspre start-up-uri putem vedea că au fost mai multe în zonele care au fost favorizate de pandemie - sănătate, gaming şi aşa mai departe. Iar acum este un rebound pentru cele care au avut probleme în timpul pandemiei adică turism, HoReCa, ş.a.m.d., pentru că sunt mai multe start-up-uri care se reactivează în zona asta“, a subliniat Mălin Ştefănescu.


Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR