ZF IT Generation

ZF IT GENERATION. Investor Watch. Mălin Ştefănescu, preşedintele TechAngels: Dacă statul are de gând să dea bani pentru start-up-urile tech, ar fi bine să se consulte cu jucătorii consacraţi din ecosistem

18 ian 2022 Autor: Ioana Nita

♦ „Mă aştept ca ecosistemul să crească în continuare. Vedem acceleratoare, incubatoare care se aşează şi se dezvoltă - sunt câteva care se descurcă foarte bine şi mă aştept să apară şi noi programe de accelerare. De asemenea, mă aştept ca zona de business angels să crească în continuare.”

Ecosistemul de start-up-uri de tehnologie din România a crescut accelerat anul trecut, doar investitorii de tip business angels care fac parte din asociaţia TechAngels alocând aproape 9 milioane de euro către astfel de proiecte, cu 50% mai mult decât în 2020. Investitorilor de tip business angels, care investesc în stadii pre-seed şi seed ale proiectelor tech, li se alătură şi fondurile de capital de risc, care susţin la rândul lor start-up-urile din punct de vedere financiar şi nu numai, şi care şi-au mărit şi ele investiţiile în ultimii doi ani, însă ecosistemul local încă mai nevoie de resurse financiare pentru a continua dezvoltarea accelerată, iar un rol important în acest demers l-ar putea avea statul.

„Există şi iniţiative la nivel guvernamental, european, ca o anumită sumă de bani să meargă către start-up-uri. Ar fi bine ca treaba să se facă cu cap, dacă se poate, şi să îi consulte pe cei care deja fac treaba asta în mod real şi aici mă gândesc în special la acceleratoare existente şi la fondurile de venture capital existente pentru că practic acolo ar trebui să se ducă astfel de bani“.

„Oricum bani în plus pentru start-up-uri sunt bineveniţi, dacă nu sunt daţi într-un mod greşit cum au fost nişte programe în anii trecuţi în care s-a încurajat crearea de spălătorii de maşini, ceea ce nu este rău, adică e bine să avem maşinile curate, dar cred că putem să facem ceva mai bine decât atât cu banii respectivi”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Investor Watch, Mălin Ştefănescu, preşedintele TechAngels – cel mai mare grup de investitori privaţi de tip business angels care susţin start-up-urile locale de tehnologie. El nu a oferit alte detalii, dar în piaţă se vehivulează că o parte din fondurile PNRR vor fi alocate şi către această zonă de start-up-uri de tehnologie.

Comparativ cu acum câţiva ani, pe piaţa locală activează o serie de acceleratoare pentru start-up-uri de tehnologie, unde fondatorii învaţă practic cum să facă un business, precum şi câteva fonduri de capital de risc mari care pot susţine start-up-urile odată ce acestea încep să prindă tracţiune pe piaţă.

„Acesta este un aspect important (existenţa unui număr mai mare de fonduri de capital de risc pe piaţa locală - n. red.) pentru că noi ca business angels investim în start-up-uri, dar mai departe start-up-urile vor trebui să crească şi vor avea nevoie de investiţii de tip venture capital şi dacă nu există acces la fonduri de venture capital este o problemă.”

Investitorii privaţi din cadrul asociaţiei TechAngels au alocat în total 8,9 milioane euro anul trecut pentru finanţarea proiectelor locale de technologie, suma fiind dublă faţă de cea contorizată în 2020, şi cu 43% mai mare comparativ cu nivelul investiţiilor din 2019. Cele aproape 9 milioane euro au mers către finanţarea a 69 de startup-uri, din care 14 au beneficiat de runde de tip follow-on.

„Numărul de start-up-uri pe care le-am văzut a fost oarecum similar cu cel din anul anterior. Ne-am respectat programul, respectiv să vedem 3-4 start-up-uri în fiecare săptămână, program care a început în martie 2020. Creşterea numărului de membri a contat semnificativ pentru creşterea volumului de investiţii. La sfârşit de decembrie eram 118 membri, iar la finalul lui 2020 cred că în jur de 70. Creştem în continuare, cred că deja suntem 120 sau peste”, a precizat Mălin Ştefănescu.

Membrii TechAngels activează în diferite domenii, nu doar în tehnologie, însă sunt şi foarte mulţi care au făcut exit-uri, iar acum investesc la rândul lor. Circa 40% dintre membrii TechAngels au alocat anul trecut sume până în 50.000 de euro, în timp ce 37,5% au investit între 50.000 – 500.000 de euro, iar 5,5% au alocat sume de peste 500.000 de euro. În ceea ce priveşte verticalele în care investitorii din grup au susţnut proiecte, se numără RPA – Robotic Process Automation, turism, educaţie şi platforme de videoconferinţe.

Personal, Mălin Ştefănescu a investit anul trecut într-o serie de proiecte aflate deja în portofoliul său, precum SmartDreamers, Tokinomo, AMSIMCEL şi Critic Gaming. De asemenea, el a investit într-o rundă de tip follow-on şi într-un start-up din Israel, şi totodată a făcut şi o investiţie nouă în start-up-ul local Vatis Tech.

Cum va fi însă anul acesta pentru piaţa locală de investiţii în start-up-uri tech?
„Mă aştept ca ecosistemul să crească în continuare. Vedem acceleratoare, incubatoare care se aşează şi se dezvoltă - sunt câteva care se descurcă foarte bine şi mă aştept să apară şi noi programe de accelerare. De asemenea, mă aştept ca zona de business angels să crească în continuare”, a punctat Mălin Ştefănescu, adăugând că şi valoarea investiţiilor realizate de grupul TechAngels va creşte în continuare, însă fără a face o estimare concretă.

 

Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR