ZF IT Generation

ZF IT Generation. Investor Watch. Felix Crişan, CEO al Netopia: Am discutat cu mai multe entităţi o tranzacţie, Innova Capital a fost câştigătorul cursei. Ne dorim să oferim mai multe servicii integrate

2 nov 2023 Autor: Adrian Seceleanu

„Creşterea de la următorii paşi nu va putea fi susţinută prin acelaşi tip de organizare pe care o aveam când procesam 10 milioane de euro pe an faţă de situaţia de acum, când am depăşit deja anul acesta un miliard de euro procesaţi“.

Netopia - unul dintre cei mai mari procesatori de plăţi online şi prin SMS de pe piaţa locală - a avut discuţii cu mai multe entităţi pentru vânzarea unui pachet de acţiuni, câştigătorul fiind fondul polonez Innova Capital.

„Nu a fost o singură entitate cu care am discutat, Innova, dar până la urmă a fost, să zic aşa, a fost câştigătorul cursei“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Felix Crişan, CEO al Netopia.

Noul acţionar va ajuta Netopia să-şi dezvolte o nouă structură, care să-i permită să se dezvolte în continuare, a spus Crişan. „Achiziţia asta a venit o dată pe fondul unei creşteri pe care noi am avut-o în ultimii zece ani. Am ajuns la un nivel în care, din anumite puncte de vedere, ne putem considera o corporaţie şi a trebuit să redefinim o mulţime de procese şi de alte proceduri organizatorice. Şi în punctul ăsta noi şi aici prin noi zic - atât eu cât şi Antonio (Eram - n. red) am zis că este mult mai bine să vină în poză, să intre în scenă un actor care are mult mai multă experienţă pe partea asta de creştere, un actor care are experienţă pe partea organizaţională, care să ducă grupul spre următorul pas. Ca urmare a intrării fondului în acţionariat, lucrurile vor deveni mult mai corporatiste, prin prisma faptului că vor fi mult mai multe proceduri, vor exista mai multe niveluri orga­nizaţionale.“

Compania avea nevoie de o schimbare şi pe fondul creşterii semnificative a businessului. „Şi toate acestea în ideea în care creşterea de la următorii paşi nu va putea fi susţinută prin acelaşi tip de organizare pe care o aveam când procesam 10 milioane de euro pe an faţă de situaţia de acum, când am depăşit deja anul acesta un miliard de euro procesaţi.“

O direcţie de dezvoltare este extinderea portofoliului de servicii, a precizat Felix Crişan. „Ne uităm la modalitatea prin care putem să oferim servicii mult mai integrate pentru clienţii noştri. Şi aici când mă refer la clienţi, mă refer în principal la comercianţi - companiile pentru care noi furnizăm servicii în principal servicii de plăţi. Şi aici vorbim de o extindere a serviciilor oferite atât pe hai să zic aşa, pe parte orizontală, adică servicii de plăţi, dar poate oferite prin alte canale, cât şi pe o parte verticală, în sensul în care poate oferim şi alte servicii care sunt conexe serviciilor de plăţi. Aici un exemplu un exemplu aleatoriu, să zic aşa, este cel în care mulţi comercianţi aleg să-şi opereze magazinele lor proprii şi nu au neapărat în toate cazurile suficiente cunoştinţe pentru a face lucrul ăsta. Şi atunci poate există nişte beneficii ca anumite servicii din operarea acestor magazine să fie oferite de o terţă parte. Şi aici ne uităm modul în care putem să să extindem ceea ce oferim noi pe atât upstream, cât şi poate downstream din ce înseamnă procesul de plată, pentru că noi în fluxul de interacţiune dintre un utilizator şi un comerciant apărem la un anumit moment dat. Dar dacă ne uităm de la un nivel mai mare, putem să vedem ce ar însemna dacă ne-am duce puţin înaintea ajungerii pe pagina de plată şi poate ulterior, după ce utilizatorul interacţionează cu pagina de plată.“

 

Ce a mai declarat Felix Crişan în cadrul interviului:

Deci Netopia operează mai multe servicii în România şi mă rog, aici ar trebui să zic Netopia Holding. Există o companie de tip holding - Netopia Holding, care deţine 100% din patru alte companii, fiecare dintre ele având un anumit rol în structura grupului. În particular, cea care este cea mai cunoscută este Netopia Financial Services, care e cea care furnizează serviciul de Netopia Payments, dar una care este relativ la fel de cunoscută este MobilPay Wallet, care este cea care operează portofelul electronic pe care noi l-am lansat în 2013 sub numele MobilPay. Pe lângă asta mai există şi alte două companii, dintre care una este foarte folosită dar este cumva mai anonimă - şi odferă serviciu web2SMS care este folosit de multe companii din e-commerce, de bănci, de societăţi de asigurare pentru trimiterea de notificări sau de parole şi coduri de autentificare în doi paşi către către utilizatorii lor. Şi mă rog, asta în mare este structura care a făcut obiectul tranzacţiei. Fondul Innova Capital a achiziţionat un pachet de 80% din Netopia Holding. Deci în momentul de faţă Netopia Holding este deţinută în proporţie de 80% de fondul Innova 7. Iar Netopia Holding deţine 100% din companiile de care am vorbit.

Ca parte din tranzacţie, evident au fost transferate toate brand-urile care ţin de Netopia şi de MobilPaycătre fond. Ca urmare, celelalte entităţi care erau cumva entităţi afiliate, dar nu au făcut parte din tranzacţie, au renunţat la numele Netopia. Ca urmare o altă firmă care era firmă o afiliată grupului dar care nu a făcut parte din tranzacţie şi-a schimbat numele în UP2PAY.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR