ZF IT Generation

ZF IT Generation. Investor Watch. Dan Mihăescu, partener fondator, fondul de investiţii GapMinder: Cu noul fond, vom investi în toată regiunea, dar 50-70% din tranzacţii vor fi cu proiecte din România sau realizate de antreprenori din diaspora românească

29 feb 2024 Autor: Adrian Seceleanu

Fondul Gapminder II a primit 30 mil. euro de la FEI şi 10 mil. euro de la BERD, la care se adaugă şi bani strânşi de la investitori privaţi  „Avem un an să creştem până la suma finală de 80 de milioane de euro“, spune Dan Mihăescu.

Al doilea fond de investiţii în start-up-uri tech lansat de GapMinder, care este pro­gramat să atingă o di­men­siune de 80 de milioane de euro, va căuta pro­iecte în în­trea­ga regiune dar se va con­centra pe cele realizate de antreprenori români.

„Ne vom uita la toată re­giunea, şi la ţările din jur, în Bul­garia, în Croaţia, în Slove­nia, în Serbia, în Mol­dova. Pro­babil că 50-70% din ceea ce vom investi va fi în România - companii năs­cute în Ro­mâ­nia sau diaspora româ­nească - antrepre­nori care au plecat deja din România, poate că au ceva un centru de dezvoltare aici, dar care reuşesc să vândă către clienţi care sunt deja în Marea Brita­nie sau în SUA“, a declarat Dan Mihăescu, partener fondator al GapMinder, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

Tichetele de investiţii de la fondul GapMinder II vor fi mai mari, a explicat Mihăescu. „Cred că pentru ecosistemul de start-up-uri cel mai important ar fi că fondul va fi de 80 de milioane de euro. Vom face investiţii în start-up-uri B2B care sunt orientate în principal pe câteva verticale şi au o componentă de deep tech, verticalele fiind cybersecurity, fintech, devtools, data. Vom începe probabil cu tichete undeva într-o medie de 1,5 milioa­ne de euro, dar putem să mergem până la 2,5 milioane. De asemenea, dacă găsim start-up-uri care sunt super intere­sante şi credem în ele, vom intra şi la sume de 500.000 de euro, dacă este nevoie“.

Fondul va păstra şi fonduri pentru vii­toare runde pentru start-up-urile din porto­foliu, pentru a le susţine la nevoie. „Ce cred eu că mai contează este şi faptul că păstrăm o bună parte din fond pentru follow-on rounds. Asta, în primul fond, s-a dovedit o strategie foarte bună pentru că au fost peri­oade dificile, cum a fost perioada de pande­mie. A fost o perioadă şi mai dificilă, în 2022 - a doua jumătate a anului şi până astăzi şi probabil nici prima jumătate a lui 2024 nu va fi foarte uşoară. Şi e foarte important ca un investitor să aibă, ca noi, buzunare suficient de adânci, dincolo de faptul că ne suflecăm mânecile şi ajutăm companiile să crească, să avem şi buzunare suficient de adânci atunci când trebuie să suţinem companiile şi în perioade nu atât de bune.“ Fondul GapMinder II a obţinut o finanţare de 30 de milioane de euro de la Fondul European de Investiţii (FEI) şi de 10 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), diferenţa până la 80 de milioane de euro urmând să fie atrasă de la investitori privaţi. Dan Mihăescu nu a dorit să ofere detalii despre suma strânsă până în acest moment, dar a precizat că atingerea pragului de 80 mil. euro este programată peste un an de zile.

Procesul de atragere de fonduri este unul dificil în actualul context economic, a povestit Dan Mihăescu. „Am muncit efectiv toţi cei implicaţi să aducem şi banii care sunt privaţi. Pentru asta 2023 a fost un an plin de provocări pentru toţi fund-managerii, nu numai pentru noi. A durat un pic mai mult să aducem acei bani şi am făcut primul closing pentru fond, şi am devenit operaţionali. Avem un an să creştem până la suma finală de 80 de milioane de euro. Simplu spus, nu a fost deloc uşor. A fost probabil de două ori mai multă muncă decât în Fondul 1. Şi dimensiunea este mai mare, dar şi munca cu investitorii privaţi, cumva ne-am fi aşteptat să fie mai simplă având în vedere performanţa fondului, având în vedere ceea ce am făcut în Fondul 1, dar nu a fost aşa, a fost multă muncă. Discuţiile cu investitorii încep de la dimensiuni de tichete mult mai mici decât la primul fond, dar ele evoluează şi noi suntem ok cu abordarea asta. E normal, mediul macro este încă puţin incert.“

Partenerii GapMinder Ventures care gestionează Fondul II sunt: Dan Mihăescu, Sergiu Roşca, Cosmin Ochişor şi Alexandru Ruff.

 

Ce a mai declarat Dan Mihăescu în cadrul emisiunii:

2023 a fost dificil. Start-up-urile nu au reuşit să ridice foarte mulţi bani. Sunt bani mulţi în nişte fonduri care au ridicat finanţare în 2021-2022, prin prima parte a perioadei, foarte mulţi bani care au stat neinvestiţii în 2023. Şi asta a schimbat dramatic modul în care s-au desfăşurat lucrurile.

Au fost runde intermediare, au fost runde în care evaluarea proiectelor a mers în jos. Nu toate informaţiile astea sunt publice, după cum ştim, dar a fost un mediu foarte dur şi puţin cam agresiv. Este un mediu în care start-up-urile trebuie să se reinventeze un pic pentru că există ceva pozitiv în piaţă, există un val pozitiv, dar dacă nu călăreşti valul, s-ar putea să fii sub el. Valul acesta e dat de Generative AI.

Ceea ce face acum GenAI este absolut uimitor. Şi sunt start-up-uri la care noi ne-am uitat şi am aflat, de exemplu, că deja sunt depăşite. Sau evaluarea noastră a fost că ele deja sunt depăşite. Unele erau depăşite chiar de companii din portofoliul nostru, din fondul 1.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR