ZF IT Generation

ZF IT Generation. Investor Watch. Alin Stanciu, Catalyst România II: Suntem în proces de due-dilligence cu 2 companii, iar până la finalul anului vrem să investim în total în 4-5 businessuri. Investiţiile iniţiale ajung în medie la 1,5 mil. euro

11 iun 2021 Autor: Ioana Nita

Fondul se uită la companii de tehnologie din diferite verticale precum fintech, edtech, agritech, platforme de low-code şi no-code, dar şi din zona de e-commerce şi market-place-uri.

Catalyst România II, fondul de investiţii susţinut de 3TS Capital, a ajuns în prezent la o capitalizare de 40 milioane euro după ce în aprilie a reuşit să încheie a doua strângere de fonduri, ţinta fiind de a ajunge în final la 50 milioane euro. Fondul se află deja în proces de due diligence cu două companii, ţinta fiind ca anul acesta să investească în total în 4-5 companii în medie câte 1,5 milioane euro per business.

„Primul closing a avut loc în noiembrie anul trecut. Obiectivul pentru primul closing era să acumulăm capital de aprox. 20 mil. euro ca să putem porni fondul. Din fericire, am reuşit să facem primul closing la o valoare mai mare - aprox. 30 mil. euro. Între timp ne îndreptăm cu paşi repezi spre valoarea finală, maximală, pe care o poate atinge fondul nostru şi anume 50 mil. euro. Ca atare, în aprilie am reuşit să facem al doilea closing, moment în care fondul a ajuns la o capitalizare de 40 milioane euro, deci practic am adăugat aprox 12 milioane euro peste closing-ul din luna noiembrie”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Alin Stanciu, partener în cadrul fondului Catalyst România II. El a adăugat faptul că la a doua strângere de fonduri au participat atât investitori instituţionali, cât şi individuali privaţi.

„Top-up-ul de la primele 30 mil. euro la valoarea existentă de 40 mil. euro a fost completat de EIF (Fondul European de Investiţii – n.red.) prin programul lor JEREMIE, împreună cu câţiva inves­titori instituţionali - este vorba de Banca Transilvania şi alţi investitori financiari, plus un număr de şapte investitori individuali privaţi.“

JEREMIE România este un set de instrumente financiare finanţat initial din fonduri structurale ale României din perioada de programare 2007-2013. La finalul perioadei de programare, în temeiul unui nou acord semnat în septembrie 2020, FEI continuă să gestioneze, pentru şi în numele Guvernului României, fonduri rambursate din implementarea iniţială, denumite Resurse Rambursate JEREMIE.

Catalyst România este singurul administrator de fonduri de pe plan local care se află deja la al doilea fond, primul fond având o capitalizare de 15 milioane euro. De altfel, Catalyst România este şi primul fond de investiţii de pe plan local axat pe zona de tehnologie, fiind înfiinţat în 2012.

„Mare parte din cheia succesului pentru strângerea de fonduri de acum a venit în urma succesului primului fond Catalyst România. Fondul are deja businessuri din care a făcut exit la multiplii semnificativi. Toţi investitorii din primul fond şi-au luat banii înapoi, sunt risk free, sunt mulţumiţi şi atunci nu a fost o surpirză că toţi investitorii EIF au pus umărul la conceperea celui de-al doilea fond”, a precizat Alin Stanciu.

Din primul fond, Catalyst România a investit în zece companii locale, printre care se numără Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch, AvocatNet.ro, SmartBill, GreenHorse Games şi Omniconvert.

“La momentul lansării fondului I - 2012-2013, Catalyst era singurul fond de capital de risc axat pe tehnologie, iar în anii ulteriori 2017-2018 au apărut şi alte fonduri, toate aproape fiind susţinute de către EIF. Faptul că noi am fost primul fond şi faptul că am investit în companii cu renume în piaţă sau care au ajuns să aibă renume în piaţă pe perioada deţinerii noastre, spre exemplu Smart Bill - business din care am făcut şi exit acum un an şi jumătate, Elefant, Vola, Vector Watch, etc. Un portofoliu de zece firme arhi-cunoscute în piaţă şi cam cei mai mulţi sunt lideri locali în branşa lor”, a completat el.

Până în prezent, Catalyst România nu a făcut încă nicio investiţie din cel de-al doilea fond, însă deja a văzut câteva sute de businessuri şi a iniţiat procesul de investiţie în două companii.

“Ne dorim ca primele investiţii să stea cumva în core targetul nostru şi să fie companii din România care au potenţial să devină fie lider în România, fie să fie un challenger global. Ne uităm spre verticale clare de tehnologie - SaaS ş.a.m.d. În acest moment suntem în due dilligence cu două companii. Avem term sheet-uri semnate şi aşteptăm ca în 1-2 luni să comunicăm şi primele investiţii. Putem să grăbim un pic procesul, dar vrem ca primele investiţii să fie un fel de flagship şi un fel de declaraţie a noului fond Catalyst”, a menţionat Alin Stanciu.

Fondul se uită la companii de tehnologie din diferite verticale precum fintech, edtech, agritech, platforme de low-code şi no-code, dar şi din zona de e-commerce şi market-place-uri. 

În ceea ce priveşte valoarea investiţiilor per companie, Catalyst România II are în plan să investească în primă fază circa 1,5 mil. euro, iar ulterior să suplimenteze această sumă prin investiţii de tip follow-on.

“Ne dorim ca ulterior, în momentul în care companiile în care investim fac performanţă să punem mai mulţi bani în respectivele businessuri şi să pariem sume mai mari pe caii câştigători. Ne gândim la investiţii de tip follow-on. În general, marea parte din companiile în care vom investi vor avea nevoie de capital, se vor dezvolta suficient de mult încât să atragă noi runde de finanţare la care noi ne dorim să participăm. Vrem să păstrăm shareholding-ul în companiile respective pe o durată de 4-5 ani. Investiţiile totată per companie poate ajunge la circa 4-5 milioane euro”, a menţionat el.

Per total, Catalyst România II vrea să investeascăîn circa 16 companii în decursul următorilor 4-5 ani.

Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR