ZF IT Generation

ZF IT Generation. Dafina Jeacă şi Cornel Niţu, cofondatori OGOR, o aplicaţie de monitorizare a terenurilor agricole folosind imagini satelitare, ţinteşte expansiunea pe plan european

19 oct 2020 Autor: Adrian Seceleanu

Start-up-ul are în prezent în platformă 49 de fermieri cu 88.000 de hectare de teren agricol şi urmăreşte ca în 5 ani să ajungă la un milion de hectare monitorizate.

OGOR, o aplicaţie de moni­torizare a terenurilor agri­cole folosind imagini sate­litare dezvoltată de start-up-ul cu acelaşi nume, fondat în 2019, are în plan să se extindă pe plan european şi discută şi obţinerea unei finanţări pentru a-şi atinge obiectivele.

„Visul nostru este măreţ, nu ne oprim în România - ne vom extinde. Ne dorim şi vom ajunge în 5 ani să acoperim Franţa, Germania, să avem pe platformă mai mult de un milion de hectare de teren arabil care să beneficieze de serviciul nostru. (…) Suntem în discuţii cu mai mulţi investitori pentru o finanţare, rămâne de văzut cum se vor finaliza“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Dafina Jeacă, cofondator al OGOR. Start-up-ul are deja câteva zeci de clienţi din România dar şi din alte ţări europene. „Proiectul nostru a fost lansat în versiune beta pe 31 martie anul acesta. În acest moment el trece din starea beta în starea de produs matur. Am pornit cu 12 fermieri, 12 utilizatori care ne-au ajutat în întregul proces de dezvoltare al aplicaţiei cu feedback, cu răspunsuri la chestionare. În momentul de faţă avem în platformă 49 de fermieri cu 88.000 de hectare de teren agricol şi cu siguranţă nu ne oprim aici.“

Compania, fondată de un grup de specialişti în IT, a pornit la drum la îndemnul unui prieten care are un business în agricultură, a relatat Dafina Jeacă. „Toţi cofondatorii companiei suntem IT-işti cu experienţă, până acum am lucrat în companii de dezvoltare de proiecte software. Ideea a venit cumva de la un prieten agricultor care ne-a întrebat « Nu vreţi voi să încercaţi să construiţi ceva util pentru noi, fermierii din România?» De atunci am început să analizăm idei care de care mai năstruşnice, mai viabile sau nu până când am ajuns la această observaţie satelitară a tuturor terenurilor unui fermier şi atunci i-au sclipit ochii prietenului nostru. Pentru un fermier cu 14.000 de hectare o monitorizare permanentă din satelit, odată la 3-5 zile, este o mină de aur. Şi atunci, de acolo a pornit ideea, aşa a apărut şi Copernicus Incubation, şi întreaga aventură OGOR“.

„Am început undeva în 2019, am participat la un concurs numit Copernicus Incubation, acolo am înaintat o propunere pentru realizarea unei aplicaţii pe baza imaginilor din satelit“.

„În mod neaşteptat pentru noi am câştigat şi de atunci a pornit start-up-ul nostru. Inişial eram 4 oameni, acum suntem o echipă de 12“, a completat Cornel Niţu, cofondator OGOR.

OGOR a câştigat săptămâna trecută şi unul dintre premiile din finala pe 2020 a programului de accelerare Innovation Labs, pentru cel mai bun produs. Ceilalţi câştigători ai ediţiei din 2020 a Innovation Labs sunt PolyMore, Rungutan, ESENCA şi Exigo. Toate start-up-urile câştigătoare au apărut în cadrul unor ediţii anterioare ale emisiunii ZF IT Generation, înregistrările fiind disponibile pe site-ul ZF sau pe contul de Facebook al ZF.

 

Ce a mai declarat Dafina Jeacă în cadrul emisunii:

► OGOR este o aplicaţie de monitorizare a terenurilor agricole folosind imagini satelitare. OGOR ajută fermierii români să ia decizii în timp util în ceea ce priveşte zonele lor afectate, să pregătească mai bine sezoanele agricole, şi toate acestea pe baza unor date istorice, preluate din satelit. Aplicaţia este una foarte simplă - oricine poate citi o hartă rutieră poate folosi şi aplicaţia noastră.

► Orice fermier îşi poate încărca în aplicaţia noastră, după ce îşi creează un cont, datele despre fermă prin intermediul unui tip de fişier care conţine toate terenurile lui, contururile terenurilor şi culturi. Din acel moment el începe să primească în platformă date, şi să le vizualizeze pe aceste contururi ale terenurilor lui hărţi de vegetaţie, hărţi de umiditate din plantă, hărţi de umiditate a solului, toate mapate pe terenurile lui. Datele se actualizează odată la 3 sau 5 zile. Sateliţii Copernicus - care sunt sursa de date pentru noi, pentru OGOR, au fost lansaţi în 2017, astfel că pentru orice fermă nou venită în platforma noastră noi descărcăm şi procesăm o arhivă întreagă de date din 2017 până astăzi. arhivă care se actualizează odată la 3-5 zile. Pe baza acestui jurnal fermierul îşi poate monitoriza terenurile. De exemplu înainte să facă efectiv o vizită în teren, care este costisitoare ca timp el îşi poate evalua terenurile în platformă şi îşi poate prioritiza terenurile care au nevoie de mai multă atenţie şi care au nevoie de o prezenţă fizică.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR