ZF IT Generation

ZF IT Generation. Constantin Cozma, cofondator & CEO, ContApp, platformă de contabilitate pentru PFA-uri şi profesii liberale: Ţintim o finanţare de 500.000 de euro, pentru scalare

12 ian 2024 Autor: Adrian Seceleanu

Compania a închis anul 2023 cu afaceri de aproape 100.000 de euro şi 7.000 de utilizatori în aplicaţie, iar pentru 2024 are în plan să ajungă la 25.000 de clienţi  Obligativitatea utilizării e-Factura va accelera digitalizarea inclusiv pe segmentul vizat de ContApp.

ContApp, un start-up care a construit o platformă de contabilitate pentru PFA-uri şi profesii liberale şi care avea la finele anului 2023 peste 7.000 de utilizatori, are în plan să atragă în acest an o finanţare de 500.000 de euro pentru scalarea operaţiunilor şi lansarea de campanii de marketing.

„În 2024 vrem să găsim un investitor care să vină alături de noi, pentru că piaţa este încă la început, oamenii sunt tot mai deschişi să lucreze cu asemenea aplicaţii“, a declarat Constantin Cozma, cofondator şi CEO al ContApp, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.  Suma vizată este de o jumătate de milion de euro. „Ne gândim la o investiţie de 500.000 euro investiţie. Pot să spun că principalul noastru punct sensibil este legat de scalare şi de marketing. Intenţionăm să atragem un investitor care are experienţă pe partea aceasta de dezvoltare de aplicaţii şi de scalare a unei aplicaţii de contabilitate şi de management“.

Proiectul de dezvoltare a companiei şi de atragere a unui investitor s-a conturat şi ca urmare a participării la programul de accelerare InnovX-BCR, a spus Cozma. „În 2023 am participat şi la programul InnovX-BCR, un program de dezvoltare antreprenorială care pentru noi a reprezentat o mare oportunitate. Am învăţat multe lucruri, mai ales pe partea aceasta de prezentare a oportunităţii de a atrage un investitor pentru dezvoltarea aplicaţiei, şi sperăm ca în 2024 să culegem roadele acestei participări.“

Fondurile ar urma să fie utilizate şi pentru extinderea funcţionalităţilor oferite de platformă, a explicat Constantin Cozma. „Odată cu acest investitor şi cu creşterea echipei, vrem să adăugăm funcţionalităţi care considerăm noi că sunt foarte utile potenţialilor noştri clienţi: cum ar fi de exemplu gestiunea de contracte, gestionarea comunicării directe între client şi expertul contabil, astfel încât totul să fie într-o singură aplicaţie, nu în alte aplicaţii, nu pe alte Emailuri, ci totul într-o singură aplicaţie, să găsească clientul acolo toate instrumentele de care are nevoie ca să-şi gestioneze afacerea pe care o are fără să mai meargă în altă parte.“

Compania are ca ţintă o creştere de peste două ori a numărului de clienţi în acest an, a mai spus reprezentantul ContApp. “În 2023, am încercat să convingem cât mai mulţi utilizatori să treacă de la Excel sau de la hârtie către instrumente digitale cum este şi ContApp. Am reuşit să aducem 7.000 de de utilizatori în aplicaţie. Am terminat 2023 cu 90.000 euro, aproape 100.000 euro, în 2024 vrem să ajungem la 300.000 euro cifră de afaceri.“

 

Ce a mai declarat Constantin Cozma în cadrul emisiunii:

Contapp este un o platformă de contabilitate dedicată persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice, adică PFA-urilor, antreprenorilor individuali, profesiilor liberale controlate în partidă simplă. Este o platformă online care este accesibilă oricând de pe internet cu email şi parolă. Asigură colaborarea între titularii de activităţi independente şi contabil şi oferă toate instrumentele pe care un software le oferă astăzi.

În 2023 am am reuşit să fim primul program de contabilitate din România care are un modul pentru declaraţia unică. Declaraţia unică este un formular ANAF foarte complicat, care care de bătăi de cap şi experţilor, iar noi am reuşit să implementăm în aplicaţia ContApp acest formular. El se încarcă cu veniturile pe care fiecare fiecare PFA le înregistrează, se încarcă în această declaraţie şi cu un simplu buton se generează formularul, care poate fi descărcat şi apoi trimis la ANAF. Deci asta e principala noastră realizare pentru 2023.

Ce înseamnă e-factura? Din punctul meu de vedere, ca pasionat de IT, este o soluţie bună, o soluţie care pune ordine în tot ce înseamnă contabilitate în primul rând, automatizează foarte mult contabilitatea. Dacă până acum se folosea hârtie, Excel, se foloseau diferite unităţi de măsură, calcule greşite, odată cu e-Factura vin o serie de standardizări care nu mai permit erorile în contabilitate şi atunci acest lucru uşurează foarte mult munca contabilului. Munca cu declaraţiile fiscale, cu gestionarea informaţiilor pe care noi le trimitem la ANAF, dar şi pentru clienţii clienţii noştri, care vor şti aproape instant care ce venituri au, ce obligaţii au.

Acum, bineînţeles, e această perioadă de trecere de la ceva foarte confortabil, cum este un formular în Excel sau pe hârtie, către o aplicaţie care generează factura într-un format acceptat de către sistemele informatice. Se numeşte XML şi trebuie să respecte aceste standarde impuse de formatul e-Factura. Noi am reuşit până acum să trimitem aproape toate facturile fără eroare. Mai sunt câteva probleme, mai ales legate de anumite servicii ANAF, cum e serviciul de validare care încă nu funcţionează. Am reuşit  să găsim o soluţie pentru asta, dar spre surprinderea mea, sistemele funcţionează chiar mult peste aşteptări. Sperăm ca şi clienţii noştri să înveţe foarte repede ce înseamnă ce înseamnă să creezi o e-factură. De exemplu, în Bucureşti trebuie să-ţi treci sectorul dacă nu treci sectorul la adresă ai eroare pe factură şi multe persoane încă nu şi-au trecut sectorul la adresă şi atunci au erori cu validarea facturii.

Digitalizarea aceasta aduce beneficii şi chiar dacă nu suntem 100% pregătiţi, mă refer aici şi la noi creatorii de aplicaţii, cât şi la ANAF, în timp o să pregătim aceste sisteme şi o să vedem care ne sunt beneficiile, pentru că până acum putem spune că a fost haos în gestionarea veniturilor în România, atât pe partea bugetului de stat, dar şi la persoanele care şi-au făcut contabilitate de unele singure acasă. Eu am verificat sute de companii şi 90% dintre actele contabile nu erau corecte, iar digitalizarea ajută ca să eliminăm aceste erori.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR