ZF IT Generation

ZF IT Generation. Cătălina Elena Popa, fondatoarea NovaChess, aplicaţie care explică regulile şahului: Într-o lună lansăm varianta oficială a aplicaţiei şi vrem să o integrăm în 20 de şcoli în această toamnă

23 iun 2023 Autor: Alexandra Cepăreanu

♦ AplicaÅ£ia se află în prezent în stadiul de MVP - minimum viable product – ÅŸi a fost testată de 25 de copii împreună cu părinÅ£ii lor în cadrul unui eveniment organizat de reprezentanÅ£ii start-up-ului.

Start-up-ul NovaChess, care a dezvoltat o aplicaţie mobilă destinată promovării şahului ca mod distractiv şi creativ de dezvoltare, urmează să lanseze versiunea oficială a aplicaţiei şi vrea ca în toamna anului în curs să integreze platforma în 20 de şcoli – ce vor face parte din programul naţional pilot „Educaţie prin şah“. Aplicaţia NovaChess se află în prezent în stadiul de MVP - minimum viable product.

„Pe 21 iulie, de ziua internaÅ£ională a ÅŸahului, o să lansăm platforma oficial, iar până la 1 septembrie vrem ca NovaChess să fie adaptată corespun­zător pentru integrarea ÅŸi utilizarea în ÅŸcoli ÅŸi instituÅ£ii de învăţământ. Am luat decizia de a merge spre acest segment de utilizatori pentru că ÅŸahul urmează să fie introdus în curricula ÅŸcolară ca materie opÅ£ională, din această toamnă, în cadrul unui proiect pilot la care vor lua parte 50.000 de elevi. Ne dorim să integrăm platforma în 10% din instituÅ£iile care fac parte din programul pilot, adică undeva la 20 de ÅŸcoli, ceea ce ar fi un început bun ÅŸi ne-am putea construi o bază de utilizatori“, a spus Cătălina Elena Popa, fondatoarea  NovaChess, în cadrul emisiunii ZF IT Generation, rubrica Start-up Pitch.

Ea a adăugat că un alt segment de utilizatori pe care îl vizează NovaChess este reprezentat de cluburile de şah.

„Ne-am gândit că platforma noastră ar fi la fel de utilă şi în cluburile de şah, unde se desfăşoară ore săptămânale de şah cu antrenori. având experienţă în acest domeniu şi tot mergând la turnee în ţară şi în afară am foarte multe cunoştinţe în această lume – antrenori, directori de cluburi, organizatori de turnee, chiar şi la Federaţia Română de Şah. Am avut discuţii legate de utilizarea aplicaţiei în cluburi, se doreşte abor­darea acestei metode. Şi bineînţeles ne adresăm şi utilizatorilor finali.“

De asemenea, pentru a putea folosi aplicaţia utilizatorii trebuie să plătească un abonament lunar ce costă între 7 şi 8 dolari – în funcţie de cât de complex vrea să fie abonamentul, iar preţul pentru instituţii şi companii (segmentul B2B) este de 4 dolari pentru un abonament lunar, a mai spus Cătălina Elena Popa.

În prezent, echipa din cadrul start-up-ului este formată din şapte persoane, şase dintre membri fiind studenţi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

„Chiar dacă suntem toţi studenţi la o facultate cu profil tehnic am avut skillurile necesare să acoperim toate zonele – marketing, design, animaţii, front-end, back-end. Suntem o echipă multifuncţională.“

Cătălina Elena Popa a povestit în cadrul emisiunii că dezvoltarea aplicaţiei în sine a început în cadrul hackathon-ului Innovation Labs din acest an, în urmă cu circa trei luni.

„Am avut şi un eveniment de testare a MVP-ului în urmă cu o lună la care au luat parte 25 de copii – împreună cu părinţii lor. Am testat aplicaţia, ne-am jucat împreună, copiii au fost foarte fericiţi şi mulţi dintre ei chiar au luat legătura cu mine pentru a continua activitatea la un club de şah. Din ce am văzut majoritatea copiilor, chiar dacă nu aveau experienţă la un club de şah, cumva cunoşteau regulile jocului, iar când nu ştiau îşi întrebau părinţii şi erau dornici să mai joace un joc.“

Start-up-ul nu a ridicat încă finanţare, reprezentanţii NovaChess fiind concentraţi în prezent pe lansarea aplicaţiei oficiale, integrarea unor noi funcţionalităţi care să fie dedicate şcolilor şi cluburilor de şah - classroom-uri în care profesorul să poată adăuga elevi, iar aceştia să joace turnee împreună, să facă diferite teste, să poată juca doi câte doi şi să aibă şi lecţii pe care profesorii să le poate prezenta elevilor pe videoproiector - şi pe dezvoltarea bazei de utilizatori.

„Până în acest moment nu am ridicat nicio finanţare. Suntem la început încă, este o fază incipientă a proiectului şi vrem să ne centrăm în momentul de faţă pe dezvoltare a aplicaţiei şi crearea unei baze de utilizatori, iar apoi, când vom decide că e momentul potrivit vom căuta bineînţeles şi finanţare deoarece în spate e o muncă imensă şi ne trebuie, bineînţeles, şi finanţe şi oameni care să lucreze la proiect“, a spus Cătălina Elena Popa.

Pe termen lung, planurile reprezentanţilor NovaChess vizează şi extinderea la nivel internaţional.

„Primele trei ţări în care vedem potenţial pentru aplicaţia NovaChess sunt Franţa - pentru că acolo se află şi Federaţia Internaţională de şah şi cumva cred că ar avea o influenţă destul de mare asupra dezvoltării şi creşterii aplicaţiei -, Germania – acolo sunt foarte mulţi jucători de şah, iar Germania pune accentul pe educaţia prin şah – şi una din ţările nordice pentru că acolo se pune accentul pe educaţie practică.“

 

Ce a mai spus Cătălina Elena Popa la ZF IT Generation

Cred că extinderea în Europa ar fi cea mai bună variantă pentru noi, pentru că în America există deja o piaţă pentru astfel de produse, acolo astfel de aplicaţii sunt foarte populare, pe când în Europa piaţa este la început.

Eu joc şah de performanţă de la 11 ani, iar în pandemie activitatea mea privind şahul s-a diminuat, nu am mai mers în turneuri, la competiţii şi atunci m-am gândit să dezvolt o aplicaţie în care să transpun experienţa pe care o am în acest domeniu. De asemenea, eu sunt studentă la o facultate cu profil tehnic – Automatică şi Calculatoare. În plus, am urmat cursuri de programare, de design, am participat în cadrul Innovation Labs, unde am prins curajul de care aveam nevoie pentru a-mi începe propriul start-up.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR