ZF IT Generation

ZF IT Generation. Călin Fusu, fondul de investiţii Neogen: Criza ne va aduce cu picioarele pe pământ, începeau să fie finanţate proiecte un pic nerealiste. „În principiu, dacă există companii interesante, eu pot să investesc săptămâna viitoare liniştit câteva sute de mii de euro fără să mă întâlnesc cu persoana respectivă.“

31 mar 2020 Autor: Adrian Seceleanu

Ecosistemul de start-up-uri tech din România devenise un pic „surescitat“, iar multe proiecte „nerealiste“ ajunseseră să fie finanţate, situaţie care se va schimba odată cu criza, care aduce „cu picioarele pe pământ“ atât industria de IT, cât şi piaţa munciim, consideră Călin Fusu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori şi investitori de pe piaţa locală, pentru proiecte precum BestJobs, Vivre sau CityLink.

„«Vibe-ul» (din ecosistemul tech – n. red.) devenise un pic surescitat, să fiu sincer. De asta o criză din când în când ne aduce cu picioarele pe pământ, adică cred că începeau să fie finanţate proiecte un pic nerealiste. Cred că acelaşi lucru se întâmpla şi cu forţa de muncă, care devenea tot mai dificil de găsit. Acum cred că va fi o reaşezare şi o accelerare a proceselor. Companiile mai slabe vor ieşi de pe piaţă, oamenii se vor muta către companii mai sănătoase şi cred că vom avea o perioadă de creştere destul de bună după această criză“, a declarat Călin Fusu în cadrul emisiunii ZF IT Generation. „Criza este o oportunitate să-ţi reevaluezi echipa şi să te întrebi: Ştii ceva nu cumva am câţiva oameni mai puţin performanţi sau mai puţin potriviţi în acest nou context, de lucru de acasă. În general am încercat să menţinem echipele cu atenţie atât mai sporită spre zona de IT, unde dimpotrivă cred că este important să menţinem oamenii şi să-i trecem bine prin criză pentru că vor şti şi la ieşire că am fost alături de ei“, a adăugat el.

Fusu a relatat că fiecare companie în care Neogen este implicată a abordat diferit situaţia. „De la o zi la alta se schimbă perspectiva, adică sunt zile rele, sunt şi zile bune pentru că sunt şi oportunităţi interesante care apar în piaţă. În principiu fiecare manager de companie şi-a luat propriile decizii pentru că impactul crizei este diferit de la o industrie la alta. Pentru unele domenii problema este mai mare, pentru altele dimpotrivă criza deschide oportunităţi noi, deci nu am avut o abordare generală similară între companii. Cred că în prima săptămână impactul a fost să ne redefinim cum muncim şi cum interacţio­năm cu lumea din jur şi recunosc că primele două trei zile au fost aşa într-un stres liniştit în care nu prea ştiam ce trebuie să fac. Încet-încet m-am obişnuit şi cred că e mai eficientă munca de acasă câteodată. Probabil vor câştiga serviciile care sunt furnizate la domiciliu, produsele furnizate la domiciliu chiar şi joburile care pot fi făcute la domiciliu vor fi în creştere.“

„Pe termen scurt sunt afectate evident serviciile de transport, călătorie, BestJobs e destul de afectat pentru că angajatorii sunt mai reticenţi să angajeze în perioada asta. Dar la ieşirea din criză bănuiesc că vor fi anumite schimbări de comportament care vor da câştig de cauză mai curând online-ului. Mă îndioesc că oamenii - după ce vor fi experimentat plăcerea de a le fi livrat la domiciliu cam tot ce îşi doresc, vor decide să se înghesuie în trafic din nou ca să care ei baxuri de apă minerală“, a afirmat el.

Neogen are în continuare disponibilitate să inveastească dacă apar proiecte interesante, a declarat Fusu. „Nefiind un fond de investiţii foarte formal, pentru că investim practic propriile resurse, abordăm situaţia destul de oportunist: nici nu trebuie să investim, nici nu trebuie să vindem la o anumită dată deci nu avem planuri foarte bine definite. Ne ajustăm şi reacţionăm foarte rapid, ne ajustăm la cerere. În principiu, dacă există companii interesante eu pot să investesc săptămâna viitoare liniştit câteva sute de mii de euro fără să mă întâlnesc cu persoana respectivă.“

El a menţionat şi că în curând Neogen va anunţa o investiţie într-o companie de roboţi software din România, fără a oferi detalii.

 

Ce a mai declarat Călin Fusu în cadrul emisiunii:

♦ Noi investim doar la ce ne pricepem şi proiectele sunt în general marketplace-uri B2B în ultima perioadă, deci servicii pentru firme care pot fi făcute cu ajutorul altor companii sau a unor freelanceri. Mai nou suntem în discuţii - vom anunţa în curând de fapt - o investiţie într-o platformă de automatizare a proceselor (Robotic Process Automation - RPA). făceam aşa glume interne că dacă tot oamenii se reduc măcar roboţii să ne ajute. Evident că nu e doar despre asta, este vorba de potenţialul creat de UiPath în România pentru a lansa ceva în zona asta.

♦ Eu cred că firmele vor realiza că împreună pot reuşi mai bine împreună decât fiecare pe cont propriu şi cred că se creează ecosisteme chiar între jucători. Am văzut că există o relaxare a normelor privind colaborarea dintre companiile din aceeaşi industrie în această perioadă, de la Consiliul Concurenţei.

♦ Cu toţii trecem printr-o perioadă grea şi cred că colaborarea dintre jucători, redefinirea lanţurilor valorice, poziţionarea diferită strategică - unii poate sunt mai buni la vânzarea online, alţii poate sunt mai buni la aprovizionare, la logistică, cred că vor fi schimbări care vor însănătoşi businessurile pe termen lung.

♦ A fost cumva similar cu perioada asta de criză, adică iniţial am fost într-o criză personală după ce am cedat conducerea BestJobs către Dan Puică, nu-mi găseam locul foarte bine, mă întrebam ce trebuie să fac, apoi încet încet m-am reaşezat şi am devenit mai înţelept, sper eu. Încerc să ajut companiile în care suntem acţionari cu sfaturi mai curând - încerc să fiu mai curând antrenor decât jucător.

♦ Recunosc mă trage să intru în teren, ca antrenorii care dau din mâini de pe margine. Am realizat că sunt unele lucruri pe care nu le poţi face singur, le poţi face doar îmşreună cu alţi oameni şi echipele sunt mai puternice decât starurile.

♦ Au fost 2-3 proiecte în care am investit în 2019. Unul este CityLink care şi-a lansat platforma de carsharing fix înainte de criză, un pic, dar sper să ieşim de acolo şi oamenii să realizeze că e confortabil dintr-o aplicaţie să iei o maşină de pe stradă şi să nu trebuiască să o cumperi pe a ta proprie.

♦ Practic ne-am gândit că esenţială acolo este densitatea maşinilor şi credem că de fapt ar trebui dublul acelui număr şi vom veni în perioada următoare cu flote externe care să se conecteze la CityLink pentru că cu siguranţă vor exista acum o grămadă de maşini nevândute. Şi acolo credem în parteneriate şi ecosisteme.

♦ Suntem aduşi forţat în epoca digitală, ceea ce este sănătos pe termen lung, e bine să fim mai eficienţi. Pe termen scurt probabil trebuie să avem grijă să nu murim şi la propriu acum, nu doar la figurat ca business-uri, şi eu sunt destul de optimist că este o schimbare sănătoasă pentru societate pe termen lung. Vor fi beneficii decenii de-acum încolo.

 

Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR