ZF IT Generation

ZF IT Generation. Axigen Messaging, dezvoltator de software pentru servere de e-mail, se aliază cu ROMARG, o altă companie locală, pentru a concura cu soluţiile giganţilor precum Microsoft sau Google

12 iul 2023 Autor: Adrian Seceleanu

„Căsuţa de e-mail a unui om, a ta, a mea, ajunge să fie de-a lungul anilor un fel de ADN digital al nostru. Totul este acolo. (...) Credem că oamenii trebuie să aibă oportunitatea de a alege unde sunt găzduite datele lor“.

Axigen Messaging, un furnizor de software pentru servere de e-mail, s-a aliat cu o altă companie deţinută de un antreprenor local - ROMARG - cel mai mare jucător de pe piaţa locală de găzduire de date, pentru a crea un pachet de servicii de e-mail care oferă stocare locală a datelor, într-un centru de date din Braşov, ceea ce oferă o protecţie ridicată a confidenţialităţii datelor.

Protecţia datelor din mesajele de e-mail ar trebui să reprezinte o preocupare şi pentru simplii utilizatori dar şi pentru companii, pentru că în ani de zile în căsuţele de e-mail se acumulează informaţii valoroase, un fel de „ADN digital“ al fiecărei persoane.

„Noi credem şi am crezut dintotdeauna, şi pentru asta continuăm să oferim şi să lucrăm la acest software pe care noi îl dezvoltăm şi îl licenţiem peste tot în lume, că oamenii trebuie să aibă oportunitatea de a alege unde sunt găzduite datele lor. Iar căsuţa de e-mail a unui om, a ta, a mea, ajunge să fie de-a lungul anilor una în care se acumulează mail-uri pe care le trimitem, pe care le primim, e un fel de ADN digital al nostru. Totul este acolo, în inboxuri, rezervările pe care le facem la companiile aeriene, când mergem în vacanţă, până la, desigur, planurile pe care le comunicăm cu partenerii de afaceri, totul se adună în inbox. Ca urmare, încet, încet, de-a lungul anilor, trebuie să începem să devenim conştienţi şi noi observăm această evoluţie a cererii din piaţă“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Bogdan Moldovan, CEO al companiei Axigen Messaging.

„Parteneriatul, pe lângă componenta comercială, aceea de a oferi servicii de email hosting găzduite în centre de date din România, data centerul ROMARG fiind poziţionat în centrul României, la Braşov şi operând peste 1.500 de servere, are şi această componentă de să-i zicem «data sovereignity» pe care serviciul ROMARG o aduce în piaţă. Deşi comoditatea utilizării unui serviciu precum ar fi Gmail sau Microsoft Office 365 este de netăgăduit, trebuie să ţinem cont de faptul că toate datele sunt stocate pe servere americane sau servere controlate de entităţi americane. Acest lucru nu este un lucru rău sau bun per se, ci în schimb este o caracteristică a serviciului oferit de aceste companii.“

Dincolo de stocarea locală a datelor, achiziţia unui serviciu de la companii locale aduce şi acces la servicii de suport în limba română, inclusiv de la oameni, nu doar de la „roboţi“ software. „Accesarea suportului de la Gmail sau de la Microsoft Office 365 este un lucru foarte dificil, ca să fiu diplomat. Asta este valoarea pe care o aduc firmele de hosting locale care au ca obiectiv oferirea de servicii într-o piaţă locală din care fac parte. ROMARG Axigen este un produs extrem de flexibil, ca urmare el poate fi configurat în nenumărate feluri“.

Stocarea locală a datelor este posibilă prin parteneriatul cu furnizorul de servicii de hosting ROMARG, un business fondat de antreprenorul Radu Tofan. „ROMARG în acest moment este liderul pieţei de hosting din România. Ei şi-au păstrat caracteristica de a fi o companie 100% cu capital românesc pe o piaţă cu multiple tranzacţii. Spre exemplu R22 o companie poloneză, a cumpărat de-a lungul anilor şase companii de hosting din România. Ca urmare, ROMARG, ca lider de piaţă, a rămas încă o companie cu capital 100% românesc, Axigen fiind de asemenea o companie de software cu capital 100% românesc“, a declarat Bogdan Moldovan.

Axigen a mai lansat un pachet similar în Australia, alături de un furnizor local de servicii de hosting. „Axigen este o companie care are prezenţă în peste 90 de ţări. Unul dintre clienţii mari pe care i-am avut şi care au dovedit validitatea acestui model pe care acuma îl replicăm cu ROMARG a fost în partea cealaltă a globului, în Australia, unde VentraIP, echivalentul ROMARG în piaţa din Australia, a implementat Axigen acum vreo trei ani de zile, ţintind exact aceeaşi nişă.“

„Exact la fel aceleaşi IMM-uri, cu acelaşi componente de suport local pe care ei le oferă şi au înregistrat o tracţiune foarte bună în piaţa lor.“

Preţul pachetelor Axigen-Romar porneşte de la 11 euro pe lună pentru un pachet cu 10 căsuţe de e-mail.

Tehnologia serverelor de e-mail Axigen a fost dezvoltată iniţial de echipa GeCad, condusă de Radu Georgescu - unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori şi investitori în tehnologie din România. În 2014, Axigen a fost preluată de echipa de antreprenori condusă de Bogdan Moldovan.

 

Ce a mai declarat în cadrul emisiunii Bogdan Moldovan, CEO al Axigen:

Romarg a decis să ofere servere individuale dedicate fiecărui client, astfel practic subliniind componenta de privacy dată de acest pachet, pe lângă faptul că serviciul este găzduit pe servere din România de asemenea, datele domeniului tău sunt încapsulate într-un server dedicat companiei pe care o reprezinţi. Iar acesta este unul dintre lucrurile diferenţiatoare ale ofertei de la Romarg.

► Noi suntem <<on track>> cu planul pe care ni l-am propus, având ţinta de a ajunge la venituri de 3,5 milioane de euro la finalul anului.

► Pentru noi a fost un lucru foarte important să lucrăm cu liderul pieţei în piaţa noastră de acasă şi acest lucru ne bucură foarte tare pentru că ne permite nu numai să exportăm ci şi să folosim şi la noi acasă soluţia noastră, în parteneriate cu firme de hosting. Acum, pe lângă aceste companii mici şi mijlocii există foarte multe instituţii ale statului în teritoriu care au aceleaşi nevoi pe care le au şi companiile mici şi mijlocii. Proiectul cloud-ului guvernamental care este în desfăşurare, mai durează până când se va implementa, iar oferta Romarg va contribui şi în această zonă.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR