ZF IT Generation

ZF IT Generation. Andrei Pitiş, antreprenor şi investitor în tehnologie: Eu cred într-un viitor şi mai mare al României plecând de la start-up-uri, de la IT, inovaţie şi proprietate intelectuală. Trăim un moment istoric pe care nu l-am mai trăit până acum. Cred că trebuie să ne urcăm în acest tren

2 dec 2021 Autor: Adrian Seceleanu

„Sunt nişte oportunităţi în momentul acesta de a crea companii de tehnologie care să iasă cu produse globale în afara ţării folosind inclusiv investiţii de la fonduri din afară.“

Întreaga economie a României se poate dezvolta şi mai puternic şi întreaga societate va avea de câştigat dacă ecosistemul de start-up-uri tech se va dezvolta şi mai puternic în următorii ani şi va fructifica oportunităţile care există în acest mo­ment de a crea o companie pe plan local şi de a folosi bani de la fonduri străine de investiţii pentru a o extinde pe plan global.

Cei care au îndoieli despre ce se poate realiza în România ar trebui să se uite la cum arăta ecosistemul de start-up-uri tech în urmă cu un deceniu, când aproape toate componentele din piaţă nu apăruseră sau erau la început, a punctat, în cadrul emisiunii ZF IT Generation Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori şi investitori în tehnologie de pe piaţa locală.

„Dacă mă gândesc într-adevăr nu erau multe lucruri însă oamenii pe care îi văd acum în ecosistem erau. Noi cumva nu eram o gaşcă mare însă când vorbeam ne imaginam acest viitor pe care acum îl trăim şi cumva împreună l-am creat. Nu era aproape nimic atunci, nu erau nici fonduri de investiţii, nu erau nici spaţii de coworking, poate unul singur, nu prea erau start-up-uri, nu erau oportunităţi de exit foarte multe. Erau câteva poveşti de succes, foarte puţine, şi cam atât“.

Lucrurile s-au schimbat mult de atunci, iar peste zece ani industria ar putea fi şi mai puternică, dacă eforturile locale vor fi duse, de acum, în această direcţie, adaugă el. Ceea ce credem noi acum poate deveni realitate în viitor, insistă Pitiş. „Şi cumva dacă ne uităm de aici înainte în viitor lucrurile pe care le vom trăi peste

10 ani se vor întâmpla datorită oamenilor care astăzi cred în viitor şi merg în direcţia aceea, construindu-l. Eu cred într-un viitor şi mai mare al României plecând de la zona aceasta de start-up-uri, de la zona de IT, de inovaţie, de la zona de proprietate intelectuală creată cu creierele oamenilor, tinerilor din ţara aceasta.“

Cuvintele lui Pitiş au greutate pentru că el a fost implicat din mai multe perspective în dezvoltarea industriei locale de IT: este cofondator al Innovation Labs - primul program de preaccelerare pentru start-up-uri tech din România; a lansat în 2014 Vector Watch - un proiect nebunesc pentru acea vreme, de a crea un ceas inteligent competitiv la nivel global (idee ce a fost validată prin achiziţia lui de americanii de la Fitbit, care astfel au ajuns să aibă un birou de cercetare în Bucureşti); deţine un vehicul de investiţii cu zeci de investiţii în diferite start-up-uri locale tech.

Succesele înregistrate de companiile din România au creat o oportunitate istorică pentru IT-iştii locali, oportunitate care nu ar trebui ratată, spune Pitiş. „Propun să folosim tehnologia şi inovaţia şi succesul în acest domeniu. Să vorbim de exemple - este UiPath al lui Daniel Dines care a crescut, este un proiect senzaţional. Primesc telefoane de la fonduri de investiţii din SUA care se uită în particular la România pentru că există UiPath. Sunt nişte oportunităţi în momentul acesta de a crea companii de tehnologie care să iasă cu produse globale în afara ţării folosind inclusiv investiţii de la fonduri din afară. Trăim un moment istoric pe care nu l-am mai trăit până acum. Cred că trebuie să ne urcăm în acest tren.“

Ce poate fi făcut în această direcţie? „Antreprenorii din alte domenii decât tehnologia sau corporaţiile mari şi toţi oamenii care doresc să contribuie la creşterea prosperităţii României pot să investească timp sau bani să se educe în acest domeniu şi să vină alături de ecosistem să crească ecosistemul pentru că ei vor beneficia atât direct cât şi indirect“.

Andrei Pitiş a insistat şi asupra faptului că întreaga economie şi societate are de câştigat din succesele unor start-up-uri tech. „De ce dacă o mână de IT-işti devin mai bogaţi câştigă prin asta şi ţara? Câştigă şi România pentru că oamenii aceia dacă ei devin de succes şi bogaţi în România vor rămâne în România şi vor investi în România, şi vor contribui la creşterea industriei de real estate din România, după care se vor plimba prin România mai mult, şi vor consuma o mulţime de lucruri. Şi dezvoltarea asta până la urmă prin consum local este o dezvoltare destul de sustenabilă dacă intră banii în ţară prin aceste start-up-uri care nu scot nimic din ţară, adică ele creează prin forţa inteligenţei un produs informatic care este vândut fără a scoate materia primă din ţară, pur şi simplu este vândut şi banii intră în conturile acestor firme se distribuie pe salarii, pe profit, se plătesc taxe la stat şi toată lumea până la urmă beneficiază de asta, inclusiv pensionarii, pentru că se duc mai mulţi bani la bugetul de stat, se pot plăti pensii mai multe“.

 

Ce a mai spus Andrei Pitiş în cadrul emisiunii:

- Şi lucrul care pe mine mă motivează cel mai mult este că eu cred că putem să creştem brandul de ţară al României şi putem să creăm acea identitate naţională de care orice ţară are nevoie -  nişte lucruri care să fie de care să fim mândri.

- Nu cred că ar trebui să ne oprim la câteva exemple de succes. Cred că ar trebui ca generaţiile tinere să preia ştafeta şi să înţeleagă că se poate. Nu este ca în alte domenii, unde lucrurile s-au închis. În tehnologie dacă intri acum pe piaţă e mai bine decât acum 20 de ani, acum sunt mai multe locuri, este un domeniu care creşte. Nu este un domeniu care s-a terminat, care s-a închis, este un domeniu care creşte continuu şi în care acum este cel mai bun moment să intri. Şi toţi tinerii care ne urmăresc acum şi care au astfel de idei - mai ales cei cu background tehnic - să se uite, să se educe, să vadă ce produse informatice se pot lansa internaţional şi să încerce.

- Cel mai important este că toate lucrurile acestea nu ar avea niciun fel de substanţă dacă nu ar exista start-up-urile şi cumva Innovation Labs a plecat din acest insight pe care l-am avut acum zece ani: m-am uitat în jur, am văzut că în Bulgaria sunt fonduri de capital de risc deci cumva ei au fost mai rapizi dar m-am gândit că e doar o chestiune de timp până când apar şi la noi. Mi-am dat seama or să apară fondurile de capital de risc şi nu vor avea start-up-uri pentru că din păcate spiritul antreprenorial era cumva într-o stare de amorţire. Acest spirit există, nu poţi să zici că nu există, cunosc o mulţime de oameni care vor să schimbe lucruri, care vor să facă lucruri, care au curaj, care vor să rişte însă nu întotdeauna ştiu cum, nu întotdeauna au avut şansa să încerce chestia asta. Noi prin Innovation Labs le oferim această şansă, să încerce de pe băncile facultăţii să vadă ce ar însemna să fie antreprenori să fie ei cei care creează o firmă care creează valoare pentru societate - valoare reprezentată de bani cu care să-şi plătească angajaţii şi să aibă un profit pe care după aceea să îl folosească pentru a investi în alte firme la rândul lor.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR