ZF IT Generation

ZF IT Generation. Andrei Nagy, director de vânzări pe zona Europei AlphaBlock, soluţii AI pentru managementul investiţiilor: În 2020 vom ajunge la o evaluare de 50 milioane de dolari

12 mar 2020 Autor: Ioana Nita

Start-up-ul a luat prima finanţare în februarie 2018, când a fost evaluat la 15 milioane de euro.

Start-up-ul AlphaBlock, pornit în România încă din 2004, care dezvoltă soluţii de management al investiţiilor bazate pe tehno­logiile de inteligenţă artificială şi blockchain, are în plan să atragă anul acesta cea de-a treia rundă de finanţare şi să ajungă la o evaluare de 50 milioane euro.

Start-up-ul a luat prima finanţare în februarie 2018, când a fost evaluat la 15 mi­lioane de euro.

„Tocmai am închis la finalul anului trecut a doua rundă de finanţare şi acum suntem în pregătirea următoarei runde de finanţare. Încercăm să poziţionăm compania la o evaluare de 50 milioane dolari anul acesta şi să reuşim să obţinem o finanţare proporţională cu aceasta“, a declarat la emisiunea ZF IT GENERATION Andrei Nagy, director de vânzări pe zona Europei în cadrul AlphaBlock. Start-up-ul AlphaBlock a pornit în 2004 la Cluj-Napoca, când analistul Mukul Pal, cetăţean român de origine indiană, a fondat compania Orpheus Capitals. Pentru a putea atrage însă investiţii şi a comercializa soluţii dezvoltate în Canada, fondatorul Orpheus Capitals a trebuit să înfiinţeze o entitate juridică în Toronto (Ontario, Canada) în care să înglobeze şi centrul de cercetare-dezvoltare din România.

„Legătura cu Canada s-a construit prin două punţi. În primul rând este vorba de puterea comercială fiindcă piaţa şi clienţii ţintă erau deja acolo – nevoia unor astfel de soluţii este mai mare în America de Nord decât în România. Iar pe de altă parte este vorba de interacţiunea cu investitorii – nevoia de a avea o validare de la investitori care să înţeleagă capabilităţile tehnologiei noastre“, a precizat Andrei Nagy. Investiţia atrasă în 2018 a fost alocată în principal pentru consolidarea soluţiei tehnice, precum şi pentru consolidarea echipei în perspectiva posibilităţii de a aborda noi clienţi.

Ce face însă mai exact AlphaBlock? Start-up-ul foloseşte statistică, matematică, fizică, machine learning şi inteligenţă artificială pentru a replica performanţele de anticipare din industria de investiţii în pieţe financiare.

„Soluţia este construită pe un framework ştiinţific în care mai multe legi fundamentale din statistică şi fizică puse să lucreze împreună răspund la o întrebare vizavi de înţelegerea traiectoriei viitoare a preţurilor acţiunilor companiilor listate la bursă, spre exemplu. Înţelegând felul în care aceste preţuri vor putea evolua în viitor, putem selecta din companiile listate la bursă acele companii care vor avea o traiectorie mai aproapiată de dorinţa investitorului“,a explicat Nagy, adăugând că soluţia creată de start-up oferă ca răspuns final o structură completă a portofoliului a cărui mentenanţă este realizată permanent în viitor. „Soluţia generează toate instructţiunile care trebuie să fie operate şi acţiunile care trebuie să fie executate pentru a menţine portofoliul în forma şi structura optime.“

Clienţii ţintă ai AlphaBlock sunt managerii de active, fondurile de pensii, familii care fac investiţii pentru a-şi întreţine veniturile şi activele lor şi jucători instituţionali care la rândul lor pot oferi soluţia clienţilor lor. În prezent, AlphaBlock are şapte clienţi activi, majoritatea din străinătate.

„Avem clienţi din SUA, Canada, Europa şi India. În afara de Bucureşti, în România mai avem un client din Cluj şi unu din altă localitate“, a punctat el.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR