ZF IT Generation

ZF IT Generation. Andrei Gogan, cofondator, director general: SecurifAI, o soluţie care analizează cu ajutorul inteligenţei artificiale înregistrările de la camerele de supraveghere, testează un sistem de identificare a oamenilor după mers, pentru un client din producţie

5 mar 2021 Autor: Adrian Seceleanu

♦ Împreună cu Microsoft, start-up-ul a ajuns să lucreze în două proiecte pentru una dintre cele mai mari companii locale din industria de oil & gas.

SecurifAI, un start-up local care a dezvoltat o soluţie pentru analiza înregistrărilor de la camerele de supraveghere cu ajutorul inteligenţei artificiale, lucrează în prezent la o soluţie prin care îşi propune să identifice angajaţii unei fabrici după modul în care merg dar lucrează şi la noi soluţii, de recunoaştere a vocii dar şi a textelor în limba română din diferite documente, ca parte a strategiei de expansiune.

„De exemplu există un sistem pe care trebuie să-l implementăm, prin intermediul căruia monitorizăm şi identificăm persoane după mersul lor, pentru că fiecare om are un anumit tipar de mers. Acum toată lumea poartă combinezon, mască şi nu se poate utiliza un sistem de recunoaştere a feţei. Aşa însă poţi să-ţi dai seama cine este, în funcţie de mers.

Lucrăm la o implementare în zona de producţie în care clientul doreşte să măsoare eficienţa oamenilor şi pentru asta are nevoie să poată să-i identifice pe oameni, pentru că se gândeşte să implementeze un sistem de bonusare în funcţie de cât lucrează oamenii de fapt”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Andrei Gogan, cofondator şi director general al SecurifAI.

Compania lucrează însă la mai multe produse, pentru diferite industrii. “Avem un sistem de recunoaştere a feţei, pe care l-am verificat la Institutul American de Standarde, care-ţi verifică algoritmii de inteligenţă artificială să spună că sunt OK. Acest sistem l-am testat la un meci de fotbal, când a trebuit să arătăm că sistemul nostru funcţionează şi îi identifică pe cei care nu au voie pe stadion. ()

Am numărat inclusiv pentru o companie din zona agro purceluşii care intră şi care se duc spre abator şi care se călăresc unii pe alţii astfel încât tu ca om nu poţi să-i numeri, să-i identifici acolo. (…) Am început să lucrăm în zona financiară şi de asigurări unde dezvoltăm două sisteme, de identificare electronică şi de recunoaştere a documentelor în limba română - carte de identitate, permis de conducere, talon auto, lucruri de acest gen. (…) Avem şi un sistem de recunoaştere a emoţiilor, ne-am jucat cu un sistem care să detecteze pulsul dintr-o imagine video, sunt sisteme foarte frumoase cu care lucrăm.”

Două dintre cele mai importante proiecte derulate de companie sunt cele demarate împreună cu Microsoft, la una dintre cele mai mari companii locale din industria de oil & gas, a spus Gogan.

“Începând cu anul 2019 am început două proiecte împreună cu Microsoft în una dintre cele mai mari companii de oil & gas din România. Cele două proiecte au vizat două aspcte, respectiv partea de retail în care am implementat şi verificat partea de scenarii în 3 locaţii. În alt proiect, în site-urile de construcţie şi rafinării ne ocupăm de tot ce înseamnă partea de a detectata diferite încălcări legate de protecţia muncii. Am testat împreună cu clientul peste 40 de scenarii, inclusiv calculul vitezei pentru momentul în care vine cineva şi alimentează sau intră într-o staţie, numărul de angajaţi - dacă există angajaţi pe platformă sau nu, am făcut o hartă a căldurii, pe unde se plimbă maşinile, am calculat cât stă lumea la alimentare, dacă sunt cozi la alimentare, dacă există oameni care pun carburanţi în bidoane de plastic, lucru care este interzis. (…) Cel de-al doilea proiect vizează respectarea normelor de securitatea muncii, dacă oamenii sunt îmbrăcăţi adecvat, cu cască, bocanci etc. Sistemul analizează în timp real toate aceste lucruri şi când se descoperă o neconformitate este plasată o alertă către poersoanele responsabile.”

Pentru acest an compania îşi propune să finalizeze produsele sale, astfel încât să poată fi implementate rapid de către o reţea de parteneri. “Vrem să finalizăm produsele, să fie gata de lansare pe piaţă, să facem cele trei produse din zona de securitate a muncii, retail şi smart city să fie rapid de instalat şi să lucrăm cu integratori care să livreze soluţiile noastre mai departe. Noi suntem dezvoltatori şi producători de software şi ne concentrăm pe a dezvolta în continuare sistemele şi încercăm să dezvoltăm reţeaua de integratori care să ia soluţiile noastre şi să le implementeze la client. Momentan ne-am ocupat noi de tot ce ţine partea de implementare, inclusiv configurarea platformei de cloud Microsoft Azure, dar aici la finele anului sperăm ca aceste produse să fie cât mai uşor de instalat. Vrem să testăm aici şi să putem să avem cel puţin un client şi din afara României”, a afirmat Gogan.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR