ZF IT Generation

ZF IT Generation. Ana Creţu şi Ionuţ Stanimir, InnovX-BCR: În ciuda vremurilor incerte, Europa Centrală şi de Est rămâne în continuare ecosistemul de start-up-uri tech cu cea mai mare creştere din Europa. „România începe să devină un pol foarte, foarte puternic în Europa Centrală şi de Sud-Est.“

5 ian 2023 Autor: Adrian Seceleanu

Ecosistemul de start-up-uri tech din regiune îşi va continua creşterea şi în 2023 în ciuda contextului dificil, plin de provocări, iar România are chiar şansa de a deveni un pol al dezvoltării în acest segment.

„În ciuda vremurilor incerte, grele, cu provocări pe toate planurile, totuşi Europa Centrală şi de Est rămâne în continuare ecosistemul cu cea mai mare creştere din Europa, atât în ceea ce priveşte valuarea startup-urilor de tehnologie, finanţările pe care aceste start-up-uri le ridică, dar şi finanţarea medie pe companie de tehnologie care în Europa Centrală şi de Est a crescut deşi dacă te uiţi la nivel global, aceasta a scăzut în perioada asta“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Ana Creţu, start-up programs coordinator în cadrul BCR şi cofondator al InnovX-BCR.

„Apropo de de discuţia asta, unde ne este locul şi ce putem face aici, sincer, eu cred că în regiunea Europa Centrală şi de Sud-Est, România începe să devină un pol foarte, foarte puternic, ceea ce înseamnă mai multe lucruri: dacă aici sunt banii, aici vor veni şi startup-urile din regiune, inclusiv din Macedonia, din Croaţia, din Serbia, poate chiar din Grecia; vom vedea cele mai interesante soluţii şi n-ar fi rău să fim şi cei mai pregătiţi să le adopte, pentru că un ecosistem de inovare se naşte în momentul în care tranzacţia se întâmplă, când cineva cumpără; iarăşi, să nu uităm această mare, mare temă a talentului ingineresc - dacă vrem să devenim tech nation, va trebui să avem tech education. Dacă nu avem educaţie tech, va trebui să avem migraţie tech“, a spus în cadrul emisiunii şi Ionuţ Stanimir, directorul de marketing şi comunicare al BCR.

„Este o oportunitate foarte mare ca România să conducă această regiune a Europei de Sud-Est, cu tot ce poate avea mai bun - politehnici foarte bune, un ecosistem de investitori mai dezvoltat, masă critică şi ingineri şi antreprenori foarte buni“, a insistat Stanimir.

Întreg ecosistemul local tech a crescut în 2022, a mai spus Stanimir. „Tot ecosistemul a trecut la nivelul următor. Am trecut de perioada aceea în care era foarte multă explorare şi în momentul acesta sunt mai clare pieţele, sunt mai clare produsele sunt mai clari paşii pe care o companie vrea să-i facă pentru a ajunge efectiv să aibă succes fie cu un spinoff, fie cu un nou produs.“

„Aşa a fost cumva şi pentru InnovX a fost mai clar ce avem de făcut: să ne concentrăm mai mult pe startup-urile şi scaleup-urile care sunt mai pregătite să se ducă pe piaţă; în al doilea rând să reluăm discuţia şi podul acesta cu pieţele mari din afară, pentru că în mod evident, expunerea şi internaţionalizarea rămân una dintre priorităţile noastre. De asemenea, am văzut că pe lanţul de valoare, a accelera startup-uri poate fi la fel de interesant cu a accelera fonduri de investiţii de risc şi atunci am făcut şi acest pas. Cred că, de asemenea, nu trebuie să uităm că atât Europa, cât şi Statele Unite, nu vorbesc de blocurile mari asiatice, îşi formulează mai clar priorităţile. În Europa este foarte mult accent pus pe cybersecurity - vedem şi noi asta; se pune foarte mult accent pe food şi food security - vedem şi noi asta; vedem în continuare, computing şi advanced computing şi credem că de fapt se cristalizează domeniile mega-domeniile, mega-trendurile, companii care spun în piaţa asta voi avea succes, în piaţa asta nu voi avea succes.

Îndrăznesc să mai spun ceva, din punct de vedere al ecosistemului, cred că pentru prima dată avem cel puţin o viziune, dacă nu neapărat un plan. O viziune foarte coerentă de la nivel de policy, adică să nu uităm, am avut o vizită de foarte mare succes a unei delegaţii româneşti în Statele Unite în ceea ce priveşte din nou marile domenii - cloud computing, cybersecurity, legătura cu mediul antreprenorial din Silicon Valley. Asta este chiar lăudabil, adică este un mare, mare pas care s-a întâmplat anul acesta.“

Cel mai important lucru pentru InnovX-BCR este că programul funcţionează, respectiv generează rezultate concrete pentru companiile care trec prin el, spune Ana Creţu. „Cred că sunt foarte importante rezultatele companiilor pe care le-am accelerat anul acesta - vorbim de 32 de companii care, cumulat, au reuşit practic să obţină 77 de certificări pe curicule de business internaţionale, de dezvoltare şi de scalare, de produs, de tehnologie. Un alt lucru extraordinar pe care l-au reuşit a fost să atragă 28 de advisers în board. Şi de asemenea, m-aş mai uita şi la finanţările pe care le-au ridicat cele 32 de companii. Vorbim, de undeva la 2,2 milioane de euro - equity - prin care au creat 48 de locuri de muncă şi cred că au adus undeva la peste 70 de de clienţi noi din zona de corporate şi pe parteneriate de corporate innovation şi pe programe pilot.“

Ionuţ Stanimir, directorul de marketing şi comunicare al BCR: Este o oportunitate foarte mare ca România să conducă această regiune a Europei de Sud-Est, cu tot ce poate avea mai bun - politehnici foarte bune, un ecosistem de investitori mai dezvoltat, masă critică şi ingineri şi antreprenori foarte buni.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR