ZF IT Generation

Videoconferinţa ZF IT Generation - Care sunt beneficiile ce pot fi aduse de instrumentele digitale de educaţie şi după redeschiderea şcolilor? Digitalizarea în educaţie: avem nevoie de un model hibrid, trebuie să folosim ce am învăţat în această perioadă şi să ne ajutăm în continuare de tehnologie

25 iun 2020 Autor: Alexandra Cepăreanu

♦ „Varianta câştigătoare este echilibrul între învăţarea online şi cea clasică“ ♦ „Educaţia online va continua şi cred că avem doar de câştigat“  „Trebuie să folosim ce am învăţat în această perioadă şi să ne ajutăm în continuare de tehnologie“ ♦ „Pe viitor o să fie folosită mai mult predarea online decât cea clasică“ ♦ „Sistemul tradiţional îl face pe elev să fie dependent de profesori, iar această perioadă i-a învăţat să fie autonomi“ ♦ „Fiecare instituţie de învăţământ are nevoie de o platformă personalizată prin care să poată desfăşura procesul educaţional online cât mai simplu.“

Adoptarea şi folosirea noilor tehnologii în procesul educa­ţional reprezintă o completare a acestui proces şi nu o înlocuire a metodelor clasice de predare, au concluzionat profesori, fondatori de start-up-uri de tehnologie şi reprezentanţi ai industriei hi-tech prezenţi în cadrul videoconferinţei ZF IT Generation, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania, Telekom, Cushman & Wakefield Echinox, Stratulat Albulescu şi Mindspace.

„Din această toamnă metodele de învăţare în format digital vor deveni complementare celor în format trandiţional, din mediul offline. Astfel, asistăm încă de acum la o schimbare totală a paradigmei educaţionale şi ne vom adapta la noul normal în educaţie - blended learning, în care online-ul şi offline-ul sunt două perspective interdependente, ce vin în completare şi generează o performanţă crescută şi constantă a procesului de educaţie“, a spus Ovidiu Ghiman, director executiv comercial segment business în cadrul Telekom România.

Şi Alexandru Holicov, fondatorul şi CEO-ul platformei online de management şcolar Adservio, care în ultimele trei luni de pandemie a atras peste 1.500 de şcoli pe platformă, consideră că trebuie să existe un echilibru între metodele tradiţionale de predare şi învăţare şi cele noi, create şi susţinute în ultimele trei luni de noile tehnologii.

„Cred că este nevoie de ambele metode. Este momentul să integrăm mai bine soluţiile digitale în procesul de învăţare şi cred într-un echilibru, în completarea celor două soluţi – offline şi online. Nu ar trebui să mai existe şcoli care să predea doar în sala de clasă. Trebuie să facem pasul spre integrarea soluţiilor digitale care ne ajută să facem educaţia un proces mai interesant“, a spus Alexandru Holicov.

Cei doi sunt de părere că cele aproximativ trei luni de vacanţă de vară reprezintă o perioadă în care şcolile pot integra anumite soluţii şi platforme care să ajute la predarea online, iar profesorii au timp să se familiarizeze cu acestea.

„Această perioadă de vacanţă reprezintă o oportunitate pentru instituţiile de învăţământ care nu au apucat să adopte digitalizarea, pentru a intra în rând cu celelalte şcoli. Profesorii vor reveni la şcoală cu gândul că dispozitivele digitale reprezintă o completare a activităţii educaţionale, timpul la clasă va fi folosit mai eficient”, a completat Ovidiu Ghiman.

Adservio lucrează la dezvoltarea şi adăugarea unor noi module care să permită profesorilor şi elevilor să desfăşoare mai multe procese prin intermediul platformei educaţionale. „Îmbunătăţim partea de video, dezvoltăm module de care elevii şi profesorii au nevoie. Spre exemplu, avem un modul de testare care permite susţinerea unor teste la distanţă. Integrăm în platforma Adservio şi inteligenţa artificială pentru a detecta, spre exemplu, cât de atent este elevul la profesor, sau cât de obosit este elevul sau dacă mai este cineva în cameră cu acesta”, a explicat Alexandru Holicov.

De asemenea, Adservio se află în discuţii cu mai multe fonduri de investiţii în vederea atragerii unei finanţări care să susţină expansiunea companiei pe alte pieţe europene.

George Chiocaru, managing associate TMT în cadrul casei de avocatură Stratulat Albulescu, consideră că pandemia de Covid-19 a dus la accelerarea adoptării noilor tehnologii în procesul educaţional, iar pe viitor „vor exista îmbunătăţiri a acestor soluţii, platforme şi inovaţii.”

„Avem mai mulţi dezvoltatori de astfel de soluţii, doar că acestea nu integaru mai multe procese, motiv pentru care în următoarea perioadă mă aştept ca mai multe start-up-uri să înceaptă să dezvolte aceste soluţii sau să creeze unele noi care să răspundă la actualele nevoi”, a spus George Chiocaru.

El a adăugat că pandemia nu a „speriat” nici investitorii, nici antreprenorii sau fondatorii de start-up-uri tech, care în ultima perioadă şi-au adaptat proeictele şi soluţiile la noil nevoi ale pieţei. „Nu există o încetinire ca în alte industrii producătoare, nu s-a diminuat partea de investiţii, iar antreprenorii şi-au continuat proiectele, le-au îmbunătăţit sau le-au adaptat. Momentan lucrurile funcţionează, am încheiat o rundă de finanţare de 800.000 de euro şi mai lucrăm la câteva tranzacţii.”

În plus, Tatiana Cauni, profesor merito de Limba şi literatura română în cadrul Liceului Teoretic Emil Racoviţă din Baia Mare, spune că tehnologia şi predarea online îi ajută pe elevi să fie mai independenţi şi să caute singuri anumite informaţii, ceea ce îi face autonomi.

„Sistemul tradiţional îl face pe elev să fie dependent de profesori, iar această perioadă i-a învăţat să fie autonomi. Nimeni nu era obişnuit cu aceste metode, cu şcoala online, dar trebuie să avem bunăvoinţa necesară şi cred că ar trebui ca din toamnă să preluăm ce a fost bun în această perioadă. Fiecare instituţie de învăţământ trebuie să aibă o platformă proprie prin care să poată preda online şi prin care să ţină legătura atât cu părinţii, cât şi cu elevii”, a adăugat Tatiana Cauni.

 

Ovidiu Ghiman,

director executiv comercial segment business în cadrul Telekom România

► Este necesar un proces hibrid care să înglobeze atât procesul de învăţare din sala de clasă, cât şi pe cel online. Ar fi bine ca din toamnă să se păstreze lucrurile bune pe care le-am învăţat în aceste luni.

► În mod clar, vom reveni la şcoală cu acceptarea faptului că instrumentele digitale de predare reprezintă completări ale predării clasice şi nu o înlocuire a acesteia. Cu ajutorul acestor soluţii timpul la clasă va fi utilizat mai eficient, pentru discuţii, dezbateri şi practică ghidată.

► Noi avem două scenarii în minte: unul în care predarea şi învăţarea sunt online şi offline. Potrivit unui studiu, peste 87% dintre profesori se aşteaptă să folosească tehnologia mai mult când va începe iar şcoala, iar 60% dintre ei se aşteaptă la un scenariu hibrid de învăţare. Scenariul doi prevede programe de pregătire pentru cadrele didactice.

► Ştim care sunt provocările şi ne inetereasă să găsim soluţii la provocări, pentru că există o nevoie concretă de a regândi structura orelor, dar există şi o provocare legată de rolul pe care îl au părinţii în noua metodă de învăţare

► Cele mai relevante resurse vor fi cele care îi ajtuă pe profesori, elevi şi părinţi să comunice, să urmărească modalitatea de rezolvare a temelor şi proiectelor şi care ajută la continuarea acestui proces educaţional.

► În viitor, rolul pe care îl joacă părinţii şi tutorii ca parte a echipei didactice va deveni şi mai important, deoarece aceste platforme şi soluţii oferă părinţilor un acces mai flexibil la sălile de clasă virtuale ale copiilor lor.

► Împreună cu Adservio vrem să completăm cu noi funcţionalităţi pachetele educaţionale pe care le-am dezvoltat, precum SmartEdu. Pachetul de solutii SmartEdu integrează toate instrumentele necesare desfăşurării cursurilor online, creării de conţinut, dar şi pentru managementul unităţii şcolare şi activităţii la clasa.

► În multitudinea de soluţii şi aplicaţii cu funcţionalităţi multiple care ajută comunitatea educaţională să combine cu success predarea offline şi cea online, credem că este important ca membrii acesteia să poată alege soluţii complementare care să acopere toate nevoile pe termen scurt, dar şi mediu şi lung.

 

Tatiana Cauni,

profesor merito de limba şi literatura română la Liceul Teoretic Emil Racoviţă din Baia Mare

► Tinerii s-au bucurat cumva de această perioadă pentru că au învăţat lucruri noi, au văzut că laptopul şi telefonul pot fi utilizate pentru a învăţa lucruri utile, şi îi ajută să fie autonomi.

► A fost o situaţie interesantă. În martie eram luaţi de val, dar am avut noroc că în liceu aveam o platformă digitală, cea  dezvoltată de Adservio, şi a fost uşor să mutăm şcoala în mediul online. Atât elevii, cât şi profesorii şi părinţii erau familiarizaţi cu această platformă, iar principalul factor bun a fost că am avut o posibilitate de comunicare cu ei. Mai greu a fost faptul că nu ştiam dacă trebuie să predăm, dacă trebuie să trimitem doar teme pentru fixare de cunoştinţe. Dar după vacanţa de Paşte lucrurile au intrat şi mai bine „în normal”.

► Nu cred că mai e posibil să ne întoarcem la ce făceam în trecut. Ar fi păcat să renunţăm la tot ce am învăţat în această perioadă. De ce să nu folosim aceste cunoştinţe şi experienţe în noul an şcolar? Pe copii i-am obişnuit aşa, cred că acest hibrid între şcoala online şi offline ar trebui să fie o provocare pentru toţi şi ar trebui să fim conştienţi că avem nevoie de tehnologie în procesul de predare. Lucrurile pot fi învăţate din mers, putem învăţa împreună cum să integrăm aceste tehnologii în procesul educaţional.

► Profesorii ar trebui să lucreze împreună, să ajute să facă lecţii împreună. Această platformă onlinepoate ajuta copii din alte localităţi unde nu există profesori care să prefea copiilor.Dacă avem această platformă copiii ar putea intra în orele altor profesori. Putem face o şcoală online în care profesorii pot fi voluntari şi să lucreze cu copii din zone defavorizate.

► Acest mediu virtual ar trebui să se exindă şi în afara clasei, elevul trebui să aibă acces la mai mulţi profesori, iar profesorii trebuie să fie deschişi. Ştiu mulţi profesori care au adoptat elevi din alte clase pentru că profesorii lor nu puteau ţine orele online.

 

Alexandru Holicov,

fondator şi CEO al Adservio

► Dorim să integrăm soluţiile identificate în această perioadă, iar profesorii să le folosească începând cu luna septembrie, când începe şcoala.

► Trebuie să existe un echilibru între educaţia online şi cea offline. Pentru digitalizare şi domeniul educaţional această perioadă a adus un plus şi a forţat cumva ca lucrurile să se întâmple, să se facă pasul spre digitalizarea domeniul educaţional. Dacă în 12 ani de activitate pe piaţă aveam pe platforma Adservio doar 12 şcoli, în cele trei luni am ajuns la peste 1.500 de şcoli pe platformă.

► Schimbarea a fost percepută imediat după momentul închiderii şcolilor pentru utilizatorii noştri deja existenţi. Am observat o creştere semnificativă a accesării modulelor care asigură continuitatea orelor: teme şi proiecte, distribuirea de materiale didactice, mesageria platformei care permite trimiterea mesajelor către grupuri de utilizatori, crearea şi utilizarea de grupuri în modulul dedicat activităţilor extraşcolare, biblioteca ce cuprinde peste 1.200 de cărţi şi manuale. În decursul celor trei luni s-au trimis aproape 900.000 de teme şi proiecte şi s-au distribuit peste 12 milioane de fişiere.

► Am creat o funcţionalitate proprie de lecţie interactivă cu chat integrat, funcţie de partajare ecran, notificări push pentru elevi la crearea lecţiei în platformă. Ultima îmbunătăţire adusă acestui modul este funcţia de detectare a atenţiei în timpul lecţiei interactive. Am creat, de asemenea, posibilitatea de a crea o videoconferinţă într-un grup creat în platformă cu scopul de a facilita susţinerea online a consiliilor profesorale sau şedinţelor cu părinţii. În continuare, pregătim îmbunătăţiri modulelor existente.

► Am lansat o platformă cu module cheie pentru a ne asigura că procesul de predare nu are de suferit. Am creat posibilitatea de a organiza videoconferinţe, şedinţe online, întâlniri online pentru a facilitate comunicarea.

► Încă de acum 12 ani ne dorim să digitalizăm educaţia din România. Adservio este o şcoală digitală, pe lângă faptul că oferă partea de overview asupra întregului proces educaţional, platforma elimină acele comisii din şcoli pentru că totul este automatizat, astfel că profesorii câştigă timp pe care-l pot consuma în favoarea elevilor.

 

George Chiocaru,

Managing Associate TMT Stratulat Albulescu     

► Sistemul educaţional nu a fost privit ca un business. Lucrurile s-au desfăşurat astfel pentru că nu au fost instrumente care să ne ajute într-un proces educaţional diferit de cel din ultimele şapte secole.

► În această perioadă am discutat cu profesorii care spuneau că pentru ei este un exerciţiu complex să găsească cursuri care să se muleze pe modului de predare online. Astfel, cred că vor exista îmbunătăţiri ale platformelor şi soluţiilor existente deja pe piaţă.

► Noi lucrăm aproape cu start-up-uri din această zonă. Am observat şi până acum diverse aplicaţii şi platforme dezvoltate în acest segment educaţional şi putem spune că există interes pentru partea de educare online. Dar nu au fost dezvoltate soluţii pentru un sistem educaţional integrat, ca cele dezvoltate de Adservio, motiv pentru care, în perioada următoare, vom vedea un val de dezvoltatori care vor veni cu soluţii de elearning integrate.

► A existat o efervescenţă în această perioadă de izolare, echipa noastră ocupându-se de mai multe proeicte de finanţare a start-up-urilor. Multe fonduri de investiţii şi-au majorat fondul de finanţare pe care îşi doresc să îl investească în companii locale, deci nu s-a diminuat nici interesul şi nici sumele ce aşteaptă să fie investite. Această pandemie nu i-a speriat nici pe investitori, nici pe antreprenori, care şi-au continuat proiectele sau au început altele noi care să răspundă la noile nevoi ale pieţei.

 

 

 

Laurenţiu Niţă,

fondator Quarks Interactive

 

 

 

► Acum avem nevoie de platforme care să ne ajute să menţinem interacţiunea dintre profesori şi elevi. Dacă nu există o structură logică care să permită învăţământul la distanţă, atunci aceşti copii nu au decât de suferit. Acum este evident că dacă nu investim masiv în digitalizarea procesului educaţional, vom avea probleme mari.

► Am dezvoltat această platformă tocmai pentru ca profesorii să poată interacţiona cu elevii care vor să înveţe fizica cuantică. În luna noiembrie vrem să intrăm şi pe piaţa din America cu această platformă, dar va fi mai complexă şi va fi un început de drum pentru toţi cei care vor să facă codare.

► Ar fi bine să existe o soluţie, o platformă care să permită elevilor să noteze direct acolo anumite informaţii, sau să rezolte teme sau teste, iar profesorul să poată avea acces în timp real la ceea ce notează elevul, pentru a-l putea corecta şi pentru ca elevul să „simtă” prezenţa profesorului.

 

 

 

Vlad Grigoriu,

cofondator şi CEO Code of Talent

 

► Cu pandemie sau fără era momentul să accelerăm transformarea digitală şi să îmbrăţişăm soluţiile tehnologice indiferent de domeniu. Nevoia era intensă şi ugentă, iar pandemia doar a facilitat această accelerare a adopţiei tehnologiei. Iar următoarea perioadă ar trebui să fie o continuare firească a utilizării noilor tehnologii.

► Această oportunitate de a livra şi digitaliza procese de educaţie ne-a învăţat multe lcururi despre valoarea soluţiei şi despre ce nevoi există în piaţă.

► Distribuirea de conţinut nu este o problemă, nu avem nicio problemă în a livra sesiuni interactive live, fişiere sau documente, sunt multe soluţii şi platforme, dar avem probleme în câteva zone: motivarea şi antrenarea participanţilor în procesul de învăţare online. De multe ori suntem prezenţi într-o clasă, într-un spaţiu fizic unde există o presiune psihologică, morală, de control. Dacă ne imaginăm provocările din clasă ele se înmulţesc când suntem acasă, în faţa unui laptop, tabletă sau telefon. Este o experienţă de învăţare cu rezultate care pot fi problematice. Aici e nevoie de soluţii care să asigure o interacţiune între profesori şi elev, care să asigure o minimă atenţie din partea elevului, astfel încât să transformăm un proces de învăţare într-o experienţă antrenantă.

 

 

 

Ana Maria Onică,

fondatoare Voxi Kids

 

► Această digitalizare aduce beneficii atât timp cât soluţiile tehnologice sunt folosite cu măsură. În această perioadă şi terapeuţii, educatorii au fost mai deschişi, au înţeles că tehnologia vine în completarea a ceea ce oferă partea offline, îmbunătăţeste performanţa şi ajută la păstrarea unui istoric.

► A fost o perioadă aglomerată, am înregistrat o creştere a numărului de descărcări. Consumatorii au încercat diferite aplicaţii educative, am primit feedback-uri bune din partea părinţilor, a crescut mult cererea de instrumente pentru terapia online.

► Am început să lucrăm la o platformă de terapie online pentru logopezi, terapeuţi şi părinţi. Sperăm ca în următoarele trei săptămâni să putem lansa această platformă, prin intermediul căreia copiii vor putea face terapie la distanţă.

► Ar trebui să avem şi un set de reguli care să reglementeze folosirea acestor aplicaţii online, iar în lipsa acestora, educatorilor le revine datoria de a selecta cele mai potrivite soluţii şi platforme pentru şcolile lor. Aceştia trebuie să reţină că tehnologia este de viitor şi că ajută copiii, oferă un set de rapoarte care le uşurează munca, iar statisticile despre evoluţia copiilor sunt necesare mai ales în aceste vremuri tulburi şi agitate.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR