ZF IT Generation

VIDEO. ZF IT Generation. Start-up Pitch. Ana Creţu şi Anca Luca. Care este de fapt miza din spatele organizării de către InnovX-BCR a evenimentului Elevator Pitch, în care start-up-urile îşi prezintă ideile în doar 60 de secunde în faţa liderilor din business?

2 mai 2023 Autor: Adrian Seceleanu

♦ Ana Creţu, start-up programs coordinator, BCR: Astfel dezvoltăm legături între lumea start-up-urilor şi lumea corporaţiilor ♦ Anca Luca, community manager, InnovX-BCR: Este un exerciţiu cu care mulţi fondatori se vor confrunta în lumea reală.

Miza organizării de către acce­leratorul InnovX-BCR a unor evenimente în care fondatorii de start-up-uri îşi prezintă în 60 de secunde businessul, iar apoi răspund unui tir de întrebări de la lideri din business, o reprezintă nu doar trecerea printr-un exerciţiu care le va fi util antre­prenorilor, ci şi crearea unor legă­turi între proiectele la început de drum şi companiile deja aşezate, au spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation reprezentanţi ai acceleratorului, la finele ediţiei cu numărul 13 a eve­nimentului Elevator Pitch. În ca­drul evenimentului cohorta de start-up-uri acceptată în acest an în pro­gramul InnovX-BCR, formată din zece proiecte, a susţinut pitch-uri în faţa unui juriu condus de Thomas Kolarik, chief operating officer, BCR.

„Mie mi s-a părut o sesiune destul de reuşită. Am încercat pe cât am putut, să încurajăm toate start-up-urile să dea tot ce e mai bun. E un eveniment foarte important pentru noi, unul din evenimentele flag ship, să zic aşa, în cadrul acceleratorului. Aşadar, ştiau şi ei foarte bine că este o miză destul de mare.“

„Oficial a pornit perioada de accelerare postbootcamp, după 6 săptămâni de «learning», iată, a fost un prim eveniment în care ei îşi pot expune business-urile în faţa unui juriu alcătuit atât din colegii noştri de la BCR, dar şi corporaţii care sunt partenere cu noi în cadrul programului InnovX-BCR“, a declarat Anca Luca, community manager, InnovX-BCR.

„Mi se pare că astăzi cele 6 săptămâni de bootcamp chiar s-au văzut. Deci perioada de preaccelerare se vede de fiecare dată, toată munca, şi împreună cu startup-uri, dar şi împreună cu corporaţiile care sunt prezente, inclusiv cu colegii noştri din Banca Comercială Română. Aceste eforturi se văd pentru că dacă n-ar fi ele, nu am avea structură şi nu am reuşi cumva să dezvoltăm legături între lumea startup-urilor şi lumea corporaţiilor. Şi dacă noi ne-am propus ca împreună să lucrăm şi să facem lucruri mai departe, prima dată este important să încercăm să ne înţelegem, să vorbim aceeaşi limbă“, a declarat şi Ana Creţu, start-up programs coordinator, BCR.

Ţintele urmărite prin acest eveniment sunt multiple, au explicat Ana Creţu şi Anca Luca.

„Organizăm acest eveniment pe de o parte ca să facem aceste legături între ce înseamnă preaccelerarea şi deci zona aceasta de educaţie care se întâmplă intensiv timp de 6 săptămâni şi apoi expunerea startup-ului şi crearea unei vizibilităţi cât mai mari. Deci încercăm efectiv să punem reflectoarele pe finalişti pentru că este meritul lor să fie prezenţi la astfel de evenimente. Deci acesta ar fi un aspect. Un alt aspect este găsirea acestui limbaj comun. Deci acum începem efectiv să vorbim uşor, uşor aceeaşi limbă şi să vedem cum anume putem să facem să se întâmple această colaborare.

Dincolo de exerciţiu în sine, foarte multe startup-uri şi fondatori se vor întâlni cu situaţia asta, când li se va spune: «n-am timp foarte mult, dar dacă în 2 minute, uite, până ajung la maşină, poţi să îmi explici rapid cu ce te ocupi, poate stăm de vorbă.», a spus Anca Luca.

„Toată zona aceasta de inovaţie de fapt înseamnă să apreciem diferenţele, diferenţe între cum gândeşte un founder şi cum gândeşte un bancher, cum gândeşte o bancă şi cum gândeşte un start-up.

De fiecare dată, după Elevator Pitch, noi în echipa InnovX-BCR, ne uităm aşa unii în ochii celorlalţi şi ne gândim, de fapt, munca acum începe. De ce? Pentru că toate startup-urile spun „ok, am identificat persoana aceea, persoana aceea din acea companie şi acum hai să începem să avem discuţii de la unu la unu. Hai să începem să intrăm în implementare, bineînţeles, dacă este cazul. Dar după Elevator Pitch, de fapt încep discuţii separate cu fiecare, în funcţie de match-makingul care s-a făcut între start-up şi cerinţele corporaţiei“, a explicat Ana Creţu, start-up programs coordinator, BCR.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR