ZF IT Generation

Urmează videoconferinţa ZF IT Generation - Care sunt beneficiile care pot fi aduse de instrumentele digitale de educaţie şi după redeschiderea şcolilor? Care sunt principalele lecţii învăţate de autorităţi, de furnizorii de tehnologie, de unităţile de învăţământ, profesori, elevi şi studenţi după această perioadă de criză?

22 iun 2020 Autor: Adrian Seceleanu

Digitalizarea forţată prin care a trecut şi sistemul de educaţie pe fondul crizei generate de noul corona­virus reprezintă tema videoconferinţei lunare organizate de Ziarul Financiar în cadrul proiectului ZF IT Generation, lansat la finele anului trecut în parteneriat cu Banca Transilvania.

Subiectul va fi dezbătut alături de reprezentanţii Telekom - unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii fixe şi mobile dar şi liderul pieţei locale de integrare de soluţii IT&C - şi ai Adservio - o companie din Iaşi, care a dezvoltat o platformă de management educaţional, alături de profesori şi reprezentanţi ai unor start-up-uri relevante în această discuţie.

Printre principalele teme care vor fi abordate în cadrul conferinţei, care va avea loc luni începând cu ora 15,30, se numără: Care este contextul care a accelerat digitalizarea procesului educaţional? Este şcoala online mai eficientă decât şcoala offline, atunci când vorbim despre un proces de învăţare performant?  Care sunt principalele lecţii învăţate de autorităţi, de furnizorii de tehnologie, de unităţile de învăţământ, profesori, elevi şi studenţi după această perioadă de criză?

Care sunt cele mai importante schimbări pe care le-a adus criza de coronavirus educaţiei şi procesului de digitalizare a acestui domeniu? Care sunt beneficiile aduse de instrumentele digitale de educaţie pe care unităţile de învăţământ ar trebui să le păstreze şi după redeschiderea din toamnă a anului şcolar? Ce ar trebui făcut până la redeschiderea şcolilor din toamnă? Care ar trebui să fie principalele iniţiative pe care ar trebui să le deruleze autorităţile? Care este percepţia mediului educaţional, dar şi a furnizorilor de tehnologie asupra evoluţiei acestui domeniu în perioada imediat următoare?  Cum arată fotografia la zi a digitalizării educaţiei din România? Ce funcţionalităţi sau ce instrumente digitale vor fi absolut necesare pentru comunitatea educaţională în perioada imediat următoare? Ce s-a întâmplat bine în alte ţări şi ar putea fi replicat şi în România, ţinând cont de resursele financiare, umane şi logistice de pe plan local?

„În perioada aceasta am ieşit oarecum la lumină, după 11 ani de când încercăm să schimbăm educaţia din România în bine şi să aducem şcoala în online şi soluţiile digitale în şcolile din România. Într-o lună (de la debutul crizei – n. red.) am reuşit să triplăm aproape numărul de şcoli care folosesc platforma noastră, o evoluţie similară fiind înregistrată şi de numărul de utilizatori“, a declarat anterior în cadrul unui interviu pentru ZF Alexandru Holicov, fondator & CEO al Adservio, companie cu afaceri de aproape 6 mil. lei în 2019.

Pentru unele şcoli trecerea la educaţia digitală a fost simplă, puncta anterior într-un interviu pentru ZF şi Ovidiu Ghiman.

„În acest moment ne uităm la o piaţă care este într-o mare efervescenţă, există mai mulţi jucători care îşi oferă soluţiile către sistemul de învăţământ public şi privat, există instituţiile de învăţământ private care au platforme achiziţionate independent de situaţia generată de această criză, şi practic pentru ei migrarea înspre această formă de învăţământ a fost naturală, simplă, le-a luat câteva zile. Vorbim şi de sistemul public de învăţământ unde un număr relativ mai mic de unităţi de învăţământ, procentual cel puţin, aveau astfel de platforme până la momentul declanşării crizei. Dacă mă uit la care sunt cele două mari iniţiative în momentul de faţă aş putea spune că o iniţiativă este cea a Telekom împreună cu Adservio, iar cealaltă iniţiativă este una sprijinită de Google şi de Microsoft. Şi unii şi ceilalţi încercăm să discutăm cu cât mai multe instituţii de învăţământ, cu cât mai mulţi directori, cu cât mai multe cadre didactice în această perioadă. Fiecare dintre noi activăm şcoli în platformele noastre. Ce cred că este extrem de important - dacă ne uităm la ce ne propunem, practic vorbim de un obiectiv de a activa un număr cât mai mare de instituţii de învăţământ într-o perioadă cât mai scurtă de timp în oricare din platforme astfel încât elevii şi profesorii să poată să continue procesul educaţional.“

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR