ZF IT Generation

Un startup din Sibiu care vrea să revoluţioneze tehnologia blockchain a ajuns să fie evaluat la 670 milioane dolari şi a devenit unul dintre cele mai urmărite proiecte hi-tech generate în România. ”Suntem la început, va urma o perioadă super, super interesantă“

24 ian 2021 Autor: Adrian Seceleanu

Start-up-ul are în plan să deschidă un birou în Miami în câteva luni, detaliile fiind discutate cu primarul oraşului american, Francis Suarez. În câteva luni, compania ar putea lua o nouă finanţare.

Elrond Network, un start-up fondat în Sibiu care a devenit unul dintre cele mai urmărite proiecte hi-tech generate în România, în condiţiile în care compania susţine că a creat o platformă blockchain cu costuri mai mici şi performanţe de 1.000 de ori mai bune decât Bitcoin sau Ethereum, are potenţial de ajuns la evaluări mult mai ridicate decât cele de aproape 700 mil. dolari la care a ajuns în prezent.

Creşterea valorii de la 30 mil. dolari în vara anului trecut la aproape 700 mil. dolari este legată în primul rând de lansarea platformei la nivel global, dar şi de interesul investitorilor pentru proiect, a explicat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Beniamin Mincu, fondator şi CEO al Elrond Network.

„Creşterea aceasta vine pe fondul unei creşteri semnificative pe care am văzut-o pe de o parte la nivel macro şi a interesului exprimat de investitori instituţionali şi investitori de retail din toate părţile lumii cu privire la tehnologia blockchain şi progresul care se întâmplă în această industrie. Pe de altă parte, între timp am lansat reţeaua, suntem live, şi avem în momentul de faţă probabil cea mai avansată şi mai performantă reţea blockchain din lume, aşa că suntem foarte entuziasmaţi. Avem probabil undeva peste 100 de parteneri care încearcă să integreze reţeaua sau să construiască direct pe Elron şi, mai mult decât atât avem o lansare a unei aplicaţii care este extrem de aşteptată, aplicaţie care se numeşte Maiar. Toate acestea ne pun pe o traiectorie care va fi cel puţin remarcabilă în următoarea perioadă. Aşa cum am spus data trecută, o să-mi menţin poziţia că abia suntem la început, va urma o perioadă super, super interesantă“.

La preţul actual al monedelor digitale Elrond, compania poate spune deja că a atins pragul unei evaluări de peste un miliard de dolari, a susţinut Mincu.

„Felul în care se evaluează o companie din zona de criptomonede este foarte similar cu felul în care companiile sunt evaluate pe bursă şi anume există o masă monetară în circulaţie care are un preţ per unitate. În cazul Elrond în momentul de faţă în circulaţie sunt undeva la 17 milioane de monede şi preţul per unitate cred că este undeva la 39-40 de dolari. Evaluarea reală în contextul de faţă este deja peste un miliard de dolari, dar evaluarea temporară, luând în considerare masa monetară în circulaţie, este într-adevăr undeva pe la 650, aproape 700 de milioane de dolari.“

Start-up-ul fondat în Sibiu în urmă cu câţiva ani de fraţii Beniamin şi Lucian Mincu alături de antreprenorul Lucian Todea (cunoscut pentru proiecte precum ITNT, SmartBill, TypingDNA), l-a atras în echipa de sfătuitori şi pe Andrei Pitiş, un “guru“ al investiţiilor în proiecte de IT, care a reuşit să devină cunoscut la nivel global şi prin proiectul propriu al unui ceas inteligent, care a ajuns să fie cumpărat de gigantul american Fitbit, acum parte a Google.

Compania este în discuţii cu investitori pentru o nouă rundă de finanţare. “Avem foarte multe discuţii cu fonduri interesante şi există posibilitatea ca în următoarele 2-3 luni să se întâmple aşa ceva, însă concentrarea noastră este foarte mult pe dezvoltare şi creştere pentru că partea aceasta de finanţare se rezolvă mult mai uşor cu cât mai bună este creşterea şi cu cât mai activă este dezvoltarea. Avem ceva discuţii probabil că va urma un eveniment, încă o rundă de finanţare, dar între timp nu să stăm să aşteptăm evenimentul respectiv ci împingem la maxim pentru a lansa următorul produs“.

 

Ce a mai declarat Beniamin Mincu în cadrul emisiunii:

- De departe cel mai important lucru este că am lansat reţeaua. Am lucrat undeva la 3 ani cu o echipă de ingineri şi cercetători aici în Sibiu şi am lucrat foarte, foarte intens cu această echipă despre care noi spunem că putem construi chiar şi rachete.

- Francis Suarez, primarul oraşului Miami, a început o mişcare foarte puternică de a muta start-up-uri din tehnologie de peste tot din SUA în oraşul său şi tendinţa aceasta a căpătat amploare. Există deja investitori foarte mari care s-au mutat şi start-up-uri cu renume puternic care se mută acolo. Ce am intenţionat noi a fost să avem o discuţie despre tendinţa aceasta care probabil este mai puternică decât orice altă tendinşă în momentul de faţă pe partea de tehnologie, anume tehnologia blockchain. Mai exact am povestit puţin despre faptul că tehnologia blockchain pare că este la un punct de inflexiune şi că prezintă de oportunitate generaţională, probabil mai mare decât aproape orice altă oportunitate în următoarea perioadă şi mai mult decât atât faptul că în următorii probabil 3-5 ani întreg sistemul financiar global se va muta de la o tehnologie veche, de peste 40 de ani, la o tehnologie <<state-of-the-art>>, blockchain. Şi aici fie că vorbim de bani, de instrumente financiare, fie că vorbim de titluri de proprietate, toate aceste lucruri vor fi rezolvate sau amplificate în valoare prin această tehnologie. Povesteam cu Francis că tehnologia este de ordinul trilioanelor de dolari şi că sunt mai multe proiecte care sunt foarte bine poziţionate pentru a capitaliza pe această tendinţă dar în mod deosebit cred că Elrond va fi unul dintre proiectele care la nivel global va fi probabil ca un fel de val care ridică toate bărcile. În mod deosebit pentru că noi cu Elrond intenţionăm să facem două lucruri: pe de o parte cu infrastructura pe care am construit-o intenţionăm să creăm un nou sistem financiar global care să fie total digital, cu lăţime de bandă ridicată şi latenţă scăzută şi în al doilea rând încercăm, ca acest nou sistem financiar să fie deschis către oricine, sau accesibil către oricine de oriunde ar fi în lume şi aici vine aplicaţia Maiar pe care o vom lansa pe data de 31 ianuarie.

- I-am spus primarului din Miami că ne gândim să ne mutăm foarte curând. Ideea este că nu plănuim să ne mutăm total, în sensul că am abandona birourile pe care le avem, ci mai degrabă plănuim să ne extindem şi să creştem foarte accelerat astfel că m-aş aştepta ca poate chiar în următoarele 2-3 luni să deschidem un birou în Miami şi să continuăm dezvoltarea aceasta foarte accelerată.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR